Una jutge ordena als Estats Units retornar un salvadorenc deportat per error al Cecot
- TEMA:
- Migracions
Kilmar Armando Abrego García, salvadorenc que residia legalment a Maryland, i ara empresonat al Cecot d'El Salvador, ha de ser retornat als Estats Units en tres dies, el 7 d'abril a tot estirar.
Així ho ha ordenat la jutge de districte Paula Xinis, de Greenbelt, Maryland, en considerar que la deportació d'Abrego García per part del Servei de Control d'Immigració i Duanes (ICE) va fer-se de manera il·legal.
Els advocats d'Abrego García han recordat que estava protegit per una ordre d'un tribunal que impedia la seva deportació.
Així i tot, l'ICE va detenir-lo el 12 de març, argumentant que el seu estatus legal havia canviat.
Es dona el cas que els responsables de l'ICE han admès que van equivocar-se en fer pujar Abrego García en un dels tres avions amb què el 16 de març van deportar a El Salvador més de 200 veneçolans i desenes de salvadorencs, conduïts tots al Cecot, el Centre de Confinament del Terrorisme, una presó d'alta seguretat considerada la més gran de l'Amèrica Llatina, amb l'argument que eren integrants de bandes criminals.
Al·leguen, però, que ara no tenen cap autoritat per treure'l del Cecot i retornar-lo als Estats Units.
"Van posar-l'hi, poden fer-lo tornar", ha argumentat Andrew Rossman, advocat del prestigiós bufet Quinn Emanuel, que aquest divendres s'ha afegit a la defensa legal d'Abrego García.
Simon Sandoval-Moshenberg, també advocat d'Abrego García, ha remarcat que "admeten que no tenien cap autorització legal per deportar-lo a El Salvador" i que "l'interès públic resideix en el fet que el govern compleixi la llei".
Lluny de mostrar voluntat d'esmenar l'error, el Departament de Justícia dels Estats Units ha dit que l'ordre de Xinis és "indefensable" i que la recorrerà.
La secretària de Premsa de la Casa Blanca, Karoline Leavitt, s'ha referit al cas per dir que la jutge Xinis hauria de contactar directament amb el president del Salvador, Nayib Bukele, "perquè desconeixem que la jutge tingui jurisdicció o autoritat sobre el país d'El Salvador."
Resident legal als EUA
Abrego García està casat amb una ciutadana estatunidenca, mare del seu fill de 5 anys, nascut als Estats Units, i de dues criatures més.
Tots tenen residència legal al comtat de Prince George, a l'estat de Maryland. "El Kilmar és un pare excel·lent, sempre hi és per als nostres tres fills", ha explicat la seva dona, Jennifer Vásquez, que s'ha mostrat "devastada i confosa" per la seva deportació.
"He perdut la meva parella, els meus fills han perdut el seu pare per aquesta separació familiar injusta", ha denunciat Vásquez.
Aquest dissabte la seva família i l'ONG CASA, de defensa dels migrants, han fet un acte per donar suport a Abrego García i han alertat que, al Cecot, la seva vida corre perill.
Aquest cas és l'últim a posar el focus sobre la decisió del govern presidit per Donald Trump de reprimir durament la immigració amb detencions i deportacions massives.
Per fer-ho, fins i tot ha invocat una llei del 1798, la llei dels enemics estrangers, pensada per a temps de guerra.
Aquesta i altres decisions governamentals han suscitat dubtes sobre la seva constitucionalitat i han estat contestades des dels tribunals.
Mobilitzacions a El Salvador
Aquest divendres, d'altra banda, un col·lectiu d'organitzacions d'El Salvador han presentat un recurs al Tribunal Constitucional d'aquest país perquè declari inconstitucional l'ingrés al Cecot de més de 200 veneçolans deportats des dels Estats Units.
Marisela Ramírez, del grup d'organitzacions Bloc de Resistència i Rebel·lió, acusa el president Bukele de "violar de manera flagrant els drets fonamentals de les persones" perquè els deportats al Cecot des dels Estats Units "no han estat jutjats" prèviament, recorda.
Bukele va oferir el Cecot com a centre d'internament per a deportats dels Estats Units a canvi d'una compensació econòmica.
"Això és un segrest"
Una altra acció legal s'ha posat en marxa des del govern de Veneçuela, que dilluns va demanar a la Fiscalia d'El Salvador encarregada dels drets humans que supervisi l'estat de salut dels veneçolans deportats al Cecot.
El govern presidit per Nicolás Maduro, per cert, assegura que els ciutadans veneçolans deportats al Cecot el 16 de març són 324, i no 238, com afirmen els governs d'El Salvador i dels Estats Units.
Familiars i amics dels deportats també s'han mobilitzat pel seu compte per aconseguir el seu alliberament.
Aquesta setmana han fet una vigília davant de murals on han pintat els seus rostres, en un carrer de Caracas, i han negat que siguin integrants de cap banda criminal.
"Això és un segrest. No hem sabut res del meu germà en 16 dies", ha explicat a l'agència Reuters Paola Paiva, germana d'Arturo Suárez, que assegura que té documentació que prova que el seu germà no té cap antecedent penal ni a Veneçuela, ni a Colòmbia ni als Estats Units.
Quan van detenir-lo aquest mes de febrer, van assegurar-los que el deportarien a Veneçuela, però més tard el van reconèixer entre les persones enviades amb avió a El Salvador.