Un vídeo mostra quines mascaretes frenen els aerosols i com fallen si estan mal posades
- TEMA:
- Covid-19
El coronavirus es transmet per les gotetes que expulsa una persona infectada, però també per les que es mantenen durant hores a l'aire en el que s'anomenen aerosols. Són eficaces, les mascaretes, per evitar el contagi per aerosols?
Un vídeo elaborat per Pablo Loza-Álvarez i Javier Morgado, investigadors de l'ICFO (Institut de Ciències Fotòniques) demostra que sí, si tenen qualitat i si es porten ben ajustades.
Tots dos han estudiat a fons l'eficàcia de portar mascareta utilitzant l'equip de microscòpia de full de llum disponible a les instal·lacions de Microscòpia de Llum i Nanoscòpia de súper resolució de l'institut.
Amb un nebulitzador han generat aerosols que són filtrats per una mascareta. El full de fotons partícules de llum permet veure els aerosols.
Les seves anàlisis conclouen que les mascaretes de roba gruixuda i les quirúrgiques funcionen molt bé per filtrar les gotes grans, i fins i tot per a les petites gotes contingudes als aerosols. Això sempre que el flux d'aire es dirigeixi cap al centre de les mascaretes i que les mascaretes no estiguin estirades ni horitzontalment ni verticalment.
El funcionament es pot veure en aquest vídeo:
Els investigadors remarquen que cap mascareta proporciona un filtrat del 100% i que és bàsic que s'ajustin perfectament. L'aire que contenen els aerosols que poden portar el virus SARS-COV-2 entra i surt a través de les obertures laterals que hi ha entre la mascareta i la cara.
També expliquen que la majoria de mascaretes de roba fina no són prou eficaces. Algunes de tela gruixuda sí que són efectives, si no estan deformades ni estirades.
Les quirúrgiques són les que ofereixen una millor protecció. En tot cas, sempre han d'estar ben col·locades, sense deixar espais oberts.
Els autors del vídeo assenyalen que aquest estudi té un caràcter merament informatiu i que no pretén certificar ni quantificar la capacitat de protecció de les mascaretes.
Com funciona el microscopi de full de llum
La microscòpia clàssica ofereix una visió completa d'allò que mirem. Però des del segle passat han aparegut diversos tipus de microscopis que aprofiten diverses propietats de la llum i d'algunes substàncies.
Hi ha un tipus de microscopi que utilitza marcadors fluorescents i que permet observar zones d'interès destacades sobre un fons fosc.
En la microscòpia de full de llum s'il·lumina perpendicularment una petita "llesca" de la mostra, de mil·lèsimes de mil·límetre. Per fer-ho s'utilitza un full de làser, un raig làser que enfoca només en un pla concret.
Aquesta és la tècnica que han utilitzat els investigadors per demostrar que les mascaretes, homologades i ben utilitzades, són una eina bàsica per evitar el contagi del coronavirus a través dels aerosols.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Coronavirus Recerca científica