Una manifestació contra l'extrema dreta recorre Ripoll i denuncia el govern d'Aliança Catalana

Centenars de persones han recorregut els carrers de la ciutat enmig d'una forta presència policial

RedaccióActualitzat

A Ripoll, centenars de persones s'han manifestat per protestar contra l'extrema dreta. Amb el lema "No trauran la metxa dels carrers, a l'extrema dreta, ni aigua", s'han manifestat pels carrers de la població per denunciar que pateixen repressió política des que el govern municipal està en mans d'Aliança Catalana. 

El casal popular La Metxa també denuncia el tancament del seu local per part del govern municipal. 

 "El casal té activitat des del 2016 i no havia tingut cap problemàtica fins a l'arribada de l'extrema dreta al govern, que l'intenta tancar perquè és un espai amb activitat política on es confronten les seves idees", ha declarat Jordi Hostench, membre de La Metxa.

Segons l'organització, s'hi han concentrat un miler de persones. La policia local ho xifra en 250 participants. 

Membres de la CUP i d'ERC han participat a la marxa. Els Mossos d'Esquadra han fet un fort desplegament policial per la manifestació.

Furgonetes dels Mossos aparcades al centre de Ripoll (3Cat)


A finals de setembre ja hi va haver una concentració per denunciar el que els convocants consideren una persecució política de l'Ajuntament.

Per la seva banda, Aliança Catalana ha denunciat un atac contra la seu del partit. "Uns 'antifeixistes' acaben de rebentar la seu d'Aliança Catalana. Però la 'feixista' soc jo", ha tuitat Sílvia Orriols.

 


La denúncia de les entitats

Les entitats i persones que participen en la manifestació acusen l'Ajuntament d'Aliança Catalana de perseguir i multar sistemàticament la dissidència política.

Asseguren que les sancions que se'ls imposen són arbitràries i que van en contra del seu dret de reunió, manifestació i contra la llibertat d'expressió. 

El casal popular La Metxa ha topat repetidament amb l'Ajuntament de Ripoll des que l'extrema dreta d'Aliança Catalana és a l'equip de govern, fins al punt que el consistori va decretar el tancament cautelar del local argumentant que no estava donat d'alta.

L'organització d'activitats o l'enganxada de cartells han sigut altres motius de fricció, pels quals la policia local els ha interposat una desena de multes que ascendeixen a gairebé 10.000 euros.

El lema de la marxa ha estat "A l'extrema dreta, ni aigua. Ni a Ripoll, ni enlloc" (ACN/Ariadna Reche)

 Hostench diu que "s'utilitza la normativa intencionadament". Assegura que totes les activitats s'han comunicat: "A l'Ajuntament s'han presentat instàncies explicant el que faríem, i on ho faríem; el que passa és que, com que el que plantegem va en contra dels seus posicionaments, se'ns neguen aquestes activitats sense cap mena d'argumentació".

Però La Metxa no és l'única entitat que denuncia persecució política per part del consistori liderat per Sílvia Orriols. Judith González, de l'Organització Juvenil Socialista, assegura que la van sancionar per participar "en un acte polític en suport a la resistència palestina".

"Ells hi posen tot d'excuses per poder justificar aquesta sanció, però realment és un atac als drets i llibertats polítiques"

Les xifres de les multes

Segons la policia local de Ripoll, de gener a setembre s'han aixecat 82 actes per incompliment de l'ordenança de civisme, vuit més que en el mateix període de l'any passat.

L'enganxada del cartell de la festa major que l'Ajuntament va vetar perquè hi figurava una dona amb vel acumula quatre multes. 

Natàlia Sànchez és una de les persones multades per penjar el cartell: "Érem un grupet de tres encartellant en un lloc que està autoritzat, i de cop va venir la policia ens van identificar i dies més tard ens va arribar una sanció".

Segons l'organització, un miler de persones s'ha manifestat aquest diumenge (ACN/Ariadna Reche)

Segons les persones i col·lectius multats a Ripoll, el conjunt de les sancions interposades per l'Ajuntament arriba als 25.000 euros.

L'ajuntament, però, nega cap intencionalitat política. L'alcaldessa, Sílvia Orriols, assegura que "tots aquells que han incomplert l'ordenança han estat sancionats, independentment de la motivació que hi hagués darrere el cartell".

"El que es mira no és en què consisteix el cartell, sinó en el lloc on el col·loquen, que realment no està permès per ordenança municipal"

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaAliança Catalana
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut