Ucraïna

Una cinquantena de morts en el bombardeig d'un centre de detenció al Donetsk

Rússia i Ucraïna es culpen mútuament d'aquest nou crim de guerra, que ha matat soldats presoners, protegits per la Convenció de Ginebra

RedaccióActualitzat

Desenes de presoners de guerra ucraïnesos han mort aquest divendres en el bombardeig d'una presó de la ciutat d'Olénivka, a la regió de Donetsk, en una zona controlada per l'exèrcit rus.

Rússia i Ucraïna es culpen mútuament de l'atac i asseguren que ha estat premeditat per encobrir proves de tortura i assassinat.

Els serveis secrets ucraïnesos diuen que han interceptat unes converses que els permeten assegurar que l'atac --en què han mort una cinquantena d'homes i un centenar més han quedat ferits-- ha estat ordenat per Rússia. Ucraïna argumenta que, així, Moscou hauria acabat amb alguns integrants del batalló Azov, que tant se'ls havien resistit a Mariúpol. L'atac també els hauria servit per esborrar el rastre de tortures i assassinats que haurien infligit als presoners.

La versió russa diu justament el contrari. Asseguren que ha estat l'exèrcit ucraïnès qui han bombardejat el centre de detenció perquè Kíiv volia silenciar les confessions dels seus soldats, que posaven en evidència els seus mètodes.

Els míssils han provocat un incendi en l'edifici que es feia servir com a presó per a soldats ucraïnesos retinguts
Els míssils han provocat un incendi en l'edifici que es feia servir com a presó per a soldats ucraïnesos retinguts

Eduard Bassurin, portaveu del comandament militar de l'autoproclamada República de Donetsk, afirma que l'atac ha arribat després que els presoners ucraïnesos comencessin a explicar els crims de guerra que havien comès. Diu que Ucraïna ha fet servir míssils de fabricació nord-americana:

"Després que els presoners de guerra ucraïnesos van començar a parlar dels crims de guerra que havien comès per ordre dels seus comandants, es va rebre l'ordre de Kíiv. La direcció política d'Ucraïna va decidir utilitzar el sistema de míssils Himars per atacar aquí".

Ucraïna rebutja aquesta versió i assegura que es tracta d'un nou crim de guerra de l'exèrcit rus, en aquest cas contra soldats presoners protegits per la Convenció de Ginebra. Per Kíiv, la mera insinuació que hagin atacat els mateixos soldats seus és indignant.

Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament de matar els soldats empresonats
Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament de matar els soldats empresonats

Precisament avui, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha visitat alguns combatents ferits, ingressats en un hospital d'Odessa, per agrair-los haver lluitat per defensar el país. Ha estat la primera vegada que Zelenski ha parlat en públic amb un soldat estranger dels que han lluitat al costat del seu exèrcit. Es tracta d'un ciutadà espanyol, del qual no han facilitat cap altra dada personal.

El president ucraïnès visita un hospital que acull soldats estrangers ferits
El president ucraïnès visita un hospital que acull soldats estrangers ferits

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut