Les italianes Elisa i Camilla viuen a Barcelona amb la seva filla de tres anys (EFE/Marta Pérez)

Una nena que viu a Barcelona pot perdre el cognom d'una mare per la política de Meloni

La Fiscalia de Pàdua ha impugnat el registre a l'ajuntament dels fills de 33 parelles de lesbianes, inclosa la seva filla de tres anys
EFE/Redacció Actualitzat
TEMA:
Família

Les italianes Elisa i Camilla tenen una filla de tres anys. Quan la nena tenia un any, van decidir deixar Pàdua i venir a Barcelona "per viure en un lloc més obert" i criar la seva filla en un ambient on no se sentís "diferent" per ser filla de lesbianes, explica la Camilla.

"A Pàdua, ja fos al metge, a l'escola o en un restaurant, sempre hi havia preguntes davant la nostra realitat de família de dues mares", afegeix, mentre fa notar que aquí es viu amb més normalitat.

La Camilla està ara molt amoïnada perquè, com que ella no va gestar la petita, es pot trobar que ja no consti com a mare. La Fiscalia de Pàdua les portarà a judici per eliminar el cognom de la mare no biològica de l'acta de naixement de la filla que tenen en comú, després que la ultradretana primera ministra Giorgia Meloni hagi donat ordre d'anul·lar la doble maternitat LGTBI, una ordre que afecta tots els nens nascuts de lesbianes a partir del 2017.

Les dues mares jugant amb la nena en un parc de Barcelona (EFE/Marta Pérez)

Està vivint "el pitjor malson que es pot viure com a mare", diu. "Em volen treure d'un dia per l'altre de la vida de la meva petita. Pretenen que jo passi a no ser res per a ella", relata angoixada.

Com elles, hi ha una trentena de famílies de mares homosexuals a qui la Fiscalia de la seva ciutat d'origen portarà a judici per evitar que els seus fills tinguin els cognoms de dues mares.

Viure en un altre país no les eximeix de patir les noves polítiques d'extrema dreta i temen que comencin a afectar la resta de nens del país fills de mares lesbianes després del precedent de Pàdua.

Buit legal

Elisa explica que a Itàlia, on no es reconeix el matrimoni entre persones del mateix sexe, existia un buit legal sobre les maternitats homosexuals, si bé els ajuntaments, els ens amb competència sobre les inscripcions, havien optat per acceptar posar tots dos cognoms als seus descendents, en el cas de les dues mares lesbianes.

L'arribada al poder de Meloni ha suposat un punt d'inflexió per a la reculada dels drets LGTBI a Itàlia, ja que el seu executiu s'ha pronunciat en contra que un nen pugui tenir dues mares o dos pares, expliquen.

"No s'entén l'obsessió de la ultradreta amb el col·lectiu, amb les feministes, i amb una determinada idea de família", diu l'Elisa.


Pèrdua de drets

Des que fa uns dies els va arribar la notícia, les dues dones no paren de pensar en les conseqüències que tindrà no només per a elles, sinó sobretot per a la nena.

"Si jo soc la seva única mare, vol dir que si alguna cosa em passa a mi, la nena passa a ser òrfena", apunta l'Elisa.

"I si a mi em passa alguna cosa, ella no tindria dret a la meva herència", afegeix Camilla, que en ser la mare no biològica tampoc podria viatjar ni fer cap tràmit per a la seva filla.

La mare exclosa no tindria drets legals sobre els fills, cosa que complica molt la gestió familiar, a banda que la nena perdria un dels cognoms.  


Possibilitats legals

Entre les possibilitats de futur que tenen al davant, més enllà d'esgotar les tres instàncies judicials, fins a la cassació italiana, hi ha que Camilla adopti la nena, un tràmit molt llarg i complicat.

"Imagina't que surrealista que seria que vinguin estranys a casa a avaluar una família que ja existeix, tan costós que és en temps, diners i desgast emocional per a nosaltres i la petita", es queixa.

Una altra possibilitat, a llarg termini, és que la nena adquireixi amb els anys la nacionalitat espanyola, cosa que l'obligaria a renunciar a la italiana, i es pugui registrar amb els cognoms de les dues mares, però s'hauria d'esperar a ser major d'edat, quan ja no serà tan transcendent per a la seva vida que les mares puguin prendre decisions.

 

ARXIVAT A:
Família Itàlia LGTBIQ+
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut