Una sentència pionera atribueix a l'amiant la mort d'un treballador del metro

La sentència diu que l'home va estar en contacte amb l'asbest durant 20 anys sense protecció ni controls sanitaris

Actualitzat

Per primera vegada una sentència atribueix la mort d'un extreballador del Metro a l'exposició a l'amiant al seu lloc de treball. Reconeix que l'origen del mesotelioma --un càncer molt agressiu-- que li va provocar la mort el 2019, va ser el fet d'haver estat en contacte amb l'amiant més de vint anys fent manteniment als combois i als túnels del metro.

L'home era auxiliar tècnic de manteniment i reparació de sistemes elèctrics i estava adscrit a la unitat del sistema digital de dades i veu tant als combois de transport com a les instal·lacions ferroviàries, especialment als túnels.

La sentència considera acreditat que l'exposició a l'amiant, present tant als combois com a les instal·lacions del metro de Barcelona, sobretot als túnels, és responsable de la mort de l'extreballador. El jutge argumenta que "és altament probable que el treballador estigués en contacte amb l'amiant, sobretot als anys 1988 i 1989".

"És possible que aquesta exposició no fos intensa o perllongada, però això no descarta que contragués la malaltia per tal motiu"

La sentència estima que la pensió de viduïtat reconeguda a la dona del treballador mort "deriva de malaltia professional", motiu pel qual se li han de reconèixer i abonar endarreriments econòmics per part de l'Institut Nacional de la Seguretat Social i la Mútua Universal, que és la mútua laboral del metro barceloní.

Per a l'advocat laboralista que ha portat el cas, Àlex Tisminetzky, aquesta primera sentència "és un fet històric en la lluita dels treballadors del metro de Barcelona per obtenir el reconeixement que mereixen les patologies causades per l'amiant que els afecten i que els poden afectar en el futur, donats els llargs períodes de latència de les malalties que tenen origen en l'exposició a l'asbest".

El treballador va fer manteniment al metro de Barcelona durant més de vint anys (CCMA)

En un comunicat, TMB ha explicat que la sentència no fa cap retret a les mesures de seguretat de l'empresa. La companyia recorda que fa més de 30 anys que té un pla per retirar tot l'amiant, del qual ja ha retirat el 75% del material a les instal·lacions.

TMB diu que respecta la sentència que reconeix la malaltia professional, però no comparteix les conclusions de la resolució i la recorrerà.

Segons l'empresa "a TMB no existeix actualment cap persona, ni entre treballadors actius ni passius, diagnosticada amb la malaltia que va causar la mort d'aquesta persona".

Aquesta sentència obre la porta a noves demandes per danys, perjudicis i falta de seguretat.

ARXIVAT A:
SalutCàncerAmiantDrets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut