
Una nova llei vol afavorir que l'administració contracti empreses d'economia social i solidària
El govern ha aprovat un projecte de llei d'economia social i solidària que inclourà un registre d'entitats que compleixin els requisits i que serveixi de guia per accedir a les contractacions, sobretot, dels ajuntaments
El govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei d'economia social i solidària. La norma, que ara haurà de rebre la llum verda del Parlament, preveu la creació d'un registre d'entitats o empreses com ara cooperatives, empreses d'inserció, centres especials de treball o les mutualitats.
Es defineixen per prendre decisions de forma més col·legiada, per l'impacte territorial i per donar feina a persones en risc d'exclusió social. D'entrada, es crearà un registre que certifiqui que compleixen aquests requisits, perquè serveixi de guia per accedir a les contractacions públiques.
L'objectiu principal és poder adjudicar contractació pública, principalment per part d'ajuntaments, a aquest tipus d'entitats. El director general d'Economia Social i Cooperatives, David Bonvehí, ha parlat de la importància d'aquesta llei, "que permetrà ser més contundent i tenir clares quines són les empreses que tenen una funció territorial i social arrelada al territori i a la gent".
"Agradi, o no, aquestes empreses no són com altres, i per això les volem posar en valor."
D'aquesta manera, explica, es vol evitar l'intrusisme, ja que algunes empreses han fet un "mal ús" del concepte. En aquest sentit, la llei vol posar en valor les entitats i empreses "que fan aquesta funció de veritat, d'iniciativa social que moltes vegades dona resposta a reptes a què la mateixa administració de vegades no arriba".
Un cop s'aprovi al Parlament, el govern redactarà un reglament que permetrà diferenciar les empreses d'economia social de la resta "de forma més concreta". La voluntat del departament és que estigui llesta abans d'acabar la legislatura.
Una norma consensuada
La llei que es portarà a aprovació al Parlament regularà un àmbit de competència exclusiva de la Generalitat. La norma va ser consensuada entre el sector i l'anterior executiu de Pere Aragonès, però és l'actual Departament d'Empresa i Treball qui la tirarà endavant "sense canviar ni una coma".
El director general d'Economia Social i Cooperatives ha explicat que el marc normatiu no només se circumscriu a cooperatives, mutualitats i confraries, sinó que inclou altres fórmules jurídiques. David Bonvehí ha assenyalat que es tracta d'una norma "estratègica" per a la legislatura i ha demanat al Parlament que hi doni "màxima celeritat".
En línia amb el marc europeu
El text de la normativa va en la línia del que marca Europa, i inclou valors i principis bàsics del cooperativisme com la importància de la persona per davant del capital, no tenir afany de lucre, la distribució limitada, el funcionament democràtic, la participació i la transformació social i feminista.
"Europa ens marca el camí, ens diu que l'economia social ha de tenir uns valors i indicadors que estem treballant amb el sector."
2025, Any Internacional del Cooperativisme
Segons calcula el Departament d'Empresa i Treball, l'economia social i solidària està integrada per 7.400 organitzacions amb més de 140.000 treballadors. Comptant els socis, arriba a una base social de més de 3 milions de persones i el volum de facturació supera els 8.000 milions d'euros.
Sota el paraigua de l'economia social i solidària, també s'hi inclouen 27 mutualitats sense ànim de lucre que ofereixen assistència sanitària, assegurances de vida o de defunció i 200 centres especials de treball, que asseguren treball remunerat a persones amb discapacitat, que donen feina a 29.500 persones a tot Catalunya.