Una embarassada i un nen sobreviuen més de 60 hores sota la runa del terratrèmol de Myanmar
- TEMA:
- Birmània
Les tasques de rescat a Myanmar, l'antiga Birmània, entren aquest dilluns en un període crític per trobar supervivents 72 hores després del terratrèmol de divendres passat, que ha provocat més de 2.000 morts, segons l'últim balanç oficial.
A mesura que avança el temps, l'esperança de trobar persones amb vida entre la runa va a la baixa. Tot i això, en les últimes hores els equips de rescat encara han pogut localitzar quatre supervivents.
A Mandalay, la segona ciutat més gran de Myanmar, un equip xinès ha pogut treure de sota la runa d'un edifici una dona embarassada, un nen de cinc anys i una dona de 29 anys. I també una altra dona d'un hotel.
Els supervivents han estat atrapats durant més de 60 hores i han estat traslladats a l'hospital, segons ha informat el canal de ràdio i televisió MRTV, sota control militar.
Pendents del balanç de víctimes
Amb una magnitud de 7,7 segons el Servei Geològic dels Estats Units, el balanç oficial del terratrèmol de divendres és de 2.056 morts, però es tem que pugui ser molt superior tenint en compte l'abast de la destrucció i les rèpliques.
De fet, mitjans locals independents, com l'agència de notícies Mizzima, eleva la xifra a 3.000 persones mortes, amb dades recopilades pel seu compte.
La junta militar ha decretat aquest dilluns 7 dies de dol nacional que s'allargaran fins al 6 d'abril. I ha denegat l'accés a premsa estrangera al·legant la dificultat per trobar allotjament i els talls d'electricitat i subministrament d'aigua.
Les Nacions Unides han afirmat aquest dilluns que la "magnitud del desastre continua sent incerta" 72 hores després del terratrèmol. En un comunicat, parlen de "destrucció generalitzada" i hospitals desbordats.
ONGs d'ajuda internacional informen de la dificultat per arribar a les zones més afectades, amb Mandalay i Sagaing com les dues ciutats més properes a l'epicentre.
Els aeroports de Mandalay i Nay Pyi Taw continuen tancats per l'impacte del terratrèmol.
Segons l'ONU, hi ha 20 milions de persones a la zona afectada pel sisme. A Myanmar hi viuen uns 54 milions de persones.
"Signes vitals" a l'edifici enfonsat a Bangkok
El terratrèmol també es va fer notar al país veí, Tailàndia. A la capital, Bangkok, es va ensorrar un edifici en construcció de 30 plantes. A tota la ciutat hi ha registrades fins ara 18 víctimes mortals.
A la runa de l'edifici enfonsat s'hi han trobat 11 cadàvers, segons les últimes xifres oficials, i els equips de rescat continuen dia i nit la recerca de 78 treballadors d'obra desapareguts.
Segons el governador de Bangkok, Chadchart Sittipunt, a la zona s'han trobat tres o quatre "signes vitals" a través de sensors. Els equips fan servir drons, gossos i una càmera termogràfica per detectar calor corporal.
72 hores després del sisme, s'entra en un "període crucial" per trobar persones amb vida sota la gran muntanya de ciment, ferro i vidre que va deixar l'ensorrament de l'edifici.
En aquesta metròpoli de 12 milions d'habitants, on no és habitual que hi hagi terratrèmols, s'intenta recuperar la normalitat, tot i que es manté el nerviosisme pels fets de divendres passat.
De fet, aquest dilluns, diversos edificis governamentals s'han evacuat després que alguns treballadors sentissin petites tremolors.
Tot i això, la primera ministra de Tailàndia, Paetongtarn Shinawatra, ha descartat que hi hagi hagut cap més terratrèmol al país.