Una biblioteca de bacteris per conèixer i saber on són els més resistents als antibiòtics
- TEMA:
- Salut
Metges i investigadors ho saben bé: cada cop hi ha més bacteris que causen infeccions que no es poden curar amb els antibiòtics més habituals. Fins i tot, que no hi ha res que les pugui curar. I això ja està causant morts, de manera que actualment ja és una de les principals preocupacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
El primer que cal fer per enfrontar-se a un enemic és conèixer-lo bé. I en això s'ha posat el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG), amb seu a Barcelona. Ha creat la primera biblioteca amb l'ADN de gairebé 500 bacteris amb presència a Espanya resistents als antibiòtics, una eina en línia que pot ser molt útil tant per a fer recerca com per a la pràctica clínica.
Com funciona la biblioteca?
L'ADN d'un bacteri conté milions de lletres. I dins d'aquest gran puzle es pot identificar el gen que fa que es quedi indiferent a l'acció dels antibiòtics que es fan servir més habitualment.
La importància de tenir aquest catàleg tan exhaustiu, l'explica el director del CNAG, Ivo Gut: "Conèixer exactament quins són els gens que estan actius en el bacteri és molt important per poder prendre decisions per escollir un antibiòtic que funcionarà."
Aquesta gran base de dades en línia s'ha fet gràcies a una nova metodologia que permet seqüenciar el genoma complet --i no només una part-- d'aquests bacteris, de manera ràpida i a gran escala.
Tyler Alioto és cap de l'Equip d'Assemblatge i Anotació del Genoma del CNAG: "La idea és que a partir d'ara, podrem fer-ho amb milers i milers de bacteris més, amb freqüència, amb certa periodicitat".
Per tant, no és una foto fixa sinó dinàmica. A més, poden identificar fàcilment l'estratègia que fan servir els bacteris per escapar dels antibiòtics: es passen els uns als altres fragments d'ADN on hi ha continguts els gens responsables d'aquesta resistència.
Jessica Gómez Garrido és bioinformàtica al CNAG i explica que també poden seguir el camí que segueixen: "Pots veure, en un mapa, si tots els bacteris que tenen resistència i tenen un determinat gen estan a Barcelona i també a Galícia, per exemple, o només a Barcelona."
"Pot ser interessant per saber també com s'està propagant la resistència als antibiòtics."
La lluita contra la resistència als antibiòtics és una autèntica carrera entre els bacteris i els humans. I, de moment, els bacteris estan agafant avantatge. Aquest estudi del CNAG és un gra de sorra més en l'estratègia de l'OMS per posar-hi fre.
- ARXIVAT A:
- Salut Ciència Recerca científica