"Una alegria trista": preocupació entre els kurds per la caiguda del règim d'Al-Assad a Síria

Les tropes rebels, amb el suport de Turquia, ja controlen bona part de Manbij, una ciutat que feia vuit anys que estava en mans dels kurds
Redacció
TEMA:
Kurds

Síria afronta l'endemà de la caiguda del règim de Bashar al-Assad amb tranquil·litat a la major part del país. En canvi, on encara hi ha combats és al nord, una zona que fins fa pocs dies controlava la minoria kurda. Les forces rebels han aprofitat l'ofensiva general per atacar els kurds i ja n'han expulsat desenes de milers.

Veuen amb cert escepticisme la situació a Síria després del final de més de cinc dècades de dictadura del clan dels Al-Assad. Un sentiment que la periodista Amina Hussein defineix d'"alegria trista". Hussein, que des de l'any 2006 viu a Barcelona, segueix amb preocupació el que està passant al Kurdistan sirià.

En una conversa amb TV3, explica que està contenta perquè, amb Al-Assad, no tenia nacionalitat. "Era apàtrida i no podia fer res, ni viatjar ni estudiar", explica. Però no té clar que la caiguda del règim suposi una millora:

"Em fa molta por perquè els que venen no crec que siguin gaire millors que Al-Assad".

Hussein creu que la perspectiva d'un règim islamista "és alarmant per a les dones, les minories i molta gent al país que no creu en aquestes idees radicals". De fet, té por que, amb un canvi a Damasc, "no avancem, sinó que anem enrere":

"No vull anar a un lloc de Síria i que m'hagi de posar el vel o haver de cridar 'Al·lahu-àkbar' pels carrers perquè em considerin una bona kurda".

Aquest dilluns, les tropes patrocinades per Turquia han conquerit la ciutat de Manbij, que feia vuit anys que estava sota control kurd. Allà, les Forces de Síria Democràtica, una aliança armada liderada pels kurds, continuen lluitant contra les tropes rebels, que compten amb el suport de Turquia.

Dos combatents kurds mostren una bandera a Deir ez-Zor(Reuters/Orhan Qereman)

Ara mateix, les tropes proturques controlen al voltant del 80% de Manbij, segons l'agència turca Anadolu.

La ciutat té una població formada majoritàriament per sirians arabòfons, amb minories kurdes i d'altres ètnies. Des del 2016 estava controlada per les milícies coordinades per les YPG (Unitats de Protecció Popular).

Turquia no vol les milícies kurdes en el diàleg per la transició

L'ofensiva de Turquia contra els grups kurds també continua en el camp diplomàtic. El ministre d'Exteriors de Turquia, Hakan Fidan, ha descartat incloure les milícies kurdes en el procés polític que arrenca ara a Síria.

Fidan ha dit que hi ha "partits kurds molt legítims", però assegura que en les milícies de les YPG hi ha "combatents terroristes":

"Cap branca del PKK a Síria pot considerar-se un interlocutor legítim per mantenir-hi converses perquè les seves files estan plenes de combatents terroristes internacionals de Turquia, l'Iran i l'Iraq".

El govern turc considera les Unitats de Protecció Popular com una branca local del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), una guerrilla tipificada com a terrorista per Turquia, la Unió Europea i els Estats Units.

El ministre d'Exteriors turc, Hakan Fidan, en una intervenció a Doha (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)
ARXIVAT A:
Pròxim Orient Síria Kurdistan Kurds
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut