Una investigació destapa negocis opacs i fortunes ocultes de líders mundials i milionaris
Els Papers de Pandora analitzen més d'11 milions de documents de 14 despatxos d'advocats i revelen els entramats financers de 35 líders mundials
De Tony Blair al rei Abdullah II de Jordània; de Vladímir Putin a Dominique Strauss-Khan. Són alguns dels centenars de noms que apareixen en la nova gran investigació sobre les fortunes ocultes de rics i poderosos.
Se'ls anomena "Papers de Pandora" i inclouen gairebé 12 milions d'arxius d'una quinzena de bufets d'advocats que treballen per a líders mundials i personalitats. La investigació, a càrrec del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) i que publiquen diversos mitjans que hi han participat, destapa entramats financers per ocultar fortunes i estalviar-se impostos.
Segons la investigació, 14 líders mundials en actiu van amagar fortunes de milers de milions de dòlars per no pagar impostos. En el treball periodístic hi han participat mitjans de prestigi com The Washington Post, The Guardian o la BBC.
Els papers volen revelar els secrets dels paradisos fiscals i els professionals que actuen com a pont per arribar a aquestes jurisdiccions.
La filtració assenyala més de 27.000 companyies creades entre el 1971 i el 2018, i gairebé 30.000 dels seus beneficiaris.
L'ICIJ, amb seu a Washington, ja va destapar els anomenats Papers de Panamà. La diferència amb la primera entrega que van desvelar els secrets d'un sol bufet d'advocats, Mossack Fonseca és que ara s'ha obtingut documentació de fins a 14 bufets dedicats a obrir societats en paradisos fiscals.
De Guardiola a Julio Iglesias
A Espanya, el diari "El País" apunta que als documents hi apareixen 600 ciutadans de l'estat. Un dels noms que crida l'atenció és el de Pep Guardiola, que hauria aprofitat l'amnistia fiscal del govern del PP per regularitzar un compte a Andorra.
La Sexta cita fonts de l'entorn de l'exentrenador del Barça, que expliquen que va rebre en aquest compte els seus honoraris com a jugador de l'Al Alhi, el club de Qatar on va jugar entre el 2003 i el 2005, a causa de la impossibilitat d'"obtenir el certificat de residència a Qatar".
També hi apareix el cantant Julio Iglesias, amb una vintena de societats al paradís fiscal de les illes Verges. Les primeres companyies registrades pel cantant es remunten al 1997, mentre que les més recents són del 2016.
La majoria estan vinculades a la compra d'actius immobiliaris o a l'adquisició d'altres béns, com iots.
A la llista també hi figuren els cantants Elton John, Shakira o Miguel Bosé, el bateria dels Beatles, Ringo Starr, i la model Claudia Schiffer.
El rei Abdullah II de Jordània va gastar 100 milions de dòlars en cases de luxe a Califòrnia i altres llocs, mentre que líders de la República Txeca, Kènia i l'Equador van ocultar a les autoritats propietats i diners en efectiu, segons The Washington Post, un altre dels mitjans que ha publicat les filtracions.
Als Papers de Pandora apareixen més de 330 polítics i càrrecs públics, 90 d'aquests europeus; 15 caps d'estat de l'Amèrica Llatina alguns d'actuals i altres de retirats, 46 oligarques russos i 133 milionaris de la llista Forbes.
Les societats offshore com a mecanisme
A grans trets, els Papers de Pandora destapen l'ús d'empreses fantasma registrades en paradisos fiscals.
Una societat offshore és una companyia que s'obre en una jurisdicció en la qual l'interessat no hi viu ni hi fa cap activitat econòmica.
Les offshore són legals si es declaren, i se solen obrir en països amb tributacions més baixes i amb una privacitat més gran de les seves operacions.
És a dir, si el domicili fiscal és a Espanya, la societat offshore que s'obri en un altre país s'ha de declarar a Hisenda perquè rebi els tributs corresponents.
El problema sorgeix quan aquestes societats i els seus guanys estan deliberadament amagats de les seves jurisdiccions, sense que se n'hagi declarat l'existència al país de residència fiscal.
Aquest és el cas de molts dels noms destapats als Papers de Pandora, ja que sota aquesta capa d'opacitat s'oculten fluxos de diners il·lícits que obren la porta al blanquejament de diners, l'evasió fiscal o el finançament del terrorisme.
Despatxos d'advocats implicats
El despatx d'advocats que apareix amb més freqüència als Papers de Panamà és Trident Trust, que recentment va aparèixer a les notícies quan la Fiscalia de Madrid va acusar Carlo Ancelotti, entrenador del Reial Madrid, de deixar de pagar més d'un milió d'euros en impostos el 2014.
A l'Amèrica Llatina, aquest tipus d'activitats les concentra un despatx menys conegut, OMC Group, amb seu a Panamà.
El bufet que contracten més els espanyols que surten a les filtracions és el panameny Alcogal.
L'informe s'ha treballat durant gairebé dos anys analitzant més 12 milions d'arxius, com fulls de càlcul, correus electrònics, factures, passaports, registres d'accionistes o diaris de viatges.
- ARXIVAT A:
- Frau fiscal