Una persona amb obesitat passejant amb el mòbil a la mà
L'obesitat és un greu problema de salut pública i els probiòtics podrien ajudar a tractar-la

Una nova línia de probiòtics mostra eficàcia per tractar obesitat i diabetis

Un estudi fet a Catalunya demostra el mecanisme pel qual un bacteri redueix els nivells de succinat, que es troba en excés en persones amb obesitat o diabetis tipus 2

Xavier DuranActualitzat

Una nova línia de probiòtics podria esdevenir un tractament efectiu per a l'obesitat i les seves derivacions, segons un estudi que n'ha revelat el mecanisme d'acció. Els probiòtics són microorganismes vius, com bacteris o fongs, que en quantitat i manera adequades aporten beneficis a la salut.

L'estudi l'ha fet un equip d'investigadors de centres catalans, liderat pel DIAMET, grup de recerca coordinat pels doctors Sonia Fernández-Veledo i Joan Vendrell, de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) a Tarragona, i s'ha publicat a la revista Microbiome. Molts dels investigadors pertanyen també al CIBERDEM, Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades.

Els resultats de la recerca suggereixen que la salut metabòlica de les persones amb obesitat o diabetis tipus 2 podria millorar si se'ls fessin disminuir els nivells de succinat a la sang amb l'administració d'uns bacteris específics.

El succinat és un metabòlit que té diverses funcions i està associat a l'obtenció d'energia i processos inflamatoris. Es produeix de forma natural en diverses cèl·lules del nostre organisme i també el generen alguns bacteris que conformen la microbiota intestinal.

En un article publicat fa un any a la revista Trends in Endocrinology & Metabolism, Sonia Fernández-Veledo i Joan Vendrell, juntament amb Victòria Ceperuelo-Mallafré, de la Universitat Rovira i Virgili, mostraven que també té una important funció metabòlica.

Alguns dels autors del treball: J. Vendrell, I. Huber, E. Calvo i S. Fernández-Veledo
Alguns dels autors del treball: J. Vendrell, I. Huber, E. Calvo i S. Fernández-Veledo(IISPV)

Diversos estudis previs de DIAMET també havien demostrat que uns nivells elevats de succinat a la sang indiquen algun problema de la salut metabòlica i més risc de desenvolupar patologies en el futur. En malalties com l'obesitat i la diabetis hi ha una alteració de la microbiota intestinal i també es detecten alts nivells de producció d'aquest metabòlit.

Però fins ara no s'havia pogut demostrar una relació directa causa-efecte, cosa que s'ha aconseguit amb aquesta recerca, com explica la doctora Fernández-Veledo:

"En aquesta investigació i mitjançant l'ús de models animals obesos lliures de microbiota, demostrem per primer cop que la microbiota intestinal és l'origen dels nivells augmentats de succinat en obesitat i diabetis."

Els autors, que van utilitzar dos grups de ratolins, van observar que amb un tractament oral del bacteri Odoribacter laneus aconseguien disminuir els nivells de succinat.

Una altra part de l'estudi es va fer amb 25 pacients amb obesitat greu. Procedien del servei d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari Josep Trueta de Girona. Això va revelar una clara associació entre el succinat i diverses funcions bacterianes.

L'objectiu de l'equip de recerca és que aquests probiòtics s'acabin comercialitzant i que serveixin perquè les persones amb trastorns metabòlics i inflamatoris, com l'obesitat o la diabetis, però també el Crohn o el fetge gras no alcohòlic, puguin trobar una nova via, més efectiva, per al seu tractament.

Gràcies a aquest estudi, explica Isabel Huber, primera signant de l'article, ara ja es coneix el mecanisme d'acció i es pot mesurar l'efecte de l'activitat dels bacteris:

"Si bé es coneix que molts dels probiòtics que avui dia es troben al mercat són beneficiosos, moltes vegades es desconeix realment com actuen i, per tant, no es pot determinar de manera objectiva el seu efecte. En aquest cas, el resultat de l'activitat d'aquests bacteris és fàcilment mesurable a la sang."


Un gran camp d'investigació

Un dels grans valors de l'estudi, doncs, és que els investigadors han demostrat de forma molt específica el mecanisme d'acció. I això el distingeix de moltes recerques similars. Un altre de molt recent l'ha fet un equip japonès dels Instituts Nacionals d'Innovació Biomèdica, Salut i Nutrició (NIBIOHN), liderat per Jun Kunisawa. S'ha publicat a Nature Communications.

Els autors expliquen que en els japonesos la composició de la microbiota, degut als seus hàbits alimentaris, té una presència més gran de bacteris del gènere Blautia en comparació amb ciutadans d'altres països.

L'estudi es va fer, primer, amb 217 persones, per avaluar l'associació entre la microbiota i l'obesitat o la diabetis tipus 2. Van observar que aquestes malalties estaven associades a una menor abundància de diversos bacteris, entre els quals els Blautia i, especialment, el Blautia wexlerae. Van confirmar el resultat amb un altre grup de 195 persones procedents de diferents regions del Japó.

Posteriorment, van administrar Blautia wexlerae a ratolins i van constatar que disminuïa els efectes d'una dieta rica en greixos que havia provocat obesitat o diabetis tipus 2.

En l'anàlisi de les rutes metabòliques, els investigadors van comprovar que en l'aparició de l'obesitat o en la diabetis hi intervenia el succinat, juntament amb altres compostos com el lactat i l'acetat, i que es modificava la composició de la microbiota intestinal.

Per això, un cop demostrat que Blautia wexlerae té propietats antiinflamatòries i la capacitat de modificar la microbiota intestinal i el metabolisme dels lípids, creuen que el seu treball pot servir per desenvolupar mètodes preventius o terapèutics, com ara probiòtics, per fer front als trastorns metabòlics.


Assaig clínic a Taiwan

Més enllà de proves amb ratolins, aquest mes d'agost també s'ha donat a conèixer un assaig clínic realitzat per investigadors de Taiwan, amb An-Chyi Chen, de la Universitat Mèdica Xinesa, com a primer signant. S'ha publicat a Frontiers in Nutrition.

En aquest cas, es va administrar un probiòtic amb tres soques diferents: Lactobacillus salivarius, Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacterium animalis. A més, se'ls va prescriure dieta i exercici físic.

L'estudi es va fer amb 82 infants amb sobrepès o obesitat, però només 53 van completar els 12 setmanes de tractament. Els resultats indiquen que, enfront del grup que prenia placebo, els infants a qui es va administrar el probiòtic van experimentar una reducció de l'índex de massa corporal, del colesterol total i del colesterol de baixa densitat (colesterol "dolent"). La conclusió dels investigadors és que l'administració regular del probiòtic amb diverses soques pot ajudar a controlar el pes i la salut d'infants amb sobrepès o obesos.

Tot això demostra, un cop més, que en els darrers anys l'ús de probiòtics per millorar la salut modulant la microbiota intestinal ha rebut una gran atenció per part de molts grups d'investigadors. Per reunir i ordenar la informació existent investigadors de la Universitat Xinesa de Hong Kong van elaborar ProBioQuestuna base de dades gratuïta sobre la recerca, els assaigs clínics i les patents en aquest àmbit.

Recull més de 2,8 milions d'articles publicats fins a finals del 2021 i els autors van descriure el mètode amb què l'han elaborat en un article publicat al juliol a la revista Database.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaAlimentació
Anar al contingut