Carles Puigdemont va arribar a l'escenari d'Arc de Triomf acompanyat de Jordi Turull i Gonzalo Boye (ACN/Jordi Borràs)

Una carpa, un barret i un cotxe blanc: així es va fer fonedís Carles Puigdemont

Els Mossos d'Esquadra asseguren que van intentar acostar-se a Puigdemont per detenir-lo quan baixava de l'escenari, però una massa de persones els ho va impedir i l'expresident es va escapolir
Redacció Actualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont

Al cap de vint-i-quatre hores que se'n va fer ressò mig món, ja es comencen a saber força detalls de com ho va fer Carles Puigdemont per fer-se fonedís després de fer el primer acte públic a Catalunya en set anys. Tot va anar molt de pressa.

Pocs minuts abans de les nou del matí, Carles Puigdemont apareixia des del carrer Trafalgar amb altres membres de Junts. Després d'unes breus corredisses, Puigdemont pujava a l'escenari acompanyat per Boye i Turull, feia un discurs breu i després sortia ràpidament, encara acompanyat pel seu advocat i pel secretari general de Junts.


Brides, carpes vermelles i barrets

Va ser aleshores quan, segons el relat dels Mossos, els agents van intentar l'aproximació per detenir-lo, però una massa de persones els va impedir accedir-hi.

En una roda de premsa aquest divendres, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, assegurava que "la part de darrere de l'escenari estava barrada amb tanques agafades amb brides" i que hi havia un control d'accés.

Puigdemont i Turull van entrar en una de les carpes vermelles ubicades en aquesta zona, a la part posterior de l'escenari, al costat de l'avinguda Vilanova. Un cop dins, segons el relat, tots dos es van posar un barret. Això va dificultar que se'ls pogués reconèixer i va servir perquè poguessin sortir d'aquest reduït espai per arribar fins al famós Honda blanc del qual s'ha parlat tant, que estava aparcat just al davant, a l'altura d'una parada de Bicing. Tot i això, Puigdemont ha desmentit a la xarxa X que portés cap barret:

"He de dir que algunes coses no em sorprenen, com això que jo vaig dur un barret de palla (no en vaig portar pas cap, tampoc no he estat mai en cap maleter, i tampoc no he residit mai a Hamburg: coses que s'inventen en els atestats policials i tenen sempre allò de la "presumpció de veracitat")".

Operaris muntant una de les carpes que hi havia a l'acte de l'Arc de Triomf (Europa Press/David Zorrakino)

El fotoperiodista d'Associated Press Emilio Morenatti va ser dels pocs que van rebre l'autorització per pujar a l'escenari. Segons diu, va veure l'expresident entrant a una de les carpes ubicades darrere l'escenari que tenien cortines als laterals, al costat de l'avinguda Vilanova.

Al cap d'una estona el va veure sortir de la mateixa carpa, però per l'altre costat, on l'esperava l'Honda que se'l va endur. En una piulada relata què va veure... i què no va veure:


Turull es va posar una gorra i va pujar al cotxe amb Carles Puigdemont i la persona que conduïa el vehicle, que al seu costat hi tenia una cadira de rodes. Tots tres van girar a la dreta per l'avinguda Vilanova.


La persecució dels Mossos i un semàfor que es posa verd

Els Mossos se'n van adonar i van córrer per atrapar-los, però se'ls van escapar. El comissari en cap ho ha atribuït a "una fase semafòrica que dissortadament canvia". "No tenim possibilitat de seguir el vehicle. No val excusa, però els separen dos metres. Va anar molt justa la capacitat d'interceptar el vehicle", ha afegit.

A partir d'aquí, els Mossos van iniciar una persecució del vehicle, però el van acabar perdent a l'avinguda Icària, a l'altura del carrer Ramon Trias Fargas, prop del Parlament.

És en aquest moment que s'obre un altre interrogant: on es va dirigir el cotxe?


On mirava tothom mentre marxava el cotxe blanc?

Mentre l'Honda blanc fugia, la comitiva d'autoritats polítiques i manifestants baixava pel Passeig Lluís Companys acompanyada d'un estol de mitjans de comunicació. Un cop superat el moment de més caos i màxima tensió va ser senzill comprovar que Carles Puigdemont, per sorpresa de tothom, no hi era.

Des de Junts s'havia avisat als mitjans de comunicació que cobrien l'acte que Puigdemont aniria amb la comitiva de Junts fins al Parlament. És per això que tots els ulls estaven posats sobre la comitiva que, suposadament, havia d'encapçalar Carles Puigdemont.

La comitiva de Junts, encapçalada per Josep Rull i Laura Borràs, i amb la presència d'Artur Mas, va dirigir-se al Parlament sense Puigdemont (ACN/Jordi Borràs)

D'altra banda, tot just uns minuts més tard, l'advocat de Puigdemont Gonzalo Boye i el seu amic personal Jami Matamalavan arribar i entrar al recinte del Parlament. Una hora més tard van sortir per l'accés de l'avinguda Marquès de l'Argentera i es van dirigir, envoltats de càmeres i mitjans de comunicació, fins a l'Arc de Triomf.

Un cop allà van entrar de nou al backstage de l'acte de benvinguda i després van marxar per la ronda de Sant Pere fins a l'altura del carrer del carrer Bailèn, on van agafar un taxi.

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, va sortir del recinte del Parlament per l'avinguda Marquès d'Argentera (ACN/Jordi Borràs)

Va aconseguir entrar al Parlament?

A hores d'ara es desconeix on és Carles Puigdemont. Però no només això, també es desconeix si va aconseguir entrar al recinte del Parlament.

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, insisteix que la seva intenció era entrar al Parlament i que es va actuar tenint en compte el context del moment: "En funció de les circumstàncies, les tàctiques van variant".

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, va dir que esperava que, abans que acabés el ple, el president Puigdemont pogués "exercir els seus drets", en relació amb la votació de la investidura de Salvador Illa.

Els CDR anunciaven, cap a les sis de la tarda, una possible convocatòria al carrer que, finalment, no es va produir:


On és ara Puigdemont? Els Mossos recelen de l'entorn de l'expresident

També s'han sabut alguns detalls sobre com va arribar l'expresident a Barcelona. Segons paraules de Jordi Turull:

"Amb el president sopem a Barcelona dimarts. Jo he estat amb el president Puigdemont des de dimarts fins ahir (dijous) al vespre."

A Carles Puigdemont només se'l va poder veure durant uns minuts, dalt de l'escenari (ACN/Jordi Borràs)

Així relatava aquest divendres al matí Jordi Turull les últimes hores amb Carles Puigdemont i apuntava que, en aquells moments, l'expresident ja devia anar en direcció a Waterloo, una versió que també ha explicat Boye als mitjans de comunicació.

Turull assegura que va estar amb Puigdemont amb una triple condició:

"Com a persona que fa molt que ens estimem, perquè compartim projecte polític, no només de partit, i perquè des de fa un temps a alguns que som advocats ens va nomenar com el seu equip d'advocats, tot i que evidentment en Boye és el de capçalera. Jo l'assistia com a advocat per a tot el que pogués passar i per estar sempre al seu costat."


Poc més tard, però, Sallent qüestionava que Puigdemont hagués sortit de Catalunya: "No descarto que Puigdemont encara sigui a Barcelona. No tinc elements objectius per creure que és a Bèlgica. No puc donar crèdit a la persona que el va ajudar a fugir ni a un entorn interessat".

Així doncs, no se sap del cert on és Carles Puigdemont des que se'l va veure per última vegada quan sortia de l'escenari de l'acte a l'Arc de Triomf.

ARXIVAT A:
Carles Puigdemont Investidura Salvador Illa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut