El fàrmac s'ha assajat en cèl·lules humanes i en animals (Rama / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-2.0-FR)

Un fàrmac per a la lepra "segur i assequible" mostra efectes positius contra la Covid

De moment, els estudis s'han fet amb cèl·lules humanes i amb animals, però ja es prepara un assaig clínic
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Covid-19

La clofazimina, un fàrmac utilitzat des de fa dècades contra la lepra, ha mostrat eficàcia contra el coronavirus SARS-CoV-2 en experiments de laboratori.

Les proves s'han fet amb cèl·lules humanes i amb animals. Les ha dut a terme un ampli equip internacional d'investigadors de Hong Kong i Califòrnia i s'han publicat a la revista Nature.

La clofazimina es va utilitzar per primer cop contra la lepra el 1969 i va ser aprovada als Estats Units el 1986. També s'ha recomanat  contra la tuberculosi, però aquest ús no ha estat aprovat oficialment.

Els investigadors van analitzar el seu efecte contra la Covid tant en cèl·lules humanes com en animals. Van observar que reduïa la quantitat de virus en els pulmons dels animals infectats i que protegia de lesions pulmonars greus, com les que pateixen els afectats per la malaltia. També reduïa la resposta inflamatòria.

També han observat que en combinació amb l'antiviral remdesivir mostrava més efectivitat tant "in vitro" com "in vivo" i reduïa la càrrega viral en el tracte respiratori superior.

Com que es tracta d'un fàrmac que ja s'utilitza, es pot reduir molt el temps necessari per fer els assaigs clínics, perquè ja es coneix la seva tolerància i possibles efectes secundaris.

La Universitat de Hong Kong ja ha planificat un assaig clínic en fase II en què combinarà aquest fàrmac amb interferó beta en malalts hospitalitzats per Covid.

El fàrmac tindria molts avantatges, com explica Sumit Chanda, de l'Institut de Recerca Mèdica Sanford Burnham Prebys dels Estats Units i un dels coautors principals de l'estudi:

"És un candidat ideal per al tractament de la Covid-19. És segur, assequible, fàcil de fabricar, es pren en forma de píndoles i es pot fer arribar a tot el món".

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut