El corall descobert a les illes Salomó fa 34 metres d'ample, 32 de llarg i 5,5 d'alçada (EFE/Manu San Félix/National Geographic)

Una expedició de National Geographic fundada per un gironí troba el corall més gran del món

A diferència de la majoria de coralls, que formen esculls, aquest és un exemplar independent que ha crescut sol i ininterrompudament durant 300 anys

RedaccióActualitzat

Un projecte científic fundat per l'explorador gironí Enric Sala ha descobert, sense esperar-s'ho, el corall més gran del món a les illes Salomó.

L'exemplar fa 34 metres d'amplada, 32 de llarg i 5,5 d'alçada, més que l'animal més gran del món, la balena blava, i es calcula que ha crescut lentament i ininterrompuda durant més de 300 anys.

El descobriment va ser "realment fortuït", segons explica la científica principal de l'expedició Pristine Seas, Molly Timmers.

Tan gran que creien que era un vaixell naufragat

El corall és tan gran que es pot veure des de l'espai, cosa que va fer pensar als investigadors que es tractava d'un vaixell antic.

Però quan el director de fotografia de l'expedició, Manu San Félix, i el seu fill Íñigo es van apropar a la massa, van veure que es tractava d'un immens exemplar de "Pavona clavus", un tipus de corall.

Aquest corall s'ha trobat a una profunditat lleugerament superior a la que acostumen a viure aquestes espècies, fet que el podria haver mantingut protegit de l'augment de temperatures.

A diferència de la majoria de coralls, que formen esculls, aquest és independent (EFE/Manu San Félix/National Geographic)

De fet, la preservació de zones salvatges de l'oceà és l'objectiu principal del projecte Pristine Seas.

El fundador del projecte, l'explorador resident de National Geographic Enric Sala, afirma que es tracta d'"un descobriment científic important" i alerta que les accions dels humans també podrien afectar-lo:

"Tot i la seva ubicació remota, aquest corall no està fora de perill respecte de l'escalfament global i les amenaces humanes."

Les illes Salomó, al nord-est d'Austràlia, tenen 490 espècies de corall diferents; la segona zona amb més diversitat del planeta.

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambient
Anar al contingut