Una sentència pionera indemnitza un pensionista per no rebre el complement de maternitat
- TEMA:
- Pensions
Per primera vegada, la justícia ha obligat la Seguretat Social a pagar a un pensionista una indemnització per danys per haver-li denegat un complement de maternitat.
Fins ara, hi havia altres sentències que havien reconegut el dret als pares a rebre també el complement de maternitat en la pensió, cosa que d'entrada estava reservada només a dones.
Però és el primer cop que, a més, es reconeix el dret a rebre una indemnització addicional de 1.500 euros pels danys causats. Es tracta d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Galícia.
De quin complement de maternitat es tracta?
Entre el gener del 2016 i el febrer del 2021, hi va haver en vigor un complement de maternitat per a persones que rebien pensions contributives, per incapacitat permanent, jubilació o viudetat, un complement que va ser aprovat pel govern del PP.
Aquest complement només era per a dones que haguessin tingut dos o més fills i n'excloïa els homes. Amb dos fills, el complement era del 5% de la pensió; amb 3 fills, del 10% i amb 4 o més, del 15%.
Aquests diners es donaven amb l'objectiu de reconèixer l'aportació demogràfica de les dones, que històricament s'han dedicat més a les cures en l'àmbit familiar que al treball fora de casa, i per això solen tenir pensions més baixes.
A partir del 4 de febrer del 2021, aquest complement de maternitat es va substituir per l'anomenat complement per la reducció de la bretxa de gènere.
Per què ara es reconeix una indemnització per danys?
Aquesta sentència pionera l'ha fet el Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJG) amb data 30 d'octubre i respon a un pronunciament de la justícia comunitària.
El passat 14 de setembre, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar que els complements econòmics per maternitat sotmetien els pares a una doble discriminació per motiu de gènere.
D'una banda, per no donar-los aquest complement malgrat també tenir fills. I, de l'altra, perquè, davant d'aquesta situació, només ells i no les mares havien de reclamar aquests diners addicionals als tribunals, ja que l'administració ho ha denegat quan ha estat sol·licitat.
Per això, el TJUE considera que Espanya ha d'indemnitzar els pares que hagin reclamat judicialment aquest complement. La justícia europea responia així la consulta que li va elevar el TSJG, que mantenia centenars de casos sense resoldre a l'espera de la resposta de la justícia europea.
Com ja s'ha fet en centenars de sentències, el tribunal europeu torna a reconèixer els efectes retroactius a l'hora de percebre el complement de maternitat.
La sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem.
- ARXIVAT A:
- Pensions