Una dona mor assassinada per la parella a Lugo, el segon crim masclista en dos dies a l'estat
Si es confirma l'últim crim, seran 46 les dones mortes per crims de violència de gènere aquest any a Espanya, segons dades del Ministeri d'Igualtat
Una dona ha estat assassinada al municipi de Viveiro, a la comarca d'A Mariña, a Lugo, es creu que a mans de la seva parella. El presumpte autor ha intentat suïcidar-se després, però no ho ha aconseguit. Ara està detingut i sota custòdia policial a l'Hospital de Burela, on està en estat greu, mentre s'investiguen les circumstàncies del crim.
Aquest és el segon crim masclista que ha passat en dos dies a Espanya, després que aquest dimarts un altre home assassinés la seva parella a Cartagena, a Múrcia.
Si la víctima de Lugo es confirma com un cas de violència masclista, serien 46 les dones assassinades per les seves parelles o exparelles des de començament d'any --la cinquena a Galícia després de l'assassinat el mes de novembre passat d'una dona de 36 anys a Baiona, a Pontevedra-- i 1.290 des que es van començar a elaborar les estadístiques el 2003, segons les dades de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere.
Cinquè crim masclista del 2024 a Galícia
La víctima és una dona de 42 anys, que en feia 11 que estava en parella amb el suposat assassí. Els fets han passat aquest dimecres al migdia al pis on vivien, situat en un edifici de la parròquia de Covas, en aquesta localitat gallega.
A l'arribada de l'equip sanitari, la dona ja estava morta, i han trobat malferit l'home, de 48 anys, a qui han traslladat a l'hospital.
Assassinat masclista a Cartagena
Vint-i-quatre hores abans, aquest dimarts al migdia, un altre crim masclista tenia lloc a la ciutat de Cartagena, a Múrcia.
Una dona de 50 anys, va morir a mans de la seva parella. L'home, de 47 anys, que va confessar el crim en una comissaria, feia tot just 10 dies que li havia vençut una ordre d'allunyament arran d'una denúncia per violència masclista, segons la delegació del govern espanyol de Múrcia.
El Tribunal Superior de Justícia de Múrcia (TSJM) ha informat en un comunicat que s'ha obert un procediment per homicidi contra el detingut, que passarà a disposició del jutge aquests dijous quan la policia acabi les actuacions.
Condemna per amenaçar la parella
El detingut va ser condemnat l'11 d'abril per un delicte d'amenaces en l'àmbit familiar. Havia amenaçat la parella d'enviar-li la germana per apallissar-la.
L'home va reconèixer els fets i va ser condemnat a una pena reduïda en un terç, com estableix el Codi Penal: 40 dies de feines en benefici de la comunitat i d'un any, quatre mesos i dos dies de privació del dret de tenir i dur armes.
A més, se li va prohibir aproximar-se durant vuit mesos a menys de 200 metres de la víctima, del seu domicili, lloc de feina o qualsevol altre lloc públic o privat; així com la prohibició de comunicar-s'hi directament o indirectament pel mateix període de 8 mesos.
Aquesta condemna la va acabar de complir el 6 de desembre. Onze dies després, ha assassinat la dona.
Els veïns i les autoritats cartagineses han fet un minut de silenci aquest dimecres en record de la víctima, la número 45, reconeguda pel Ministeri d'Igualtat com a crim masclista.
On demanar ajuda
Les dones que pateixen violència per part de la parella o exparella tenen diversos recursos per demanar ajuda.
Una de les opcions és el telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120.
Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències i és gratuït. No queda registrat al mòbil i és confidencial.
En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112.
Des del mes d'abril del 2021 també funciona el WhatsApp 601 00 11 22, que ofereix informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.
Si es vol denunciar, es pot anar als Mossos d'Esquadra o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.
A Barcelona, la Guàrdia Urbana també pot recollir denúncies de violència masclista a les comissaries de la Rambla i Nou Barris.
També es pot recórrer als diversos serveis públics d'informació i atenció: els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i els Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE).