
"Una gran violació del dret internacional": experts i l'ONU critiquen els plans de Trump per a Gaza
La proposta de Trump ha estat rebutjada per diversos països àrabs i occidentals, així com per experts en dret internacional
La proposta de Donald Trump d'expulsar els palestins de Gaza, demolir i netejar la Franja i fer-hi "la Riviera del Pròxim Orient" suposa un canvi brusc en la política dels Estats Units a la regió.
De la solució dels dos estats per la qual apostava Biden a plantejar l'expulsió dels palestins de Gaza.
Hamas, així com l'Autoritat Nacional Palestina i molts altres països del món àrab --Egipte, Jordània, l'Aràbia Saudita, Qatar, la Lliga Àrab--, han rebutjat la idea de forma contundent.
Fora de la regió, ministres i representants dels governs del Regne Unit, França, Rússia, la Xina, Austràlia i Turquia han expressat la seva disconformitat amb els plans de Trump.
L'alt comissionat de l'ONU per als Drets Humans, Volker Türk, ha recordat que "qualsevol trasllat o deportació forçosa de persones des d'un territori ocupat està estrictament prohibit".
"El dret internacional és molt clar", ha subratllat Türk, en una declaració en la qual ha apel·lat, entre altres coses, al "dret a l'autodeterminació" com un "principi fonamental".
A la vegada, experts en dret internacional denuncien que les intencions expressades pel president estatunidenc van en contra de la llei humanitària.
"Genera precedents per a la comunitat internacional"
L'experta en dret internacional Eulàlia Pascual ha explicat a "Els matins" de TV3 que "el dret internacional no permet en cap cas que un país intervingui en un altre país sense cap acord o supervisió internacional".
Per aquesta raó, considera que el pla de Trump "no té cap possibilitat de prosperar".
El politòleg palestí Xavier Abu Eid, però, assegura que "si tenim cap lliçó del genocidi que s'està produint a Gaza, és que les línies vermelles per a Israel no existeixen".
Segons ha explicat Abu Eid a "Els matins", el plantejament d'aquesta mena d'accions genera "precedents per a la comunitat internacional".
"Independentment de si es duu a terme o no, la principal potència del món diu que l'annexió d'un territori ocupat i la neteja ètnica de la seva població són solucions possibles per a un problema polític internacional."
En aquest sentit, recorda que la gran majoria de països reconeixen Palestina i que les mateixes Nacions Unides han condemnat l'ocupació israeliana en territoris palestins.
"Un absolut disbarat"
Xavier Pons, catedràtic de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona, ha assegurat a Catalunya Informació que els plans de Trump suposarien "una gran violació del dret internacional".
"Fins i tot pot semblar una broma d'un promotor immobiliari; però és molt perillós, il·legal i contrari al dret internacional en relació a un territori ocupat com és la Franja de Gaza, Cisjordània i Jerusalem Oriental."
Pons recorda que Israel "ocupa aquests territoris il·legalment" des del 1967 i que "expulsar els palestins del seu territori seria, pràcticament, genocidi", entenent que sotmetre "el grup nacional palestí" a aquestes condicions podria "comportar la seva destrucció".

La Casa Blanca matisa les paraules de Trump
Després de l'enrenou que han provocat les paraules del president Donald Trump, la portaveu de la Casa Blanca, Karoline Leavitt, n'ha rebaixat el to.
"El president no s'ha compromès a enviar tropes a Gaza i també ha dit que els Estats Units no pagaran la reconstrucció de Gaza."
Leavitt ha especificat que Trump treballarà amb els seus aliats "per reconstruir la regió".
En el mateix sentit, el secretari d'Estat del país, Marco Rubio, ha explicat que els Estats Units poden "ajudar amb la retirada de runa, la retirada de munició, ajudar a la reconstrucció de cases i negocis" per facilitar el retorn dels palestins.
"Però mentrestant hauran de viure en algun lloc", ha dit.
Dos milions de persones atrapades
A Gaza hi viuen més de dos milions de persones. D'una població total de 2,1 milions, el 95% ha hagut de marxar de casa,
1.900.000 gazians són desplaçats que han perdut casa seva i s'han vist obligats a fugir, segons dades de l'agència de l'ONU per als refugiats a Palestina.
Són el que es coneix com a "desplaçats interns", perquè no poden sortir dels 365 quilòmetres quadrats que té actualment la Franja de Gaza. Israel controla amb mà de ferro els passos fronterers.
La proposta de Trump recorda l'èxode del 1948, el que els palestins anomenen "Nakba" (desastre, en àrab). Llavors, més de 700.000 persones van ser obligades a marxar de casa seva després de la guerra araboisraeliana.

Ofensiva a Cisjordània i dubtes per l'alto el foc
El suport incondicional dels Estats Units a Israel planteja dubtes sobre si Netanyahu reprendrà la guerra a Gaza una vegada s'hagin entregat els ostatges.
El primer ministre Israelià va dir dilluns amb Trump que "Israel acabarà la guerra guanyant la guerra".
El seu exèrcit, a més, manté l'ofensiva que va iniciar a Cisjordània quan va entrar en vigor l'alto el foc a Gaza.
Des que ha començat l'any, 70 palestins han mort a Cisjordània i Jerusalem Oriental a mans de l'exèrcit israelià, segons el Ministeri de Salut palestí. A més, Israel hi ha enderrocat diversos edificis.