Una furgoneta amb 52 migrants rebenta la frontera del Tarajal, a Ceuta
El vehicle ha tingut destrosses importants a la part del davant (EFE/Reduan)

Una furgoneta amb 52 migrants irromp a Ceuta després d'encastar-se contra la tanca

Els ocupants han intentat fugir després que el conductor, que ha estat detingut, dirigís el vehicle contra les portes metàl·liques de la frontera d'El Tarajal

RedaccióActualitzat

Episodi inèdit a la frontera del Tarajal, a Ceuta. Una furgoneta kamikaze amb 52 migrants s'ha saltat els controls policials i ha trencat les portes metàl·liques de l'accés fronterer després de llançar-se a tota velocitat. Molts dels ocupants han fugit del vehicle corrent mentre que alguns els han hagut de traslladar a l'hospital amb esquinços a les cames i diverses contusions.

Els fets han passat a les 4 d'aquesta matinada. A la furgoneta hi anaven 34 homes, 16 dones, un nen de sis anys i un nadó de cinc mesos, tots procedents de l'Àfrica Subsahariana. Almenys quatre dels migrants han tingut lesions lleus a causa de la forta topada, que ha passat enmig d'un fort temporal de vent i pluja.
 

Estat de les portes metàl·liques a causa de la topada de la furgoneta (Foto: JUPOL)

Els subsaharians que han evitat les forces de seguretat s'han refugiat a la barriada costanera de l'Almadraba. Patrulles de la Guàrdia Civil s'han desplegat per la zona i han pogut detenir el conductor de la furgoneta, un marroquí amb residència a França. L'acusen d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

Els agents també han pogut localitzar els altres ocupants, que han portat a les dependències de la Prefectura Superior de Policia per ser identificats, abans de traslladar-los al Centre d'Estada Temporal d'Immigrants.

La furgoneta que s'ha encastat contra les portes de la frontera ha tingut destrosses importants, sobretot la part del davant.
 

El conductor ha estat detingut (Foto: JUPOL)
 

A la furgoneta hi anaven 52 migrants (EFE/Reduan) 

El director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón, ha explicat que pensen investigar les circumstàncies d'aquest assalt, que ha qualificat com un "fet nou".

En un esmorzar informatiu a Madrid, Azón ha dit que alguna vegada es va detectar algun cas semblant amb turismes, però no amb vehicles d'alta capacitat

"Investigarem com ha passat i per què, i prendrem mesures perquè no torni a repetir-se"


Tot i això, el director de la Guàrdia Civil ha assenyalat que aquest any estan arribant per mar menys de la meitat d'immigrants que l'any passat. El 2018 van arribar a la costa 60.000 subsaharians en 2.400 embarcacions.


Retirada de les concertines

Aquest incident a la frontera del Tarajal passa unes hores després que el govern espanyol en funcions anunciés que començarà a retirar les concertines de les tanques de Ceuta i Melilla. Els treballs per treure les ganivetes o fulles tallants que coronen les tanques començaran als pròxims dies i acabaran, ha dit el ministre Marlaska, d'aquí deu mesos. Les obres costaran 18 milions d'euros.

Un anunci del Ministeri espanyol de l'Interior que arriba poc després que el Marroc hagi instal·lat ganivetes a la frontera amb Ceuta.
 

Espanya retirarà les concertines però el Marroc n'instal·la més 

Des del departament de Grande-Marlaska s'ha informat que les concertines se substituiran per altres elements "més segurs i menys lesius" per a les persones que intenten passar la frontera saltant la tanca. Les ganivetes tallen les persones que intenten saltar i no han servit per acabar amb el pas de migrants.


El Tarajal, un punt "calent"

La frontera del Tarajal, a Ceuta, ha estat un punt especialment complicat pel que fa als migrants que intenten superar-la de la manera que sigui, per terra o per mar.

Per mar ho han volgut fer diverses vegades. Una d'elles va ser el febrer del 2014, quan 15 migrants van morir després d'intentar arribar a la platja nedant. Fa poc més de dues setmanes, la jutgessa encarregada del cas va decidir arxivar finalment la causa contra 16 guàrdies civils acusats dels presumptes delictes d'homicidi per imprudència greu i denegació d'auxili per la mort dels migrants.

L'agost del 2017, dues portadores marroquines van morir com a conseqüència d'una allau humana al pas fronterer d'El Tarajal. Quatre mesos abans, una altra portadora va morir en circumstàncies semblants, després d'una allau que va coincidir amb la reobertura del pas fronterer, que havia estat diversos dies tancat.
 

Migrants que el febrer del 2017 van arribar al CETI de Ceuta 

Un dels intents més massius per superar la frontera d'El Tarajal va passar el febrer del 2017, quan més de mig miler de persones van saltar la tanca i van entrar a Ceuta. La gran majoria, uns 400, es va dirigir al Centre d'Estada Temporal d'Immigrants (CETI). Diversos subsaharians van patir talls i contusions.

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut