L'actuació d'Alfred Garcia durant la gala del 2023

Una associació de Figueres recull prop de 90.000 euros per investigar sobre el Sarcoma d'Ewing, un càncer minoritari

ACN Figueres - L'Albert Sidrach tenia només 17 anys quan el desembre del 2015 li van diagnosticar un Sarcoma d'Ewing, un càncer minoritari que afecta sobretot infants i adolescents. Després de mesos de tractament i una recaiguda, va morir un any després deixant un encàrrec a la família: que la seva marxa no fos en va. El 6 de gener del 2019, el dia del seu aniversari, uns familiars van fer un regal a la seva mare: un donatiu simbòlic, que es va convertir en el germen d'una associació, amb seu a Figueres, que porta el seu nom. Aquell desembre van organitzar la primera gala benèfica al Castell de Peralada. Des de llavors, han recollit quasi 90.000 euros, que han donat a l'hospital Sant Joan de Déu per investigar avançar en els tractaments de la malaltia.

Tot va començar amb un aparent i simple mal d'esquena i va acabar amb el pitjor dels diagnòstics: un Sarcoma d'Ewing. Aquest càncer, que té una incidència a Espanya d'un cas per a cada milió d'habitants l'any, sol desenvolupar-se als teixits ossis i tous i no acostuma a donar símptomes greus fins que ja està molt avançat. Pot aparèixer entre els 5 i els 30 anys, tot i que és més freqüent en joves i adolescents d'entre 12 i 18 anys. A l'Albert el diagnòstic li va arribar a les portes del Nadal del 2015. El dia que l'havien d'ingressar a Sant Joan de Déu, es va voler acomiadar dels seus companys d'institut. Sabia que tenia una malaltia greu. En aquell moment, el tumor tenia un tamany considerable i amb l'objectiu de reduir-lo al màxim li van aplicar un tractament de xoc que li va provocar una aturada cardiorespiratòria només dos dies després de l'ingrés. "Durant uns minuts, el dia 3 de desembre, va estar mort", explica el seu cosí i portaveu de l'associació que duu el seu nom, Oriol Real. Després d'això, el van aconseguir reanimar i va continuar amb el tractament fins la primavera del 2017 el van poder operar per extirpar-li el tumor.

"Els metges eren molt optimistes perquè creien que ho havien agafat a temps", remarca Real. Potser per això, després de l'operació la família va respirar alleugerida i va "cantar victòria massa aviat". Només uns mesos després, passat l'estiu, va arribar la recaiguda. "L'Albert que havia estat investigant molt sobre aquest càncer i en volia fer el treball de recerca, sabia que una recaiguda d'un Sarcoma d'Ewing no tindria un bon desenllaç", remarca Real. Al setembre va iniciar una nova tanda de tractament, però la situació va anar empitjorant i el 3 de desembre, just un any després d'aquella aturada cardiorespiratòria, va morir.

Però l'Albert havia deixat un missatge molt clar a la seva família. No volia que la seva mort "fos gratuïta". "Ens va demanar que intentéssim per tots els mitjans donar recursos al Sant Joan de Déu per investigar", explica el seu cosí i portaveu de l'associació.

El dia de l'aniversari de l'Albert, el 6 de gener del 2019, van complir la seva promesa. Cosins i familiars van fer una primera aportació simbòlica a la Laura, la seva mare. Seria la llavor de l'associació que van crear només unes setmanes després. Aquell mateix Sant Jordi van organitzar una parada de la Rambla de Figueres, que va superar totes les seves expectatives. "Després, en una conversa amb un client, vam parlar de la possibilitat de fer un sopar benèfic. Ell treballava al Casino de Peralada i l'endemà em va trucar que havíem de parlar. Vam fer una reunió amb els responsables del Castell i aquell mateix desembre vam celebrar la primera gala", explica l'Oriol.

Aquell primer any van aconseguir recollir -entre els donatius de la gala i altres aportacions- uns 22.000 euros. Després de dos anys de buit per la covid-19 (2020 i 2021), l'any 2022 van reprendre la celebració i van aconseguir recollir 30.000 euros. L'any passat, la xifra va arribar als 33.000. En total, en aquests cinc anys han aportat prop de 90.000 euros al Sant Joan de Déu per avançar en la investigació d'aquesta malaltia, complint amb el desig de l'Albert.

La quarta edició de la gala

El 30 de novembre el Castell de Peralada acollirà la quarta edició de la gala. Hi haurà prop de 500 assistents i Real explica que en només tres dies van fer un 'sold out' de les entrades, que costaven uns 120 euros. Malgrat això, recorda que qui vulgui participar-hi, encara està oberta la taula 0 on es poden fer aportacions a partir d'1 euro.

L'edició d'enguany tindrà com a lema 'Jo soc tu' i convidarà als assistents a "connectar d'una manera profunda amb la causa i amb totes aquelles persones que, com l'Albert, s'han enfrontat, s'enfronten i malauradament, es seguiran enfrontant, amb coratge, aquesta malaltia". L'esdeveniment, que serà conduit pel periodista Abraham Orriols, comptarà amb actuacions de la Coral Polifònica de Peralada,  d'Anna Roig (cantant i creadora del projecte Creixendo) presentant el tema " La nana i l'avi Papet" i Natxo Tarrés i Roger Farré ( membres del grup de música Gossos) presentant el tema "JO SOC TU".  També hi actuarà Suu, Lluís Sánchez Sitjà o Coyote Dax i hi haurà diversos parlaments i converses. Entre elles, del director científic del Servei d'Oncologia i Hematologia del Sant Joan de Déu, Jaume Mora; la presidenta de l'associació, Laura Díaz; la comunicadora Marta Marín o el pilot de Dakar Gerard Farrés en conversa amb Maria Bassegoda. A més, hi haurà un show "solidari" amb Carles Pérez i El gran German.

A banda d'aquestes gales, l'associació organitza diversos esdeveniments durant l'any com ara exhibicions de crossfit, tornejos de pàdel o de futbol. A més, a través del seu web https://associacioalbertsidrach.org/ es poden fer aportacions puntuals o fer-se'n soci.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut