Una cita cada 10 segons: així funciona el sistema de vacunació a Catalunya
Salut es proposa vacunar 600.000 persones a la setmana aquest mes de juny, després d'haver assolit el rècord de programar 100.000 cites en només quatre hores i mitja
L'objectiu de vacunar 600.000 persones a la setmana, que Salut s'ha marcat per al mes de juny, és un repte sense precedents. S'han de posar totes les dosis que arriben de seguida, i sobretot no perdre'n cap. I tot això garantint que tota la població hi tingui accés. Com s'està fent? El sistema està pensat per monitorizar en tot moment la situació i optimitzar la vacunació.
Els equips de Salut poden controlar totes les dosis disponibles des del seu ordinador. Les quantitats depenen de cada àrea sanitària, però a grans trets el 30% de les dosis que arriben cada setmana es reserven per als centres d'atenció primària. I el gran gruix, un 70%, es porten als punts de vacunació massiva. N'hi ha 60, repartits per tot Catalunya, i és el sistema que està permetent posar totes les dosis que arriben en un temps rècord.
Paula Heller Campoamor, responsable de la Unitat d'Actius Digitals de l'Àrea de Ciutadania del Servei Català de la Salut, explica que gràficament poden veure quantes persones han programat cita i quines cites disponibles hi ha encara. Aquests dies són ben poques, perquè dimecres, quan es va obrir la vacunació per als 50 anys, les cites es van esgotar en poca estona:
"En quatre hores i mitja han arribat a programar-se 100.000 cites. Hem tingut un pic de 10 cites per segon."
És el que es volia, i per a això es va dissenyar el sistema, com explica Sara Manjón, directora de l'Àrea d'Organitzacions i Professionals del Servei Català de la Salut. L'objectiu era que el nombre de vacunes que arribessin es posessin en el mínim temps possible.
Per això han estat imprescindibles els punts de vacunació massiva. Estan funcionant: de mitjana, 5 minuts des que es registra la persona fins que es punxa. De vegades, però, hi ha desajustos. Què passa si algú no es va a vacunar? Entre el 8 i el 10% de les persones no es presenten a la cita. Llavors, segons explica Rosa Romà Monfà, directora de l'Àrea de Ciutadania i Innovació del Servei Català de la Salut, el que es fa és passar les vacunes previstes al dia següent perquè es puguin tornar a programar.
I el mateix dia que les pugen una altra vegada a la web, es tornen a agafar. Quan noten que el ritme de demanda de cites d'una franja d'edat afluixa, se n'obre una altra.
Queden pendents aquells que no s'han apuntat a la web. Aquí es barreja la població que no té accés a les xarxes, els despistats i els que no ho tenen clar o no es volen vacunar. Els CAPs, amb aquests perfils, fan molta feina. Sobretot amb la població de 60 anys i amb la vacuna d'AstraZeneca. Sara Manjón explica que es fa "acció proactiva" i es contacta una per una amb les persones que no han demanat hora.
Als CAP hi ha vacunes d'AstraZeneca, Pfizer i, en alguns casos, fins i tot de Moderna.
Dilluns acostuma a ser el dia que el Ministeri confirma el nombre de vacunes que arribaran per a la setmana següent, i és quan es comença a decidir la distribució dels vials entre hospitals, CAPs i els punts de vacunació massiva, perquè en el mínim temps possible es posin el màxim de dosis.
- ARXIVAT A:
- VacunesCoronavirus