Una escletxa legal permetrà acomiadar treballadors d'empreses que han presentat ERTO

El decret de pròrroga dels ERTO permetrar acomiadar treballadors si hi ha risc de fallida, després del 30 de juny
Redacció Actualitzat
TEMA:
Comerç

Aquest dimecres ha entrat en vigor el decret que permet prorrogar els expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) fins al 30 de juny.

Com en el primer decret, s'hi estableix la prohibició d'acomiadar els treballadors afectats per un ERTO.

El nou text, però, inclou la possibilitat que, a partir del 30 de juny, les empreses que estiguin en risc d'entrar en concurs de creditors puguin acomiadar la plantilla.

Inclou, per tant, escletxes legals que podrien facilitar les reduccions de plantilla, sobretot en els sectors més tocats per la crisi de la Covid-19, com el turisme i l'hostaleria.

Es dona la circumstància que fins a un 35 per cent dels comerços i restaurants de Barcelona podrien no tornar a obrir les portes, segons una enquesta de l'associació Barcelona Oberta.

Gairebé el 80 per cent d'aquestes empreses han fet expedients temporals als seus treballadors.

 

Un bar del centre de Tortosa, tancat aquest dilluns (ACN/Anna Ferràs)

 

A partir del 30 de juny, doncs, segons el decret publicat al BOE aquest dimecres, les que estiguin en risc d'entrar en concurs de creditors podran acomiadar la plantilla.

Per Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, aquesta possibilitat d'acomiadar s'hauria d'ampliar a altres situacions de dificultats a causa de la crisi de la Covid-19.

"Aquesta és una consideració que no només s'hauria de fer a les empreses que presentin concurs de creditors, sinó a totes aquelles empreses que puguin demostrar una davallada important de la seva activitat econòmica. I això, sense cap mena de dubte, serà una realitat."


L'acord a què havien arribat sindicats, patronal i govern espanyol manté la prohibició d'acomiadar treballadors durant sis mesos a les empreses beneficiades per expedients temporals.

La inclusió de la clàusula de llibertat per a les empreses en risc es veu amb comprensió des dels sindicats. De tota manera, com explica Jesús Lodeiro, responsable del sector d'hostaleria del sindicat UGT:

"Si la situació és negativa per a l'empresa, [la impossibilitat d'acomiadar] encara llasta més la seva precarietat empresarial. No em sembla inadequada; és comprensible."


El decret publicat avui també diu que la prohibició d'acomiadar es valorarà en el cas de les empreses sotmeses a grans variacions per l'estacionalitat. Una forma de dir que en el sector turístic hi haurà més facilitat per reduir plantilla.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut