Imatge del projecte Casa 1736 (FAD)

Una casa de Sarrià, del despatx sabadellenc HArquitectes, Premi FAD d'arquitectura 2024

El projecte Casa 1736 guanya el premi ex aequo amb la central tèrmica urbana DH Palencia, del despatx Rodríguez&Oriol
Redacció Actualitzat
TEMA:
Arquitectura

El jurat professional dels Premis FAD d'arquitectura i interiorisme ha atorgat el Premi FAD d'Arquitectura 2024 al projecte Casa 1736 (Barcelona) dels arquitectes David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó i Roger Tudó Galí, del despatx sabadellenc HArquitectes.  L'hi ha concedit ex aequo amb la central tèrmica urbana DH Palencia (Palència), de Fernando Rodríguez Ramírez i Pablo Oriol Salgado (FRPO Rodríguez & Oriol).

Segons el jurat, Casa 1736, un habitatge situat al barri de Sarrià de Barcelona, desafia les convencions de l'arquitectura domèstica unifamiliar tradicional i estableix una relació única amb la llum i l'aire, i es revela hereva de models tradicionals mediterranis característics de la ciutat de Barcelona, com són els patis gòtics i els seus valors bioclimàtics i de benestar.

Imatge del projecte Casa 1736 (FAD)

També en destaca l'elegant solució estructural, consistent en quatre columnes que sostenen un buit que rega de llum el centre de l'espai i provoca una sensació d'ingravitació.  

Pel que fa al projecte DH Palencia, el jurat ha estimat la solució arquitectònica d'aquesta central tèrmica urbana; una solució ajustada als requisits del projecte energètic, en especial el fet d'haver aconseguit una arquitectura industrial compatible amb futurs centres urbans.

N'ha destacat també l'exercici pedagògic constant que desenvolupa l'empresa organitzant visites al centre per a escolars i per al públic en general.

Imatge del projecte DH Palencia (FAD)

Interiorisme

Casa Nube (Madrid), un projecte de Javier Jiménez Iniesta (Studio Animal), i Gimaguas Barcelona (Barcelona), dels arquitectes Albert Guerra Romera, Adrián Jurado Batanás i Julia Tarnawski Español (TEST) i Guillermo Santomà Bagaria han rebut ex aequo el guardó en la categoria d'interiorisme. 

El jurat considera que el projecte Casa Nube és un exemple excel·lent de transformació d'un petit apartament amb una distribució tradicional en un nou habitatge ampli, lluminós i d'aprofitament d'espais. En destaca com s'agrupen les habitacions amb els seus respectius banys per alliberar un espai diàfan i obert. 

En el cas de Gimaguas Barcelona, el jurat valora la capacitat de transformació d'un espai a partir d'un concepte radical i executat amb precisió. En subratlla l'encertada elecció del material que envolta el conjunt, un teixit de formigó utilitzat en la construcció de túnels i altres grans infraestructures amb un espai amb molt de caràcter i personalitat com a resultat.  

Interior de Casa Nube (FAD)

Ciutat i paisatge

Pel que fa a la categoria de ciutat i paisatge, han guanyat el premi ex aequo els projectes Praça e Posto Turismo Piadao (Portugal), dels arquitectes João Branco i Paula del Rio (Branco del Rio Arquitectos), i Alfacs (Tarragona), de Pau Bajet Mena i Maria Giramé Aumatell (Bajet Giramé); Manuel Julià Verdaguer (JAAS).

El jurat remarca del projecte portuguès com la complexitat formal de l'espai es resol amb la introducció d'un espai circular d'esquist i pissarra sense desnivells ni voreres, que actua com a "punt de trobada" dels habitants del llogaret. El considera un exemple de com es pot invertir el procés d'oblit en aquest petit poble de l'interior. 

Pel que fa a Alfacs, un indret ubicat a Alcanar, el jurat destaca la transformació d'un gran espai exterior que aconsegueix revalorar aquest espai natural davant del mar. Un eix central organitza els equipaments d'aquesta mena de petita ciutat, creant una estructura que facilita l'accessibilitat i la interacció social.  Es destaca una cura exquisida en l'ús de la vegetació i els materials de construcció que connecten el conjunt amb el paisatge circumdant.

Interior de Gimaguas Barcelona (FAD)

Intervencions efímeres

Finalment, els projectes Lost Forest (Donostia), de Julia Ruiz-Cabello Subiela i Santiago del Aguila, i La Construcción de un País (Madrid), de Miquel Mariné Núñez i Pol Esteve Castelló, han rebut ex aequo el guardó d'intervencions efímeres.

El jurat ha apreciat de Lost Forest que sigui un dels pavellons proposats per a la segona edició de TAC! Festival d'Arquitectura Urbana, coincidint amb la Biennal Internacional d'Arquitectura MUGAK/, un projecte conceptualitzat al voltant del lema de la IV edició "reconstruir, rehabitar, repensar".

En La Construcción de un País, s'ha valorat la resolució del disseny a partir d'un sol material tan estàndard i comú com les plaques de cartó guix, que és sublimat fins a convertir-lo en un element noble. Se subverteixen els rols tradicionals dels components, els sistemes d'ancoratge i els acabats del sistema. Les plaques de cartó guix, normalment utilitzades com a acabat, funcionen com a elements portants mentre que els perfils metàl·lics, normalment portants, es converteixen en elements d'unió.
 

Premi Re-FAD

Enguany també s'ha atorgat el Premi Re-FAD, un guardó creat l'any passat per destacar l'aportació en el marc de la rehabilitació, la reutilització i la regeneració en totes les seves concepcions. Aquest guardó premia les bones pràctiques en relació amb l'estalvi de recursos i amb el Compromís de l'Agenda 2030 per al Desenvolupant Sostenible.

El guardó d'enguany ha sigut per al projecte Restauración de Ermitas del Camino de Santiago, de l'arquitecte Sergio Sebastián (Sebastián Arquitectos SLP). El jurat valora l'audaç rehabilitació d'una ruïna romànica en un entorn rural d'extraordinària bellesa paisatgística.

La rigorosa anàlisi històrica i constructiva feta per l'equip tècnic justifica la reintegració dels volums perduts mitjançant una brillant reinterpretació contemporània de la tradició vernacla. Destaca la conservació de l'espai interior, que integra delicats elements de serralleria dissenyats per al control d'accés i manteniment.

ARXIVAT A:
Arquitectura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut