Una generació perduda a Virgínia de l'Oest per l'addicció als opiacis
Al cor de Virgínia de l'Oest, un estat conegut amb el sobrenom d'"el país de Trump", per l'enorme suport que hi va obtenir el president nord-americà, tota una generació de joves es dona per perduda a causa de la crisi dels opiacis.
Milers de joves viuen enganxats a l'heroïna i altres drogues derivades de l'opi després que la negligència de metges i grans companyies farmacèutiques va inundar les ciutats amb pastilles opiàcies poderosament addictives.
Tina Stride, una dona de la població de Martinsburg, explica així el cas del seu fill de 27 anys:
"El meu fill es va convertir en un addicte per prescripció mèdica. El metge, després li va dir: 'No puc fer res més per tu, no te'n puc receptar més', i llavors va començar a comprar-ne al carrer. Però és car: 60 dòlars per una pastilla."
El seu camell li va oferir "una cosa més barata" amb què faria "un viatge encara millor". Fa dos mesos, el fill de la Tina va tenir una sobredosi de fentanil, un opiaci sintètic fins a cent vegades més potent que l'heroïna.
Pot d'oxicodona, analgèsic sintetitzat a partir d'un derivat de l'opi
Més de dotze milions d'addictes
Fins fa sis anys, quan el govern nord-americà va restringir els casos en què es podien receptar opiacis contra el dolor, les farmacèutiques i els metges es van fer un tip de distribuir i prescriure aquestes pastilles, que van generar un exèrcit d'addictes que avui dia ja supera els 12 milions de persones.
Peter Callahan, psicoterapeuta i director de l'únic centre de desintoxicació de Martinsburg, recorda el mètode que utilitzen els facultatius per mesurar el dolor:
"Si vaig al metge i li dic que tinc un dolor que valoro en un 7, marxaré amb una recepta de Tylenol, però si dic que el dolor és de 8 o 9, aleshores em receptarà Oxycon. I hi havia molta pressió de les farmacèutiques als metges per convèncer els pacients que el seu dolor era un 8."
Només a Virgínia de l'Oest, les farmacèutiques van distribuir més de 780 milions de pastilles entre el 2007 i el 2012. Quan les autoritats van tancar l'aixeta, el problema es va traslladar al carrer, on els addictes als opiacis van començar a comprar primer heroïna i després heroïna barrejada amb fentanil.
Virgínia de l'Oest és ara l'estat amb l'índex de morts per sobredosi més alt dels Estats Units, amb més de mil víctimes mortals només l'any passat.
Una generació d'orfes
A diferència de la "crisi del crac" als 80, aquesta epidèmia afecta en un 90% ciutadans blancs, cada cop més joves, com explica Callahan.
"Ho estem veient a partir dels 14 anys, però la mitjana està, probablement, entre els 19 i els 28. I molta gent no viu per complir els 35."
Això ha deixat tota una generació sencera de criatures òrfenes, moltes de pare i de mare, que ara viuen amb els seus avis. Per Callahan, "hem perdut aquesta generació, però també la dels seus fills, que també estan perduts. Què farem per ells?"
"Molts pares han tingut una sobredosi amb els fills a dins del cotxe, amb els nens asseguts allà, sense poder fer res", afegeix.
Sense ajudes públiques
Tina Stride és una de les tres mares que integren l'associació The Hope Dealer Project, una entitat sense ànim de lucre que ajuda els addictes a desintoxicar-se i a reinserir-se socialment.
D'esquerra a dreta, la Tara, la Tina i la Lisa, les tres mares del Hope Dealer Project
Tot es fa des del voluntariat, perquè no tenen cap ajuda pública. I, fins ara, la clínica de desintoxicació més pròxima era a dues hores en cotxe. En els últims dos anys, l'associació ha ajudat més de mil pacients a intentar desenganxar-se.
La nova clínica que acaba d'obrir Peter Callahan té 16 llits. Els pacients hi passaran la síndrome d'abstinència i després es traslladaran a centres de rehabilitació, on seguiran programes de 30 a 90 dies.
Si surten nets, tornaran a casa, amb tot el que això implica, com explica Tina Stride:
"Als pacients que s'estan recuperant els donem l'ajuda que necessiten. Però quan tornen a casa, aleshores, què? No troben feina perquè massa gent els coneix i els té per uns addictes, l'estigma es manté. O potser han passat per la presó, i els diuen: 'Ho sento, no pots treballar perquè tens antecedents.'"
Denúncies contra productors i venedors
Més de 25 estats i ajuntaments han presentat un miler de denúncies contra els productors, distribuïdors i venedors del verí que ha originat l'epidèmia.
En un gest que molts veuen d'un cinisme sense límits, un dels fabricants d'aquests opiacis ha anunciat que donarà tres milions de dòlars per ajudar a abaratir l'antídot contra les sobredosis.
- ARXIVAT A:
- SalutDroguesEstats Units