Una manifestació a la Seu d'Urgell demana habitatge digne al Pirineu: "La gent està al límit"
- TEMA:
- Habitatge
Centenars de persones --1.500, segons els Mossos, 3.000, segons l'organització-- han recorregut aquest divendres els carrers del centre de la Seu d'Urgell per denunciar que s'especuli amb l'habitatge i per defensar el dret a un habitatge per viure dignament al Pirineu.
Sota el lema "Habiatge digne per un Pirineu viu: sostre, terra, vida" els manifestants i alguns tractors s'han dirigit cap a la rotonda de la Nacional 260, on durant mitja hora han tallat el trànsit i els organitzadors han fet parlaments per denunciar la crisi de l'habitatge a les comarques de muntanya.
La manifestació ha acabat amb parlaments davant de l'Ajuntament de la capital de l'Alt Urgell, i el programa el tanca un concert de la cantautora aranesa Alidé Sans al pavelló.
Convocats per la plataforma Pirineu Viu, fins a la Seu s'hi han atansat manifestants d'arreu del Pirineu, des del Pallars o la Vall d'Aran fins a la Cerdanya, passant per Andorra, on ara just fa un any també hi va haver una manifestació per denunciar la situació límit de l'accés a l'habitatge.
D'aquesta manera, els manifestants se sumen al clam que fa tot just dues setmanes va ressonar als carrers de Barcelona, amb la rebaixa del preu del lloguer com a principal reclamació.
En el cas del Pirineu, la quarantena d'entitats que han organitzat la protesta denuncien que el 64% dels habitatges són "segones i terceres residències que només s'obren 14 dies l'any", com ha destacat el portaveu de la plataforma Pirineu Viu, Bernat Lavaquiol.
"S'ha decidit matar l'agricultura i que només hi hagi turisme. Això no pot ser. La gent del Pirineu està al límit i avui sortim a dir que s'ha acabat, que abaixem els lloguers", ha dit Lavaquiol just abans d'iniciar una marxa que ha qualificat d'"èxit".
En la mateixa línia s'ha pronunciat Laia Angrill, d'Unió de Pagesos, que ha reclamat que "els fills de la pagesia" puguin "seguir vivint als pobles que els han vist néixer":
"No ens podem emancipar. Els doctors que ens venen a donar serveis no troben lloc on viure, les mestres del meu poble viuen en bungalous del càmping. Això no pot ser."
També ha criticat la situació Marta Espriu, portaveu del Congrés d'Habitatge de Catalunya, que ha exigit "treure l'habitatge del mercat". "No tolerem que especuladors, rendistes i immobiliàries us quedeu amb un 60% dels nostres sous mes rere mes", ha sentenciat.
A la manifestació hi han participat representants de la CUP i els Comuns, a més d'alguns polítics locals d'altres formacions que hi han anat a títol personal.
El secretari general de la CUP, Non Casadevall, ha reclamat al govern que "prengui bona nota" de la necessitat de diversificar l'economia de les comarques del Pirineu:
"Cal un model turístic diferent per no arribar a una situació irreversible. Cal impulsar la indústria i l'agricultura, no fiar-ho tot només al turisme."
Per part dels Comuns, el diputat David Cid ha reclamat a la Generalitat que "posi límits a qui fa negoci amb el dret a l'habitatge" i "un cos d'inspectors que aturi el frau de llei del lloguer de temporada".
L'efecte dòmino de l'augment de preus
Al Pirineu, la problemàtica per l'habitatge fa que de vegades l'única solució passi per canviar de comarca. Així, l'augment de preus a Andorra fa que hi hagi molts treballadors vivint a la Seu d'Urgell, on de retruc també han pujat els preus.
En el cas de comarques com la Cerdanya, el problema passa pel fet que molts propietaris s'estimin més posar els habitatges a lloguer temporal, i no durant tot l'any. En aquest cas, això també repercuteix amb treballadors cerdans que es veuen obligats a viure al Berguedà.
- ARXIVAT A:
- Habitatge