Primer pla d'una mà i una pala en un camp
L'empresa investigada no pot abocar purins fins d'aquí un any o fins que es demostri que els terrenys ja no estan contaminats (3Cat)

Una investigació pionera identifica una empresa que abocava més purins dels permesos a Osona

La justícia ha prohibit a l'empresa poder abocar més purins al camp fins que es demostri que els terrenys no superen el límit de nitrogen i fòsfor permesos

RedaccióActualitzat

Les comarques de la Catalunya Central són de les més afectades pel greu impacte ecològic que suposa la contaminació dels aqüífers pels nitrats dels purins. Ho denuncien des de fa anys diverses entitats ecologistes, que demanen un control de l'abocament de nitrats al camp.

Ara, arran d'una denúncia als Agents Rurals, s'investiga per delicte ambiental una empresa que té diverses granges a les Masies de Voltregà i que, a més, és es dedica a la gestió de purins. El cas està judicialitzat i crea un precedent, ja que mai s'havia fet una investigació d'aquest tipus.

No es tracta de la investigació d'un abocament puntual, sinó de contaminació difusa per llençar de forma reiterada molts més purins dels permesos en uns camps de cereals a les Masies de Voltregà.


Un delicte difícil de demostrar

Tots els ramaders tenen un pla de dejeccions ramaderes que marca un límit de purins per adobar els camps. "La picaresca està a superar aquests límits sense que l'administració ho sàpiga", diu Jaume Bosch, cap de l'Àrea de la Catalunya Central dels Agents Rurals.

Bosch remarca que es tracta d'una investigació "pionera" a demostrar que en alguns casos això sí que passa, i que es pot perseguir, ja que "fins ara, no s'havia perseguit".

Una parella d'Agents Rurals recullen mostres d'un camp
S'han recollit mostres de 5 parcel·les durant un any en moments diferents (3Cat)

I no s'havia perseguit perquè és difícil de demostrar. Per provar el delicte ambiental, la Fiscalia de Medi Ambient va ordenar recollir mostres en 5 parcel·les, durant un any i en moments diferents. Els camps pertanyen a una gran empresa porcina amb 9.000 caps de bestiar.

Els 13 milions de litres de purins anuals generats els hauria abocat als camps situats a menys de 5 quilòmetres de la granja. I les anàlisis han detectat nivells de nitrogen i fòsfor molt per sobre dels límits permesos. És a dir, que l'empresa s'hauria desfet dels purins amb l'excusa de fertilitzar els camps. I això té una afectació greu en les aigües subterrànies.

És la primera vegada que, sense ni tenir data de judici, la jutge ha imposat a l'empresa, com a mesura cautelar, la prohibició d'abocar purins als camps analitzats. Això, durant un any o fins que es demostri que els terrenys ja no estan contaminats.

Primer pla d'un pot de mostres de terra afectada pels purins
Les analítiques han detectat nivells de nitrogen i fòsfor per sobre dels límits permesos (3Cat)

Des del grup de Defensa del Ter, Xevi Crosas critica aquesta pràctica en "camps que ja estan al límit":

"Aquesta gent ha de veure que no hi ha impunitat. I això és molt important, perquè es mouen amb una impunitat molt gran. La dura realitat és que el sector va creixent, que a Osona matem el doble de porcs que fa 20 anys i ningú gosa posar-hi límits."

El Departament d'Agricultura diu que es garantirà que no hi hagi més abocaments a les finques afectades i afirma que aquesta és una pràctica puntual i no la tònica del sector. Unió de Pagesos també lamenta les pràctiques negligents, perquè "fan mal a un sector que està en el punt de mira de la societat", tal com explica Eudald Sentmartí, de la sectorial del porcí:

"Ens esforcem molt a fer bones pràctiques, en el sentit que nosaltres produïm uns quilos de nitrogen corresponents al bestiar que tenim i els apliquem a raó de 170 quilos per hectàrea, que és el que ens marca la legislació, i amb això intentem ser molt curosos."

Vista d'un camp a les Masies de Voltregà
Vista d'un camp a les Masies de Voltregà (3Cat)

Els Agents Rurals recorden que les Masies de Voltregà són en una zona vulnerable per contaminació de nitrats.

I és que, des de l'aplicació de la normativa, l'any 1998, la contaminació de les aigües freàtiques ha anat en augment, fins al punt que la meitat dels municipis a Catalunya són en zones vulnerables.


Les dues plantes de gestió de purins podrien tancar

Es dona la casuística que, tot i els esforços i les queixes del sector primari, dues de les plantes de gestió de purins més importants a Catalunya --a Alcarràs i a les Masies de Voltregà-- podrien tancar a finals d'any perquè han arribat al final de la seva vida.

Esquerra i Junts havien pactat una esmena per demanar una moratòria, a l'espera del pla que serveixi per reconvertir-les en plantes de producció de biometà. Però el govern espanyol ha ajornat, sense data, l'aprovació d'aquesta esmena, després que Junts va pactar amb el PP la suspensió de l'impost a la producció elèctrica.

Si no avança el tràmit parlamentari, les dues plantes aturaran l'activitat el 31 de desembre, amb el consegüent problema de gestió dels purins.

 

ARXIVAT A:
JudicialMedi ambientAgriculturaEmpresa
Anar al contingut