Catalunya al dia

Una cadira de rodes posa les excursions de muntanya a l'abast de tots els infants a Girona

Una cadira totterreny permet als alumnes gironins amb mobilitat reduïda participar en les excursions de muntanya igual que els altres escolars

La cadira Joëlette que ha comprat l'Ajuntament de Girona té una sola roda, va amb acompanyants, que ajuden a guiar-la, i està pensada fins i tot per fer senderisme. Ja és a disposició de les escoles i instituts de Girona i, com a prova pilot, per a clubs esportius i entitats.

La regidora d'Educació de Girona, Queralt Vila, en concreta les característiques: "El fet que sigui monoroda i que estigui adaptada a qualsevol mena de terreny la fa apta per poder moure's per tots els llocs on passaria una bicicleta de muntanya; i per això obre un ventall molt ampli a l'hora de descobrir l'entorn."

Vila la considera una eina imprescindible per a l'escola inclusiva: "L'objectiu és que aquest alumnat pugui fer les mateixes sortides d'entorn amb la mateixa qualitat i amb la mateixa immersió en l'entorn que poden tenir els seus companys de l'aula."

S'ha fet una jornada de formació entre professorat i equips especialitzats per provar el maneig de la cadira (Xavier Pi/ACN)

La cadira Joëlette es guardarà al pavelló de Fontajau. S'organitzaran les sortides entre els centres que tenen alumnes amb mobilitat reduïda perquè en puguin disposar.

Segons apunta Marta Romera, de l'equip d'atenció i assessorament psicopedagògic del Departament d'Educació a Girona, la cadira ofereix moltes possibilitats per a alumnes amb mobilitat reduïda: "Hi ha escoles amb projectes de conèixer l'entorn natural, en què la cadira serà imprescindible."

"Una cadira de rodes normal no pot accedir a la muntanya. I els alumnes que en necessiten, haurien de renunciar a l'excursió; una segregació que l'escola inclusiva no pot permetre."

Un reforç normalitzador

En escoles com la de Domenys s'organitzen moltes sortides a l'entorn i valoren molt positivament poder tenir aquesta eina. Eva Alarcón, membre de l'equip d'atenció a la diversitat del centre, explica que, al capdavall, és un instrument de normalització: "Ells són conscients de les seves limitacions. Amb això els podem transmetre que tenen recursos per poder-ho fer amb la seva família, i ajuda a normalitzar la situació."

A l'escola ara hi ha dos alumnes amb mobilitat reduïda i l'any que ve se n'hi incorporarà un altre. Entre els centres ordinaris que aquest curs tenen alumnes amb discapacitat motriu també hi ha les escoles Annexa i Pericot.

La cadira d'una roda és apta tant per criatures i joves com per a adults. A més d'obrir la prova a clubs esportius i entitats, l'Ajuntament de Girona també la posarà a disposició dels casals a l'estiu. Si hi ha molta demanda, es valorarà comprar-ne més.

 

Anar al contingut