Infrarrojos i ultraviolats per desinfectar mascaretes: ho patenta una empresa del Bages

La falta de material sanitari ha portat l'empresa E. Vila Projects a repensar el seu negoci, especialitzat en aeronàutica i automoció
Núria Bacardit Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La crisi del coronavirus ha fet que una empresa del Bages repensi el seu negoci especialitzat en aeronàutica i automoció. Ara, E. Vila Projects treballa en la desinfecció de màscares, superfícies i l'aire d'espais tancats a través de la llum ultraviolada. Han passat de cop i volta a ser una empresa de serveis essencials i han patentat un sistema de desinfecció de mascaretes.

Aquesta societat s'ha reconvertit per crear màquines capaces de frenar la propagació del coronavirus. Ho explica Eugènia Vila, directora general de l'empresa:

"Hem anat a doblar tecnologies per assegurar que la desinfecció sigui real i efectiva"


Utilitzen la tecnologia d'infrarojos, o sigui, l'escalfor, i la d'ultraviolats per desinfectar i esterilitzar mascaretes que ja s'han utilitzat.

Primer les passen per la màquina d'infrarojos un màxim de deu minuts. Després, obren la mascareta amb una pinça especial i la posen en una safata on, durant 20 minuts, rebrà llum ultraviolada. La capacitat dels prototips actuals és de 30 mascaretes, però es pot anar molt més enllà.

"Tot això es pot industrialitzar. Ara ho hem fet a petita escala per parar el cop, però es pot fer amb velocitat, molt més automatitzat."

 

Primer passen les mascaretes per la màquina d'infrarojos
Després posen la mascareta en una safata on rebrà llum ultraviolada


Ara falta un test en un gran laboratori per validar els prototips, però ja tenen sol·licituds de diverses comunitats autònomes, ajuntaments i hospitals, segons diu Josep Lluís Molina, vicepresident de l'empresa:

"Estem davant d'un pandèmia mundial i, per tant, les necessitats es van repetint d'un país a l'altre. Ja tenim proveïdors preparats per poder fer una producció més àmplia."


Eugènia Vila explica que "pot ser un estalvi important als hospitals de cara al futur perquè no és el mateix anar comprant i llençant mascaretes, que donar-los vida, encara que sigui tres vegades, quatre vegades."

Aquesta empresa també ha desenvolupat màquines per desinfectar l'aire i les superfícies que, també amb llum ultraviolada, maten tots els virus que hi pugui haver en els paquets i embalatges.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Investigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut