Un veí surt a comprar i es porten la compra els uns als altres (ACN/Norma Vidal)

Una comunitat de veïns de Sabadell fa les compres conjuntes per fer front al confinament

Els veïns fan torns per anar a buscar menjar, reduir les sortides al carrer i minimitzar el risc de contagi
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Tenir una bona relació amb els veïns és bàsic per garantir la convivència, sobretot en una situació de confinament en què s'han restringit moltes activitats per minimitzar el risc de contagi.

En aquest context, una comunitat de veïns de Sabadell s'ha organitzat per reduir les sortides al carrer. Han acordat fer comandes conjuntes a la peixateria, la fruiteria i la carnisseria, i fer torns per anar-les a recollir.

"Evitem que cada setmana haguem de sortir tots diverses vegades", comenta l'Eva Garví, una de les veïnes de l'edifici. També s'avisen quan algú va al supermercat, a comprar el pa o a la farmàcia. Afirmen que aquest cooperativisme els resulta "molt útil" i indiquen que les converses de balcó a balcó els fa sentir "més acompanyats".

Evitant les sortides, eviten el risc de contagi (ACN/Norma Vidal)


Comprar, treball i fills petits
           
El confinament amb criatures a càrrec i els dos progenitors treballant presenta moltes dificultats. Una de les més destacades és la necessitat d'anar a comprar sovint i garantir que els infants puguin mantenir una dieta equilibrada.

"Hem notat un increment del consum considerable, ja que els petits normalment dinaven a l'escola i ara fan tots els àpats a casa, la llet vola i els aliments frescos també."

L'Albert Segura és un d'aquests pares que viu en aquest edifici del centre de Sabadell. A la seva escala, hi viuen quatre famílies amb nens i diu que tots estan treballant, ja sigui des de casa o desplaçant-se al lloc de feina en el cas de dos empleats del sector sanitari. Així, des de fa un parell de setmanes les famílies fan compres conjuntes a la carnisseria, la peixateria i la fruiteria. Després un d'ells fa la trucada per encarregar la comanda. Quan arriba el moment de recollir els productes, un dels veïns s'encarrega d'anar-los a buscar i repartir-los entre la resta.

"Vam veure que teníem poc temps i que podia resultar d'ajuda organitzar-nos. Cadascú diu si necessita alguna cosa i fem una llista. Els deixem a la porta de cadascú i després ens fem un bizum."

L'Eva Garví, una altra de les veïnes d'aquesta comunitat diu que aquest sistema els és "molt útil" perquè evita que cada setmana hagin de sortir varies vegades tots. Aquesta forma de funcionar permet reduir el risc de contagi de les famílies. A més, a l'hora de repartir-se els aliments cadascú té la seva bossa amb la seva comanda i tots duen guants i mascaretes. "Procurem ser molt curosos", remarca.

L'Eva afegeix que en l'actual situació, sovint resulta incòmode anar a comprar perquè si hi ha massa gent i "respectar la distància de seguretat a vegades és complicat". Considera que "com menys gent es concentri a l'interior dels comerços i dels supermercats millor".

De la mateixa manera, els veïns s'avisen quan algun ha d'anar a la farmàcia, al forn o al supermercat. "Ens ho diem per Whatsapp i si algú necessita alguna cosa li comprem", expliquen.

El contacte de balcó a balcó fa sentir-se més acompanyats (ACN/Norma Vidal)

Més vida social als balcons

En les darreres setmanes la vida als balcons "s'ha intensificat". L'Albert explica que es tracta d'un edifici en què cada habitatge disposa d'una petita terrassa o jardí i on la vida a l'exterior sempre ha estat molt activa.

Assenyala que la distància entre els balcons és de prop de cinc metres, el que garanteix que puguin comunicar-se els uns amb els altres de sense córrer riscos.

"Tots sortim a dinar o sopar fora, fer barbacoes o jugar. Podem veure'ns si volem, parlar o fer una cervesa."

 

L'Eva diu també que en aquests dies poder sortir a xerrar una estona i saber que no estan sols a casa els fa sentir "molt acompanyats". I es comparteixen moments emotius com els vespres quan surten a aplaudir als balcons.

Aniversaris en comunitat

Altres moments per compartir han estat els aniversaris. Durant el confinament dos dels habitants d'aquesta escala han fet anys. Un era un nen que no va poder-lo celebrar amb els seus amics i família tal com hagués volgut. La seva mare, la Lídia Carrasco explica que, per fer una mica més especial la jornada, van omplir de banderoles el balcó i van preparar-li un pastís.

"La sorpresa va ser quan en sortir fora vam veure que els veïns també havien decorat la seva terrassa i li havien fet un cartell amb un número 10 per felicitar-lo."

L'altra homenatjada va ser una veïna que complia 46 anys. "Vam decidir brindar amb els veïns, cadascú des del seu balcó i amb les seves copes", comenta. En tots dos casos, tots els habitants de l'edifici els van cantar a l'uníson l'aniversari feliç.

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut