Un vídeo mostra com fan passar infants de Mèxic als EUA: els deixen caure des del mur

Una càmera de seguretat capta el moment en què un traficant llança dues nenes de 3 i 5 anys des de 3 metres d'altura

RedaccióActualitzat

Una càmera de seguretat ha captat amb tota la seva cruesa el drama dels migrants menors que arriben sols als Estats Units.

Les imatges, d'una càmera tèrmica de l'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CBP, per la sigla en anglès), mostren com dos homes abandonen dues nenes petites en territori nord-americà.

Els fets van passar aquest dimarts a l'estat d'Arizona, a prop del Paso i Ciudad Juárez.

Les menors han estat identificades com dues nenes de 3 i 5 anys d'origen equatorià.

Els dos adults són traficants de persones, els coneguts com a "coiots".

 

 

Un dels dos s'enfila a la tanca des de la banda mexicana i, des de dalt, despenja una mica i deixa caure, una a una, les dues criatures.

La tanca, en aquell tram, fa una mica més de 4,2 metres d'alt, és a dir, que l'home deixa caure les menors des d'uns 3 metres.

La caiguda suposa un risc per a la vida de les nenes, que van ser localitzades per agents de la frontera i traslladades a un hospital on van rebre l'alta després de ser sotmeses a una inspecció mèdica.

La primera nena cau bocaterrosa i queda immòbil uns instants. S'aixeca just quan la segona cau asseguda.

Abans de marxar, l'home els llença un objecte, que sembla un paquet petit.

La cap de la Patrulla Fronterera del sector del Paso, Gloria I. Chávez, s'ha mostrat "consternada per la manera com aquests contrabandistes van llançar brutalment criatures innocents des d'una barrera de 14 peus d'altura".

I ha remarcat que si no haguessin estat localitzades en el moment, podrien haver quedat "exposades als elements del desert durant hores".


Centres de menors saturats

Es dona la circumstància que l'arribada de menors migrants a la frontera sud dels Estats Units ha augmentat durant les últimes setmanes i les autoritats no donen l'abast.

Cada dia n'hi arriben uns 500, procedents de països centreamericans i sud-americans, després de travessar Mèxic. Molts fan el viatge sols.

Des de l'arribada de Joe Biden a la Casa Blanca, aquests menors no són expulsats, i les instal·lacions que els han d'acollir estan desbordades.
 

Pensat per acollir 250 menors, el centre n'allotja uns 4.000 (Reuters/Dario Lopez-Mills)


El CBP ha informat que té uns 18.000 menors sota custòdia

Per primera vegada, un grup de periodistes hi han pogut entrar, i n'han sortit amb imatges colpidores.

Unes mostren un parell de nenes que esperen saber on han d'anar. Sense els seus pares acompanyant-les, és un policia qui els diu quin compartiment els toca.

És, de fet, una habitació feta amb plàstics plena d'altres nenes de la seva edat assegudes a terra, on dormen amb matalassos. S'intueix que una està plorant.
 

Els centres de menors migrants estan desbordats (Reuters/Dario Lopez-Mills)


És difícil saber el que ni ella ni els seus pares deuen haver passat perquè, com la resta de menors, arribés tota sola fins aquí, sovint només amb un número de telèfon perquè algun familiar els reculli.

Els més petits disposen d'un espai una mica més acollidor, amb una petita zona de jocs i tauletes per dibuixar. Igual que la resta de menors, han arribat sols o acompanyats d'algun germà més gran. Els policies, que han estat formats per patrullar la frontera, els atenen com poden.

Més enllà, un grup d'adolescents entra en un altre compartiment. Malgrat estar en temps de pandèmia, no es respecta cap distància de seguretat. Seria difícil, perquè en el centre hi hauria d'haver 250 menors, i n'hi ha gairebé 4.000.

Segons la llei, els menors que arriben a la frontera només poden estar tancats tres dies en centres com aquest; alguns, però, ja n'hi porten quinze.

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe BidenMigracionsMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut