Una de les actrius iranianes més famoses, Taraneh Alidoosti, detinguda per "falsedats"
El règim acusa d'incitar els disturbis l'actriu, que va protagonitzar la pel·lícula "El viatjant" guanyadora d'un Oscar
L'Iran rep pressions de celebritats i grups de drets humans perquè alliberi Taraneh Alidoosti, una de les actrius més famoses i premiades del país. Les autoritats la van detenir dissabte després de condemnar públicament l'execució a la forca d'un manifestant contrari al règim. Se la coneix internacionalment pel seu paper a la pel·lícula "El viatjant", del 2016, guanyadora d'un Oscar al millor film estranger.
La jove ha donat suport reiterat a les protestes contra el govern dels aiatol·làs i ha criticat el silenci d'organitzacions internacionals.
Ara, Alidoosti és acusada de "publicar contingut fals i distorsionat, incitar disturbis i donar suport a moviments antiiranians", segons la premsa oficial. Havia mostrat un cartell on deia que "les organitzacions que veuen el bany de sang a l'Iran i no reaccionen són una desgràcia per a la humanitat", segons diu la premsa oficial.
El compte a Instagram de l'actriu, amb vuit milions de seguidors, ha estat cancel·lat per les autoritats. Al novembre, s'havia mostrat sense vel al cap i amb un cartell que deia "Dona, vida, llibertat", un dels eslògans més repetits a les manifestacions en protesta per la mort al setembre de la iraniana Jina Mahsa Amini, quan la van detenir per no dur el vel ben posat.
Alidoosti és l'últim cas de desenes d'artistes, periodistes i advocats detinguts durant els últims tres mesos per pronunciar-se en contra d'una violenta repressió contra els manifestants, alguns dels quals han estat alliberats sota fiança.
Tres mesos de protestes
Arran de les protestes desencadenades per la mort de Jina Mahsa Amini, la policia ha matat prop de mig miler de manifestants al carrer i el règim ha fet executar dues persones acusades de ser "enemigues d'Al·là".
El futbolista Amir Nasr-Azadani, de la Primera Divisió iraniana de futbol, també ha estat condemnat a mort pel seu suport a les protestes contra el règim iranià i a favor dels drets de les dones. Coincidint amb la final del Mundial de Qatar, s'ha intensificat la crida a les xarxes socials per intentar aturar l'execució.
Els disturbis suposen un dels pitjors reptes al govern teocràtic a l'Iran des de la Revolució Islàmica del 1979.
El govern va intentar públicament frenar el malestar amb l'anunci de suprimir la policia de la moral que va detenir Amini, però els manifestants ja demanen ara la fi de la República Islàmica fundada per Khomeini.
- ARXIVAT A:
- IranFeminismeDrets humans