Una garsa ataca els veïns del barri de Llefià de Badalona: "Estem atemorits"

L'Ajuntament ha contractat els serveis d'una empresa especialitzada per capturar-la viva, mentre que un veí fa dies que prova de caçar-la amb un aligot ensinistrat

RedaccióActualitzat

Una garsa té atemorits els veïns del barri de Llefià de Badalona. Asseguren que en les últimes setmanes l'animal ha atacat diverses persones a la via pública, entre les quals alguns menors, i que fa malbé objectes dels balcons.

Alguns ciutadans van amb paraigua pel carrer per protegir-se dels atacs d'aquest ocell, que té el niu al carrer d'Austràlia. Els veïns sospiten que es tracta del mateix exemplar que fa un parell d'anys ja va protagonitzar episodis similars a la zona.

Així ho ha explicat al programa "Planta baixa" de TV3 la veïna Sílvia Llort, que fa uns dies va patir un atac a primera hora del matí quan portava els fills a l'escola:

"La garsa no parava d'atacar la nena. Feia una mena de vol cap amunt i baixava directa al seu cap per mirar d'enganxar-s'hi. No ho va aconseguir, però li va fer una petita ferida amb el bec."


Aquesta veïna ha afegit que fa dos anys una garsa també va atacar el seu fill amb el bec i ha assegurat que aquests episodis s'estan produint ara amb freqüència, pràcticament cada dia. "A un nen el va atacar a la zona de l'ull; estem preocupats", ha lamentat.

La veïna afectada ha explicat que els tècnics municipals de benestar animal es van desplaçar al barri i els van comentar que, probablement, la garsa es tranquil·litzaria un cop passat el període de cria, quan els polls sortissin del niu. Això, però, no ha passat i l'animal els continua atacant.


Durant una entrevista també al programa "Planta baixa", l'ornitòleg Pere Alzina ha destacat que es tracta d'una situació molt poc freqüent. Sembla que alguns veïns estarien alimentant la garsa i, segons ha apuntat, és possible que l'animal s'abraoni sobre les persones per demanar-los menjar.

Aquest és l'aligot de Harris (Parabuteo unicinctus), propietat d'un veí, que intenta caçar la garsa de Badalona (3Cat)

L'ornitòleg ha explicat que, tradicionalment, les garses eren uns ocells que solien fer els nius en zones obertes de camps i de pastures, però que, com ha passat amb altres espècies, han colonitzat l'interior de pobles i ciutats.

Les garses pertanyen a la família dels còrvids, com els corbs, les cornelles, les gralles o els gaigs. Són uns animals molt intel·ligents i adaptables que no defugen la presència humana.

Per aquest motiu, Pere Alzina ha explicat que han trobat en les zones urbanes un entorn segur, amb fàcil accés al menjar i allunyat de l'amenaça dels depredadors.

L'Ajuntament vol capturar-la

L'Ajuntament de Badalona té un contracte amb una empresa especialitzada que està fent un seguiment de l'animal. La voluntat del consistori és capturar la garsa viva, i per aquest motiu ja ha instal·lat gàbies-trampa, de moment sense èxit. Una operació que s'ha fet ja en tres ocasions, i de la qual s'han programat noves actuacions.

Aquesta no és l'única mesura presa des de Badalona. Més enllà de les accions que ha emprès l'Ajuntament, un veí fa dies que prova de caçar-la, per compte propi, amb un aligot de Harris, depredador natural d'aquesta espècie. "Intentarem solucionar el problema. L'àliga està ensinistrada per anar a per aquests animals", ha explicat el seu propietari a "Planta baixa".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut