Una carta de 73 militars jubilats al rei acusa Sánchez de fer perillar la unitat d'Espanya
- TEMA:
- Exèrcit espanyol
Fins a 73 comandaments jubilats de l'Exèrcit de Terra espanyol han enviat una carta al rei Felip VI, en la qual acusen l'executiu de Pedro Sánchez de perseguir la descomposició de la unitat nacional i de posar en perill la cohesió social.
El text, al qual ha tingut accés el diari El País, assumeix el discurs i la terminologia utilitzada per Vox en la moció de censura contra el govern espanyol i qualifica l'executiu de "social comunista" i de tenir el suport de filoetarres i independentistes.
Els firmants, que expressen el seu suport i lleialtat al rei "en aquests moments difícils per a la pàtria", són pràcticament la meitat de la XXIII promoció de l'Acadèmia General Militar, que encara són vius, dels que van ingressar el 1964 i ara superen els 70 anys.
El diari apunta que aquesta carta s'ha enviat pocs dies després que els caps jubilats de l'Exèrcit de l'Aire enviessin una missiva similar. En aquest cas, tots pertanyien a la promoció XIX de l'Acadèmia General de l'Aire amb seu a San Javier, a Múrcia.
Com a militars jubilats poden expressar les seves opinions lliurement com a ciutadans, però membres del Fòrum Milícia i Democràcia (FMD), antiga Unió Militar Democràtica (UMD), consideren que en la carta parlen com a militars i es dirigeixen al rei, Felip VI, que és el capità general dels exèrcits, i asseguren que pretenen mostrar-se com a representants de la totalitzat de l'exèrcit, assimilant-la a la ideologia de Vox.
"Actituds com aquesta només serveixen perquè l'opinió pública identifiqui les forces armades amb un partit polític concret i no hi ha res que faci més mal a la imatge de l'exèrcit que això", diuen a El País. "Una cosa així seria impensable a França, al Regne Unit o Alemanya", afirmen.
També el grup de militars antifranquistes han expressat el seu rebuig a Twitter:
Segons el diari, firmen com a militars i deixen constància de la seva graduació: un tinent general, José María Fernández-Bastarreche, que va ser Comandament de Personal de l'Exèrcit de Terra; dos generals de divisió, Àngel Gil Barberá i Francisco Fernández Sánchez, que va ser comandant general de Melilla, i quatre generals de brigada. Dos d'aquests últims són Pedro María Andreu Gallardo, que dirigia el Comandament d'Operacions Especials (MOE) durant l'assalt a l'illot de Perejil, el 2002, i Manuel Sitges Pavón, excap del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil.
La llista la completen 66 coronels. Per contra, no subscriuen el text els tres primers de la promoció: els tinents generals Manuel Bretón, Rafael Barbudo i Pedro Pitarch.
Toc d'atenció de Zapatero
"És una carta que mereix tot el meu retret", ha dit l'expresident del govern espanyol, el socialista José Luís Rodríguez Zapatero, en una entrevista al programa "La hora de la 1". Zapatero ha afegit que qui ha exercit la funció militar ha de tenir prudència a l'hora de pronunciar-se.
L'expresident també ha donat un toc d'atenció a la monarquia espanyola quan, tot i admetre el suport del seu partit a la figura del rei, ha deixat anar que s'han de fer reformes per assolir un funcionament "republicà" d'aquesta institució.
- ARXIVAT A:
- Exèrcit espanyol Pedro Sánchez Vox Felip VI Monarquia