Diverses persones es mobilitzen a Madrid pels drets de les dones a l'Iran (Europa Press)

Una dona queda paralítica en rebre un tret de la policia iraniana per no dur vel

Els agents van intentar parar el cotxe quan es van adonar que hi havia una ordre per confiscar el vehicle per no respectar l'estricte codi del hijab

Actualitzat

A l'Iran, càmeres de vigilància instal·lades als carrers identifiquen les dones que no porten hijab en llocs públics i, després, elles o els seus familiars reben un missatge al mòbil en què s'adverteix de les conseqüències de la seva acció. 

Això és el que li va passar a Arezou Badri, una dona de 31 anys a qui la policia li va disparar a l'esquena perquè, suposadament, no duia el vel islàmic obligatori al país.

Badri, mare de dos nens petits, va ser tirotejada el 22 de juliol quan conduïa a la ciutat de Nour, al nord de l'Iran, perquè, segons informen els mitjans de comunicació del país, no va fer cas a l'ordre d'aturar-se de la policia. A causa d'aquest atac de les forces de seguretat, la dona ha quedat paralítica.

Els agents van intentar detenir el cotxe quan es van adonar que hi havia una ordre per confiscar el vehicle per no respectar l'estricte codi de vestimenta del país.

Quan les càmeres capten una dona que no porta vel mentre condueix, les autoritats envien un missatge de text als propietaris avisant-los que el seu cotxe serà confiscat.

La mesura s'ha estat aplicant al país des de fa més d'un any, en un intent de frenar l'extensió del desafiament femení als preceptes del codi del hijab

Arezou Badri, suposadament, no es va aturar quan els agents li van ordenar fer-ho. Llavors, van disparar-li primer als pneumàtics del vehicle i després, la van apuntar a ella i la bala va impactar a la seva esquena.

 

A l'UCI i sota estrictes mesures de seguretat

Després d'uns deu dies, els metges van aconseguir extreure la bala de l'esquena de Badri, però els pulmons i la medul·la espinal van resultar greument danyats, per la qual cosa no pot caminar.

Segons els metges, encara no se sap si la dona ha quedat paralítica de manera definitiva o temporal.

Badri es troba actualment sota estrictes mesures de seguretat a l'UCI de l'Hospital Valiasr de Teheran i els agents només permeten que la seva família la visiti durant uns minuts, després de treure'ls els telèfons mòbils, per evitar que puguin circular imatges de la víctima.

Jina Mahsa Amini va morir el setembre del 2022 després de rebre una pallissa per portar mal posat el vel islàmic (Creative Commons)


Dos anys de l'assassinat de Mahsa Amini

El 16 de setembre de 2022, Jina Mahsa Amini moria a la unitat de cures intensives d'un hospital de Teheran. Tres dies abans, la policia de la moral l'havia detingut per infringir els codis de vestimenta: duia el vel mal posat.

La mort d'Amini va ser l'espurna que va fer esclatar el malestar acumulat durant anys pels rigors islàmics, les lleis misògines, l'atur, la creixent desigualtat i la corrupció del règim iranià.

Es van desfermar protestes massives a tot el país per reclamar més llibertats socials i la fi de la República Islàmica, i van continuar durant mesos.

Finalment, les forces de seguretat van apagar les mobilitzacions amb una repressió que va deixar uns cinc-cents morts.

El documental "Al cor de la revolta iraniana", que es pot veure a 3cat, testimonia aquestes protestes i la brutal repressió de les forces de seguretat, a través dels vídeos fets pels mateixos manifestants i publicats a les xarxes socials.

ARXIVAT A:
Iran
Anar al contingut