Una quarantena d'entitats busca revertir la projecció d'un polígon industrial de 60 hectàrees entre Vic i Folgueroles
ACN Folgueroles - Una quarantena d'entitats de la Plana de Vic, agrupades sota la plataforma Per Una Plana Viva, s'han proposat revertir la projecció d'un polígon industrial de 60 hectàrees entre Vic i Folgueroles. Volen que el propietari majoritari dels terrenys, l'Incasòl, els requalifiqui com a sòl agrícola d'alt valor i passin a formar part d'un banc de terres comarcal per a la pagesia. Una de les portaveus, Dolors Catalan, ha defensat que "ja n'hi ha prou de desmuntar la Plana pessic a pessic". La plataforma creu que no cal més sòl industrial, perquè un cop es comença a construir "la terra és irrecuperable". Admeten que no hi ha cap projecte en ferm sobre la taula, però l'interès per fer-hi passar una línia de fibra òptica els va fer saltar les alarmes.
Des de la plataforma Per Una Plana Viva, Xevi Crosas ha criticat que si el polígon de 60 hectàrees entre Vic i Folgueroles - a tocar del polígon Can Malloles- es fes, seria "l'estocada final a la Plana". "Ens agradaria veure un estudi seriós que digui que falta sòl industrial", ha afegit Crosas. A més, també critiquen que cada ajuntament "faci la guerra pel seu compte" i no hi hagi un pla conjunt.
Per les característiques i situació del polígon, amb grans parcel·les en una zona ben comunicada, al costat de l'eix transversal, la plataforma tem que els principals candidats a instal·lar-s'hi precisament siguin més càrnies.
Crosas també ha volgut denunciar el paper de l'Incasòl, propietari majoritari dels terrenys. Segons la plataforma, l'ens públic "especula amb diners públics fent de promotor urbanístic comprant terres d'alt valor agrari per convertir-les en terreny industrial". Precisament perquè la majoria de les terres són de l'Incasòl, Crosas creu que l'operació de revertir-les a sòl agrícola una altra vegada és viable. "Ho tindríem fàcil perquè pràcticament la titularitat ja és pública i no caldria indemnitzar", ha assenyalat.
El portaveu ha defensat que les necessitats han canviat, ja que el polígon es va projectar en l'època del boom immobiliari, i ara la plataforma vol que l'Incasòl "cedeixi els terrenys a la nova pagesia, per donar un impuls a la sobirania alimentària, però també a petites explotacions per fer viables els seus projectes".
Dolors Catalan, una altra de les portaveus, ha explicat que volen que la conversió d'aquest sòl industrial en sòl agrari sigui "la llavor" d'una visió molt més àmplia. "Volem mantenir la identitat pròpia de la comarca, lluny de la grisor i la homogeneïtat del ciment", ha assenyalat. I també volen posar en valor la diversitat natural, cultural i paisatgística del territori.
Més enllà de la proposta del banc de terres públic gestionat a través d'una agència local, des de la plataforma Per Una Plana Viva també reclamen que es desplegui la Llei d'espais agraris aprovada per la Generalitat "abans que sigui massa tard". A més, també reclamen una estratègia de cooperació supramunicipal, que mancomuni els polígons existents i permeti un altre repartiment d'impostos. També volen un pacte pel territori que dibuixi una estratègia de conjunt per la Plana de Vic.
Caminada popular
Diumenge 24 de novembre s'ha previst una caminada popular que sortirà des del Bruguer Nou de Vic a les 10. Serà una matinal festiva, amb l'acompanyament dels geganters de Manlleu. L'arribada serà a l'església de Sant Jordi Puigseslloses cap a dos quarts de dotze, des d'on es llegirà un manifest i hi haurà actuacions artístiques d'Arnau Tordera i Raquel Santanera.
Els ajuntaments afectats
Els ajuntaments de Vic i Folgueroles han rebut amb sorpresa els posicionaments de la plataforma sobre el macropolígon. Segons els batlles dels dos municipis, no hi ha cap proposta sobre la taula que faci pensar que la reserva de sòl industrial s'hagi de desenvolupar.
L'alcalde de Vic, Albert Castells, ha assenyalat a l'ACN que veuria difícil que la Generalitat ho autoritzés tenint en compte que hi ha sòl industrial buit ara mateix al municipi. "Per tant, no tenim cap pressa perquè es desplegui aquest creixement del polígon", ha dit Castells. Tot i això, en un futur, l'activitat econòmica necessitarà ocupar més espai, ha dit, "però evidentment l'ordenació del territori s'haurà de fer de manera molt racional". "Entenc que reclamin un creixement adequat i respectuós amb el medi", ha afegit el batlle.
En la mateixa línia s'ha expressat l'alcalde de Folgueroles, Miquel Serra, que ha assenyalat que ara per ara no tenen cap interès en desenvolupar el polígon. Amb tot, si els arriba una proposta atractiva, "l'estudiaran". El batlle també ha destacat la voluntat d'anar "de la mà" amb Vic en aquest projecte.
El polígon majoritàriament està situat al terme de Folgueroles, amb 586.417 metres quadrats de superfície, mentre que Vic n'ocupa 24.330.