Una cinquantena de cases afectades pel foc del Bages, algunes de cremades

L'incendi ha arribat a diverses urbanitzacions de Sant Fruitós i el Pont de Vilomara

RedaccióActualitzat

L'incendi del Bages ha quedat estabilitzat després d'haver cremat tot el que es trobava al davant des d'aquest diumenge al migdia. Tot i que la major part del territori afectat per les flames és forestal, també s'han cremat algunes zones agrícoles i urbanes. En aquest cas, el foc ha afectat unes 50 cases, segons les primeres estimacions.

Una trentena han quedat cremades, del tot o en part, a l'interior, segons han informat els Bombers. 

Un dels punts on el foc ha fet més mal és a la urbanització River Park, al Pont de Vilomara i Rocafort. Al mateix municipi, han tingut més sort les cases de Marquet Paradís.

Hi ha desenes d'habitatges afectats, com es pot veure en aquestes imatges.

 


També a les Brucardes, a Sant Fruitós de Bages, hi ha afectacions. 

Aquestes altres imatges mostren els bombers treballant en l'extinció i les flames a tocar de les cases. 


L'última dada de l'Ajuntament de Pont de Vilomara parla d'entre 150 i 200 desallotjats (al matí eren un miler entre els diferents nuclis evacuats), la majoria de les quals han passat la nit en cases de familiars i amics. Una seixantena s'han allotjat al centre cívic habilitat. 
 

Reunions amb els veïns

Al llarg del matí hi ha hagut dues reunions, l'una al Pont de Vilomara i l'altra a Sant Fruitós, on els Bombers, Mossos, Agents Rurals i Protecció Civil han informat els veïns desallotjats de l'estat de la situació del foc i de l'afectació concreta als seus carrers i cases.

El foc ha arribat molt a prop d'algunes cases a la urbanització les Brucardes de Sant Fruitós de Bages
Un jardí cremat en una casa de la urbanització les Brucardes, a Sant Fruitós de Bages

Al Pont de Vilomara, veïns de la urbanització River Park s'han queixat de l'estat en què estava el bosc, que han qualificat de "polvorí". Diuen que hi havia parcel·les abandonades i plenes de vegetació al costat de cases habitades. Una veïna, Marta Corbalán, diu que han omplert "50.000 instàncies".

"Si aquests terrenys haguessin estat nets, respectant els llindars del foc, això no hagués passat."

Però desde l'Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort, l'alcalde, Enric Campàs, assegura que les franges perimetrals estaven fetes i que, de fet, l'any passat se'n va fer un manteniment. I afegeix que s'ha de ser conscient de la situació orogràfica de la urbanització, "en una zona molt complicada i que comporta molt de risc".

A la tarda, Campàs ha comparegut novament davant dels mitjans i ha demanat que el tema s'abordi quan hagi passat l'emergència. "Penso que ara no és el moment. Ja es parlarà d'aquesta qüestió", ha apuntat. "Considerem que hem fet les coses correctes", ha afegit. 

Ho ha fet davant del diputat de la Diputació de Barcelona Valentí Junyent, que ha remarcat que la franja de seguretat al voltant de la urbanització estava feta i el foc "l'ha sobrepassat":

"Aquest foc ha sobrepassat la franja. Hi ha molts arguments per veure, com la humitat, la temperatura... però l'Ajuntament havia fet la franja corresponent. S'havia netejat l'entorn de la urbanització. Ells l'havien demanat i la Diputació l'havia executat." 

La neteja va ser el 2018 i el manteniment es va fer a finals del 2021, segons l'alcalde. 

També a la urbanització de Marquet Paradís veïns crítics amb la gestió de la situació denuncien que ells sols van haver de fer front a les flames.


Segons ha explicat aquest migdia el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a totes tres urbanitzacions hi ha hagut afectacions en els habitatges:

"Ara s'estan quantificant els habitatges afectats i en quina intensitat ho han estat. Al llarg del dia anirem avaluant-ho". 

Un cop s'ha aconseguit estabilitzar l'incendi, s'ha aixecat el confinament de les Brucardes i Rocafort. S'ha permès als veïns tornar a casa, acompanyats dels serveis d'emergències. 

Elena ha explicat que són una desena d'habitatges i que, en aquest cas, continuaran evacuats perquè "romandre allà és difícil". 

Alguns dels desallotjats per l'incendi han fet saber que no es podrien quedar a casa perquè no tenen aigua ni llum.

I els mateixos bombers han demanat minimitzar la mobilitat a la zona per facilitar la feina dels equips. 

Un gat ha sobreviscut a l'incendi a la urbanització River Park
Un gat ha sobreviscut a l'incendi a la urbanització River Park(Cedida: Maria Aurelia Soler Carrió)
El rastre del foc a les ampolles, a River Park
El rastre del foc a les ampolles, a River Park(Cedida: Maria Aurelia Soler Carrió)

Tot plegat, després d'hores d'angoixa per als veïns, que diumenge van ser desallotjats a corre-cuita.

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut