Una cadena d'errors hauria precedit l'accident a la mina de Súria: "Compte amb el sostre"
L'equip de nit va avisar que havia caigut una pedra i que el sostre de la galeria "no feia bones sensacions", una hora abans que hi entressin els tres geòlegs que hi van morir, segons l'atestat dels Mossos
El jutjat de Manresa que investiga l'accident mortal a la mina de Súria del passat 9 de març, en què van morir tres persones en caure'ls a sobre el sostre d'una galeria, ja té sobre la taula els tres informes demanats: el de la companyia, el de la Generalitat i el dels Mossos d'Esquadra. Aquest últim atestat, al qual ha tingut accés TV3 i que ha avançat El País, és el més contundent. Les víctimes van ser tres geòlegs de 28, 29 i 31 anys, a qui els va caure a sobre una llosa de dues tones quan estaven a uns 700 metres de profunditat.
En el primer cas, l'informe intern d'ICL, el grup israelià propietari de la mina d'Iberpotash de Súria, admet "errors de comunicació", però els desvincula de l'accident, que considera que va ser "inevitable".
La Generalitat i els Mossos d'Esquadra, en canvi, han constatat una cadena d'errors i de negligències que inclouen, sí, una mala gestió de les comunicacions, però també de les mesures de seguretat adoptades quan es van començar a detectar irregularitats a la galeria on es va produir l'accident, la nit abans del sinistre.
Una pedra de 20 kg va caure del sostre a la nit
La primera alerta la va donar el cap de l'equip de treballadors que feia el torn de nit, i que va veure caure una pedra de 20 kg del sostre quan estava treballant amb el minador 30 --una de les màquines que foraden la muntanya--. La feina que tenien assignada era obrir pas entre dues galeries que s'havien de connectar, però no era la que estaven fent, exactament, en el moment del despreniment.
L'equip d'aquests treballadors de la mina hi havien estat amb seguretat tota la nit, però en aquell moment, en caure la roca del sostre, el cap del grup va parar la màquina, la va deixar a una banda "en una zona segura", va alertar els seus companys de torn i van plegar abans d'hora, després d'avisar el vigilant d'explotació, que és la persona encarregada de la seguretat dels operaris. El seu missatge va ser clar: "El sostre no em fa bones sensacions, no me'n refio", un avís que a l'informe oficial --el comunicat del minador 30 -- va quedar registrat amb l'alerta següent:
"Compte amb el sostre!!! S'ha tret l'MC a zona segura."
Eren les 6.15 del matí i aquesta informació ni va ser contrastada pel vigilant que havia d'anar a comprovar la zona ni va arribar mai als tres companys geòlegs que, a aquelles hores, ja estaven baixant cap a l'interior de la galeria, on finalment van quedar atrapats.
Feia tres hores que treballaven en una zona no planificada
L'equip del minador 30, format per 4 homes, havien acabat a les 3 de la matinada la feina que tenien assignada en aquell torn, que era avançar 10 metres en la connexió de la galeria que estaven obrint amb una altra que ja estava consolidada, i des de llavors, amb el permís verbal del seu cap de relleu, s'havien dedicat a fer una altra feina no planificada, perquè, asseguren, no tenien temps d'anar a una altra zona planificada.
El que estaven fent quan va caure la primera pedra era obrir una àrea secundària per extreure'n potassa, el que en l'argot anomenen "queixalades" o "punxades", una pràctica comuna i incentivada per l'empresa perquè permet augmentar la producció, però que no estava prevista en el seu pla de treball d'aquella nit.
Com assenyalen els Mossos en el seu informe, "volien maximitzar l'extracció del mineral", una feina que suposaria "un augment de les retribucions per a l'equip del minador 30". El cap de relleu assegura que va limitar aquesta "mossegada" a unes dimensions màximes de 3x3 metres i en forma triangular, però el que la policia va trobar en inspeccionar la zona va ser una màquina amb un capçal més gran i una "queixalada" a la roca de 7x8 metres, més del doble de l'autoritzada.
A més, també van constatar que, en contra del que diu la normativa, un dels pilars del costat d'aquesta via secundària oberta i no planificada no respectava els límits de seguretat, que han de ser de 3 metres per banda: el pilar esquerre estava a la meitat, a 1,5 metres de l'àrea escapçada.
La primera pedra, la que va caure a les 6.15, ho va fer, doncs, quan s'estava traient mineral d'aquesta nova via oberta. La roca va caure darrere el minador, a la banda dreta, a prop de la zona dels ventiladors, i va ser l'alerta que va portar el cap del grup i el seu equip a parar la feina i abandonar la zona, en pensar que potser aquest despreniment indicava un canvi de pressions al sostre.
Els Mossos no descarten que el fet de no respectar les mesures mínimes dels pilars pugui haver compromès l'estabilitat del sostre a la zona de l'accident, un supòsit que no comparteix la Subdirecció General d'Energia i Mines ni tampoc l'empresa, que no creuen que se'n pugui derivar una causa-efecte, o que es pugui demostrar que la primera pedra caiguda tingui relació directa amb la segona llosa, la que va sepultar els tres geòlegs, poca estona després.
Ningú va avisar els geòlegs
Entre les persones a qui els Mossos han interrogat com a testimonis també hi ha el vigilant a qui es va informar sobre el mal estat del sostre abans de les 7 del matí, i que no va anar a comprovar la zona ni va trucar a les oficines per avisar. Al·lega que no ho va fer perquè tenia altra feina, com recollir comunicats i eines, perquè a l'oficina sovint no els agafen el telèfon i perquè com que els operaris havien deixat la màquina al mig del pas, qui passés per allà ja veuria que no havia d'anar més enllà.
I és que deixar un vehicle travessat és, per als miners experts, un senyal no escrit d'alerta, un avís que no van saber interpretar els tres joves geòlegs que van accedir a la galeria, que feia poc que estaven a la companyia, i que van sortejar la màquina i van continuar avançant pel túnel, abans que el sostre els caigués al damunt.
Per això els Mossos conclouen que el vigilant també "va incomplir" les seves obligacions, perquè no va comunicar al torn que entrava el "risc detectat" a la zona i que hauria d'haver pres les mesures preventives necessàries perquè ningú accedís a la galeria sense comprovar si era segura.
El fet que no avisés ni prengués cap mesura de precaució va influir, segons l'atestat policial, en la percepció de risc de les víctimes, que a les 7:10 minuts van entrar "a cegues" a la galeria sense saber que, només uns minuts abans l'equip del minador 30 n'havia sortit abans, pel mal estat del sostre. De fet, el cap d'aquest grup fins i tot va comentar les seves impressions amb un topògraf amb qui va compartir ascensor en sortir, una informació que tampoc va donar temps de transmetre a les víctimes.
- ARXIVAT A:
- Drets laborals