El cuiner Rodrigo Fernandini ha retirat el vídeo de la recepta amb la tortuga terrestre de potes grogues (X)

Un xef popular del Perú es disculpa per haver cuinat una tortuga protegida: "Va ser un error"

Entitats ambientalistes veuen en el vídeo de Rodrigo Fernandini una amenaça per a la conservació d'aquesta espècie
Redacció Actualitzat
TEMA:
Cuina

El cuiner peruà Rodrigo Fernandini, molt popular a les xarxes socials, ha protagonitzat una polèmica per un vídeo en què cuina una tortuga terrestre de potes grogues, una espècie protegida de l'Amazònia.

El vídeo s'ha retirat dels seus perfils i, fins i tot, Fernandini ha demanat disculpes. Entitats ambientalistes veuen en les imatges un atemptat contra la conservació d'aquesta tortuga.

La recepta "Zarapatera de Motelo" s'ha fet viral a les xarxes. En el vídeo, el cuiner adverteix d'entrada que les imatges poden ser "una mica sensibles" i que l'objectiu és "posar en valor la cuina de la selva peruana".

Advertim de la duresa de les imatges, que poden ferir sensibilitats:

A les imatges, Rodrigo Fernandini apareix primer amb una tortuga viva a les mans i, tot seguit, es veu com trosseja l'animal i el posa a bullir.

També posa la closca a la brasa i la fa servir de plat per servir la sopa que prepara amb una cuinera local. El vídeo acaba amb el crit "buenazo" característic de les seves receptes.

Una espècie "vulnerable"

La tortuga terrestre de potes grogues (Chelonoidis denticulata) és una espècie catalogada com a vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (IUCN) per la pèrdua del seu hàbitat natural.

En un comunicat, l'Institut Peruà d'Herpetologia expressa la seva preocupació per "la matança i consum" d'aquesta tortuga en un vídeo difós a les xarxes socials:

"No només constitueix una transgressió ètica i ambiental sinó que també posa en risc els esforços internacionals i nacionals per a la conservació de la biodiversitat".

Per tot plegat, l'entitat demana reforçar les campanyes de sensibilització i vigilància per evitar que es repeteixin actes com aquest i per promoure el respecte a la biodiversitat.

Les espècies de fauna silvestre al Perú estan protegides per llei, segons recull Actualidad Ambiental, el butlletí de la Societat Peruana de Dret Ambiental.

Posseir, transportar o comercialitzar animals vius o parts sense acreditar-ne l'origen legal és un delicte que pot ser castigat amb una multa i penes de presó d'entre 3 i 5 anys.

L'entitat assenyala que el consum d'animals silvestres està permès a comunitats natives o riberenques i també és possible si provenen de zones de maneig en àrees protegides. Si no es compleix amb això, és una activitat il·legal.

També alerta que l'exposició descontrolada a espècies silvestres representa una amenaça per a la salut per la transmissió de malalties.

Les disculpes de Fernandini

Arran de la polèmica, el cuiner Rodrigo Fernandini ha retirat el vídeo amb la recepta i ha publicat un comunicat en què demana disculpes:

"Reconec que va ser un error no haver investigat prèviament i demano disculpes. Amb humilitat, accepto el meu desconeixement i reafirmo que va mai va ser intenció promoure el consum d'aquesta espècie."

El cuiner es compromet a treballar amb experts per assegurar que els seus projectes respectin les normes ambientals i promoguin la sostenibilitat.

Rodrigo Fernandini té dos restaurants de cuina peruana als Estats Units (un a Nova York i un altre a l'estat de Florida). Abans de fer el salt a la cuina va ser model i va participar en realities de televisió.

A TikTokdos milions de seguidors, i a Instagram frega també aquesta xifra (1,7 milions).

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal Sostenibilitat Cuina
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut