Una mare reclama on és el cos del seu fill: un homicidi sense cadàver a les Borges Blanques

L'homicidi va ser el 2021 a les Borges Blanques i és un dels quatre que hi va haver a Catalunya aquell any vinculats al tràfic de marihuana

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

La Carme està passant un dol doblat. Li van matar el fill fa dos anys i mig i, a més, no l'ha pogut enterrar perquè no s'ha trobat el cos. Ens cita al despatx de l'advocat que exerceix l'acusació en esta causa que està en fase d'instrucció, que encara no ha arribat a judici.

Ella ha dipositat les esperances en Google, tot i que l'empresa ja els ha donat un primer revés. Confia que si Google els aporta les dades de localització del telèfon del Pol, el seu fill mort, sabrà on és el cadàver, perquè creu que hi ha la possibilitat que el jove el portés a sobre.

A finals d'octubre del 2021, tres homes van presentar-se a una comissaria dels Mossos per explicar que dos dies abans havien vist el Pol mort, estirat a terra en un matalàs, en una habitació de la casa on vivia i on el jove s'encarregava de vigilar una plantació de marihuana. Van aportar algun detall més, com que tenia una bossa de plàstic que li tapava el cap i les mans lligades a l'esquena. Elements que donen a entendre una mort violenta i no suïcida.

De la plantació de marihuana, els homes no en van voler explicar gairebé res perquè hi estaven vinculats. Per la gravetat dels fets, a la comissaria s'hi van presentar amb advocat. De fet, n'hi havien d'haver anat quatre a veure els Mossos, van declarar; però un s'havia fet enrere a última hora. Ells van acabar complint presó provisional durant un temps, però no per l'homicidi, sinó pel delicte de tràfic de drogues.

Esta denúncia va fer que els investigadors anessin a la casa de les Borges Blanques, una edificació amb els maons a la vista, amb la façana per arrebossar i ubicada en una zona apartada d'altres habitatges. Quan van arribar-hi, de la marihuana només en quedaven les tiges i el cadàver ja no hi era.

La finca de les Borges Blanques on treballava en Pol
La finca de les Borges Blanques on treballava en Pol (ACN/Oriol Bosch)

"Vull que em tornin el meu fill"

"El primer de tot que vull és que em tornin el meu fill. El cos. Per poder tancar el cercle i donar-li un comiat com cal i després espero que la justícia entengui que l'han matat", diu la Carme.

L'advocat Josep Lluís Jordan planteja una acusació que parteix del "convenciment que la mort del Pol va ser ordenada i planificada". Explica que la víctima tenia previst deixar la plantació aquells mateixos dies, perquè el dia de l'homicidi creuen que era el de la venda:

"L'havien posat a vigilar la plantació aprofitant una vulnerabilitat econòmica que tenia en aquell moment."

Especifica l'advocat perquè quedi clar que la feina a la plantació era un episodi passatger que ja havia decidit tancar, segons havia explicat a un amic -com consta al sumari al qual ha tingut accés TV3- que també sabia que s'havia llogat un pis en un altre municipi.

El mòbil del crim sospiten que era un deute. El Pol havia comentat a algun amic que no estava bé amb el seu cap -un dels que va anar a denunciar l'homicidi als Mossos-, que li devia diners per la feina que estava fent a la plantació. Per la investigació que està fent l'Àrea d'Investigació Criminal de Lleida, l'advocat manté que al Pol "l'ha matat una organització criminal que es dedica a plantar i vendre marihuana i van planificar com s'havien de desfer del cadàver per simular un narcoassalt".

La tesi del narcoassalt

La tesi del narcoassalt, és a dir, que els haguessin entrat a la plantació -que estava dins l'habitatge- per robar-los la marihuana que ja havien collit per vendre presenta dubtes per diversos motius. Al marge que no hi ha restes que cap porta hagués estat forçada, si l'haguessin matat en el transcurs d'un narcoassalt que no van viure els homes que van anar a denunciar, voldria dir que més tard l'agressor o agressors haurien tornat a l'escenari del crim per endur-se el cadàver i desfer-se'n. Amb lo risc que això suposa.

Alguns dels advocats dels investigats han preferit no parlar sobre la causa, que encara està en instrucció.

A Catalunya, la majoria d'investigacions per homicidi amb posterior ocultació del cadàver -tot i que no aquest cas- les porta la Unitat Central de Persones Desaparegudes. Per l'experiència dels homicidis sense cadàver que han investigat, ja fa temps que han comprovat que quan una persona amaga el cadàver és o bé perquè se'l pot vincular amb aquesta víctima o amb el lloc on l'ha matada.

Els indicis

Los investigadors de l'AIC de Lleida durant estos anys que porta la causa oberta han aportat la informació que es desprèn de l'estudi dels telèfons mòbils dels investigats i de la víctima. També hi consten els indicis obtinguts de la inspecció ocular del cotxe de la víctima, un vehicle que, segons les imatges d'una càmera de seguretat, apunten que va traslladar un dels investigats fins a l'aparcament de la Universitat de Lleida.

Al vehicle hi van trobar restes de sang de la víctima. Com a indici que el Pol no és viu, té força, a més del testimoni dels investigats, les restes de sang trobades al matalàs i al terra i la paret de l'habitació on l'haurien matat. 

Amb relació a si la sang pot ser un element per determinar la mort d'una persona tot i que no se n'hagi trobat el cos, en una sentència del 2002, el Tribunal Suprem ja feia esment que una pèrdua de sang de manera violenta superior a 1,4 litres ja dona per certa la mort.

El tràfic de marihuana a Catalunya ha comportat des de fa temps un augment dels fets delictius violents. L'any passat hi va haver cinc homicidis relacionats directament amb el tràfic de marihuana. El 2022, un; i el 2021 -l'any que van matar el Pol-, quatre. El tràfic de marihuana està sent un caramel per a alguns perquè guanyen molts diners en poc temps; però per a altres acaba sent un caramel enverinat.

ARXIVAT A:
MarihuanaNarcotràficPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut