La pluja ha inundat carrers en diverses comarques
La pluja ha inundat carrers en diverses comarques

Tarda de pluja torrencial amb inundacions a diverses comarques i esllavissades a Montserrat

A Terrassa, la tempesta ha descarregat 100 litres per metre quadrat en dues hores

Actualitzat

Les tempestes que han descarregat fort aquest dimarts a la tarda en diversos indrets del país han provocat inundacions i problemes de trànsit en punts com el Vallès, la Catalunya Central i la Garrotxa, entre altres comarques. Els aiguats, acompanyats en alguns casos de pedra i vent, han negat baixos i carrers, han arrossegat vehicles, han desbordat rieres i han obligat a interrompre la circulació en algunes carreteres. 

La C-16, la C-58 i la B-40 han estat tallades a Terrassa més de mitja hora per les pluges torrencials. Aquestes vies s'han reobert al trànsit poc abans de dos quarts de 6 de la tarda.

Un cop restablerta la circulació en aquestes vies, s'ha tallat la C-59 a Sant Feliu de Codines per inundacions. A les 7 del vespre s'ha pogut reobrir, tot i que la presència de bassals a la via obliga a extremar la prudència. 

A la mateixa hora els vehicles han pogut tornar a passar per l'N-260, a la Vall de Bianya. Igualment, poc després ha quedat oberta la BV-3003 a Sant Mateu de Bages i la BP-1103 entre el Bruc i Monistrol de Montserrat. També ha tornat la normalitat a la B-522 entre Vic i Manlleu
 

Inundacions per la pluja torrencial a Terrassa 

A la cocapital vallesana hi ha caigut un bon patac d'aigua. S'hi han recollit més de 46 litres per metre quadrat en només mitja hora i s'ha arribat als 100 en un parell d'hores.

Han quedat inundats carrers com la rambla d'Egara, on l'aigua s'ha endut cotxes i motos. Alguns vehicles han acabat 100 metres del lloc on estaven aparcats. 

Segons l'Ajuntament, no hi ha hagut cap dany personal. Sí que caldrà reallotjar una família per la caiguda d'un sostre d'un pis al carrer Galvany, al barri de Ca n'Aurell. 

 

 

La riera de Les Fonts, de Terrassa, baixava plena a mitja tarda
La riera de les Fonts, de Terrassa, baixava plena a mitja tarda (CCMA)
La riera de Palau, a Terrassa, ha baixat plena
La riera de Palau, a Terrassa, ha baixat plena (ACN/Albert Hernàndez)
Gent caminant entre el fang a Terrassa
Gent caminant entre el fang a Terrassa (ACN/Albert Hernàndez)

La forta pluja també ha causat l'esllavissada d'un mur del MNATEC, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, ubicat a Terrassa, i hi han hagut d'intervenir els bombers. 

A Matadepera s'ha fet evident l'acumulació d'aigua a la riera de les Arenes.

 

L'aigua ha arrossegat un ramat d'ovelles del Turó de les Nou Cabres, un projecte de ramaderia que engloba tant la producció de carn i formatges com la gestió forestal al Vallès Occidental.

El ramat, amb uns 400 caps de bestiar, pastura dins dels termes de Terrassa i Matadepera.

El pastor, Pau Garcia, els ha anat al darrere i n'ha salvat unes quantes, però tot ha anat tan ràpid que no sap ni tan sols quants exemplars ha perdut. Es calcula que seran desenes. 

 

A banda i banda de la llera de la riera es podien veure animals que no han sobreviscut a l'aiguat. 

Una ovella morta a la llera de la riera de les Arenes a Matedepera


Quatre rescatats a Castellbell i el Vilar

Els bombers han hagut de rescatar 4 persones que havien quedat atrapades amb el cotxe a la riera de Marganell, a Castellbell i el Vilar (el Bages). El cos ha informat que estan tots bé i que s'ha muntat un ràpel per poder-los treure amb seguretat. 

 

Carrers inundats a Osona

Osona és una altra de les comarques on hi ha hagut inundacions, a municipis com Vic o Manlleu. A la comarca, els Bombers han hagut de treballar de valent avui per pal·liar els efectes de les trombes d'aigua, que a pobles com Torelló han deixat més de 60 litres per metre quadrat.

 

 

Inundacions a la Vall de Bianya

A les comarques de Girona, les pluges torrencials han desbordat la riera de Santa Margarida i obliguen a tallar l'N-260 a la Vall de Bianya. L'aigua cobreix bona part de l'asfalt i els Mossos han hagut de tallar el trànsit en els dos sentits.

Inundacions a la Vall de Bianya per la pluja torrencial
Inundacions a la Vall de Bianya per la pluja torrencial (ACN)

També hi ha hagut aiguats importants a zones interiors de les comarques gironines com a Riudaura. Aquí la riera baixava molt carregada i a l'escola del poble han hagut de trucar als Bombers perquè s'ha inundat part del centre. Era fora de l'horari lectiu i no ha calgut evacuar ningú, però s'hi han suspès les classes fins divendres, segons informa Garrotxa Digital. 

Els Bombers també han hagut d'actuar en altres municipis, com al polígon industrial de Riudellots de la Selva, on s'ha inundat el carrer Onyar i també en altres serveis menors.

En alguns municipis gironins, com Caldes de Malavella, ha caigut calamarsa de la mida d'una moneda d'un euro. 


Cinc esllavissades més a Montserrat

Una altra incidència és al voltant de Montserrat, on s'han repetit les esllavissades per segona vegada en pocs dies.

Hi ha hagut despreniments en cinc punts. La carretera que ha quedat tallada, la BP-1103, és la via que arriba al monestir des del Bruc, passant per Can Maçana. Fins i tot una màquina llevaneu ha ajudat a treure terra de la carretera. 

El despreniment ha deixat impracticable la carretera BP-1103
El despreniment ha deixat impracticable la carretera (CCMA)
Esllavissada a Montserrat per la pluja intensa
Esllavissada a Montserrat per la pluja intensa (CCMA)

 

 

En aquesta imatge del radar del Meteocat es pot veure per on s'ha desplaçat la tempesta: 

Divendres passat una torrentada va provocar l'evacuació d'un hotel i un tall a la mateixa carretera local. 
 

Diverses comarques en alerta per temps violent 

El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 450 trucades per la pluja fins a les 21 hores, la majoria provinents del Vallès Occidental, però també d'Osona, el Bages o el Maresme. Terrassa, Viladecavalls i Manlleu són els municipis des d'on més han telefonat. 

Mentre ha durat l'episodi de pluja, Protecció Civil ha fet una crida a restringir al màxim la mobilitat. 

El Meteocat havia publicat per aquest dimarts un avís de risc de temps violent, amb possible pedra, ratxes de vent, esclafits o mànegues a zones de les comarques del Bages i l'Anoia i amb menys probabilitat a zones de les comarques del Berguedà, el Moianès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

Després els xàfecs més intensos s'han desplaçat cap al terç sud del país. 

Emergències ha alertat del risc de crescuda de rius, rieres i torrents que normalment baixen sense aigua, i ha recordat que no s'han d'intentar travessar mai ni a peu ni amb el vehicle. 

ARXIVAT A:
Trànsit
Anar al contingut