El document d'Esquerra per un pacte de govern amb Junts s'estructura en 5 eixos
El document d'Esquerra per un pacte de govern amb Junts s'estructura en 5 eixos

Una proposta amb cinc eixos, el document de la negociació entre ERC i Junts

El document d'ERC vol pactar l'estratègia independentista, l'estructura del govern, el paper del Parlament i els mecanismes de coordinació, segons ha pogut saber TV3

Montse CastanyActualitzat

Aquesta setmana podrien intensificar-se les reunions entre ERC i Junts per negociar un pacte de legislatura. Divendres es van reunir després de nou dies i es va quedar de reprendre els contactes aquest dilluns. Pere Aragonès ha apressat els de Junts, diversos cops, a tancar aviat un acord per poder tenir ja pressupostos i engegar la taula de diàleg amb Madrid. Però ja fa més de dos mesos de les eleccions i les negociacions avancen molt lentament. Les dues parts s'intercanvien retrets per la lentitud.

Aquests dies, Esquerra explica als militants de les assemblees territorials els eixos de la seva proposta, un document base del pacte que s'estructura en cinc eixos, segons ha pogut saber TV3.

El primer, sobre l'estratègia independentista per, diu, materialitzar la república i que inclou un espai de direcció a cinc - els tres partits independentistes, ERC, Junts i la CUP, i les entitats Òmnium i Assemblea - i també la reformulació del Consell per la República. Es va parlar molt del Consell a les primers reunions i es va dir que era un dels principals esculls. Fonts de la negociació diuen que l'acord estaria ja encaminat però que encara no és una carpeta tancada. Cal concretar si l'anomenat "estat major" o espai de direcció estaria dins del Consell com voldria Junts o al marge com prefereix Esquerra. Un altre debat encara per tancar és què fer a Madrid: postura unitària al Congrés o no. Junts reclama que hi hagi una estratègia conjunta en temes d'autogovern, que afectin les competències o per pressionar Pedro Sánchez per exemple amb els pressupostos. Ara per ara, al Congrés, cada grup parlamentari manté la seva postura. I sobre la Taula de Diàleg amb el govern espanyol, Esquerra va pactar amb la CUP donar-li un marge de dos anys per veure'n els resultats.

Un altre punt del document que proposa Esquerra aborda l'enfocament de la legislatura al Parlament amb la defensa de la sobirania de la cambra catalana. Se subratlla la defensa del 52% dels vots independentistes, dels drets dels diputats davant possibles embats judicials i el pacte antifeixista.

El tercer apartat són les prioritats programàtiques per donar resposta a les crisis sanitària, social i econòmica i a les necessitats immediates, diu el document, de la ciutadania. El bloc està dividit en diversos àmbits temàtics i se'n detallen les polítiques concretes. Els negociadors n'han començat a parlar però des d'Esquerra diuen que la resposta de Junts no entra al detall i recorda que amb la CUP, de la part programàtica, en van parlar des de l'endemà de les eleccions.

Aquest diumenge, un dels negociadors de Junts, Francesc Dalmases, ha volgut fer públic que hi estan treballant i ha publicat a les xarxes un tuit amb una foto revisant documents amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs:

 

Els fonaments o l'estructura del govern és el quart aspecte i encara ni se n'ha parlat. Esquerra parla de govern paritari, amb nous àmbits. Els republicans proposen tres noves conselleries -Acció pel Clima, Feminisme i Universitats i Recerca- i això suposarà canvis en l'estructura actual. Cal saber com ho veuran els de Carles Puigdemont. En aquest apartat també es fa la proposta de com gestionar els fons europeus per a la recuperació econòmica de la pandèmia de Covid-19 , els fons Next Generation.

 

El vicepresident Aragonès i la consellera Budó en una reunió del govern
El vicepresident Aragonès i la consellera Budó en una reunió del govern (Rubén Moreno/Generalitat de Catalunya)

Finalment, l'últim punt del pacte se centra en els principis bàsics que ha de regir l'acord com, per exemple, la corresponsabilitat de l'acció de govern. I aquí s'inclou una proposta amb els mecanismes de coordinació i seguiment del pacte. Una sèrie de comissions, de govern, parlamentàries i sectorials, per fer el control del compliment dels acords que s'acabin firmant. Negociacions a dos, Esquerra i Junts, i caldrà esperar què hi diu la CUP, que ja va tancar un acord amb els republicans.

Pendents del calendari

Ni Esquerra ni Junts volen especular amb dates d'una possible nova investidura, tot i que, diuen, confien que l'acord arribarà. Al calendari hi ha alguns dies significatius que hi poden influir. Un, el 4 de maig, per veure com els resultats de les eleccions a Madrid poden afectar el govern de Pedro Sánchez i els seus suports. També l'ajornament del congrés de Junts als dies 7 i 8 de maig. Per a uns podria ser una pista de possible data però els de Puigdemont asseguren que no té res a veure i que s'ha ajornat per temes tècnics. Per tant, encara és incerta la data d'un nou ple d'investidura.

ARXIVAT A:
ERCJuntsEleccions Parlament Catalunya 2021
Anar al contingut