Una catalana de 115 anys, la més vella del món després de la mort d'una monja francesa de 118

Maria Branyas Morera viu en una residència d'Olot i ja es va convertir en la persona més gran del món que va sobreviure a la covid als 113 anys
Redacció / ACN / AFP Actualitzat

La catalana Maria Branyas Morera s'ha convertit en la persona més vella del món amb 115 anys, després que la francesa Lucile Randon, de 118, hagi mort aquest dimarts.

Branyas ha heretat automàticament el títol d'acord amb el recompte que elabora des de fa més de 20 anys el Grup de Recerca Gerontològica del grup Guinnes de Rècords Mundials.

Aquest dimarts al vespre, la residència on Randon ha passat els seus últims dies ha informat l'Agència France-Presse que la persona que fins aquest moment havia estat verificada com la de més edat del món havia mort.

Des de fa més de 20 anys Branyas viu a la Residència Santa Maria del Tura d'Olot.


Nascuda a San Francisco

La Maria, filla d'un periodista natural de Pamplona que va ser responsable de la revista americana Mercuri, i d'una barcelonina, va néixer el 4 de març del 1907 a San Francisco, als Estats Units, on el seu pare havia anat per feina després de passar una temporada a Mèxic.

També va viure a Nova Orleans però va arribar a Catalunya de petita, i ha viscut a Barcelona, Banyoles, Girona, Calonge i Sant Antoni i Palol de Revardit. El 1931 es va casar amb Joan Moret, un metge de Llagostera, al Gironès.

Als 113 anys, la Maria assegurava a TV3 que, de salut, es trobava "bé, amb les petites molèsties que tothom pot tenir", i agraïa el tracte dels professionals de la residència.

Branyas ha estat testimoni de la Primera i la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil Espanyola, tal com recordava el 2019 en una entrevista a l'ACN.

De fet, el retorn a Catalunya de la família, quan ella tenia 7 anys, va ser el 1914 en ple esclat de la primera gran guerra del segle XX.

En l'entrevista, Branyas encara recordava el camí de tornada:

"Vam arribar en vaixell. A causa de la guerra, Alemanya atacava el nord i no podies travessar els mars nòrdics; vam haver d'anar per les Açores i per Cuba"

"El 1914 ja era una mica conscient [del que passava]", explicava Branyas amb un to lent però ferm. També assegurava que les dues guerres mundials "van ser molt perjudicials a Europa, però que també van aportar alguns avenços", alhora que remarcava el "mal record" que li mereixia la Guerra Civil Espanyola.

El maig del 2020 Maria Branyas es va convertir en la persona més gran del món que va sobreviure a la covid a l'edat de 113 anys.


Sor André havia nascut el 1904

La predecessora de Branyas en el títol, Lucile Randon, rebia el nom de sor André i ha mort uns dies abans del seu 119è aniversari.

"Estem molt tristos, però ella ho volia: el seu desig era ajuntar-se al seu estimat germà. Per a ella és un alliberament", ha dit a l'agència France Press David Tavella, portaveu de la residència on vivia.

Nascuda l'11 de febrer del 1904 a Alès (Gard), no amagava un cert cansament i volia "retirar-se": "El bon Déu no m'escolta", lamentava.

Cega i en cadira de rodes, sempre apareixia amb l'hàbit de monja, un mocador blau sobre els cabells i assegurava, amb humor, que havia treballat fins als 108 anys.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut