
Una part de l'illa del Llatzeret de Maó podria vendre's per 980.000 euros
Les normatives mediambientals fan molt difícil que s'hi pugui construir, tal com recorda el Consell Insular de Menorca
Un postor ha ofert 981.751 euros en la subhasta judicial que busca un nou propietari per una part de l'illa del Llatzeret, enmig del port de Maó, a Menorca.
Els terrenys que hi ha en joc són els que no formen part del recinte del Llatzeret, construït a finals del segle XVIII. Es tracta de desenes de milers de metres quadrats de vegetació on, això sí, diverses normatives fan molt difícil que ningú hi pugui arribar a construir res.
La notícia l'ha avançat IB3, que ha explicat que el Consell Insular de Menorca té dret a tanteig davant d'aquesta oferta, però veu impensable fer-ho per aquest preu. Això, malgrat que els últims anys ha estudiat diferents vies per aconseguir que tota l'illa fos pública i fer-hi recorreguts naturals i paisatgístics.
El conseller de Medi Ambient de Menorca, Simón Gornés, ha explicat a la televisió pública balear que l'oferta els preocupa "relativament", perquè l'illa "està protegida amb normes mediambientals i de costes, per la qual cosa els usos que s'hi vulguin donar estan bastant limitats".
L'anterior propietari, Explotaciones Comarciales Menorquinas SL, va intentar fins l'any passat vendre una part dels terrenys al Consell i quedar-se la resta per construir-hi una indústria agroalimentària, juntament amb un moll de descàrrega i un pont per arribar fins a la carretera més propera, la que porta fins a la fortalesa de la Mola.
Tot i això, els deutes del propietari han acabat desembocant en la subhasta judicial, que encara no s'ha resolt.
Una fortalesa per fer quarantenes
L'illa pren el nom de l'antic establiment emmurallat que servia per aïllar els infectats o sospitosos de tenir malalties contagioses com la pesta que arribaven amb vaixell al port de Maó.
El Llatzeret, declarat Bé d'Interès Cultural, es va posar en marxa a principis del segle XIX i era el primer d'Espanya i el dissetè d'Europa, com explica la Conselleria de Turisme.
Pels seus murs hi van passar prop de 400.000 persones, i el 1919 hi va arribar l'últim vaixell per fer una quarantena.
Anys més tard va passar a mans del Ministeri de Sanitat, que l'oferia als funcionaris per anar-hi de vacances, i des del 2015 és titularitat del Consell de Menorca i es pot visitar amb un vaixell que surt des de Cales Fonts.
- ARXIVAT A:
- PatrimoniIlles Balears