Estàtua de buda trencada en una pagoda d'Amarapura aquest divendres (Reuters/STringer)

Una setmana del terratrèmol de Myanmar: almenys 3.354 morts i una "destrucció aclaparadora"

L'ONU alerta que l'abast total de la destrucció encara és "una gran incògnita" i denuncia atacs de la junta militar contra l'oposició

Actualitzat

El pitjor terratrèmol de la història recent de Myanmar, el 28 de març, va causar la mort d'almenys 3.354 persones, segons l'últim balanç de víctimes fet públic per la junta militar a través dels mitjans de comunicació estatals.

Les dades oficials xifren en 4.850 les persones ferides i en 220 les persones encara desaparegudes.

Les xifres podrien augmentar, en els pròxims dies, perquè els equips de rescat internacionals desplaçats sobre el terreny constaten la dificultat per accedir a algunes parts afectades a causa de la destrucció de carreteres i ponts.

Ciutadans de Pyawbwe, a prop de Mandalay, fan cua per al repartiment d'aigua potable aquest divendres (Reuters/STringer)

De fet, una setmana després, l'abast real de la devastació causada pel terratrèmol de magnitud 7,7, segons dades del Servei Geològic dels Estats Units (USGS), encara és "una gran incògnita", segons ha alertat l'ONU.


26.000 edificis danyats

Les xifres facilitades per la junta militar parlen de 26.600 edificis enfonsats o danyats parcialment, la gran majoria dels quals habitatges, però també un miler d'escoles, unes 2.500 pagodes, monestirs i convents, més de 800 edificis d'oficines i una cinquantena d'hospitals i clíniques.

Edifici danyat pel terratrèmol a Amarapura aquest divendres (Reuters/STringer)

L'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA) calcula que només a prop de l'epicentre hi ha 57 municipis afectats.

Cap de buda caigut en una pagoda de Myanmar aquest dijous (Reuters/STringer)

Els que han patit més són Mandalay, la segona ciutat del país, amb 1,5 milions d'habitants, la veïna Sagaing, destruïda en un 70%, segons la Creu Roja, i Nay Pyi Taw, la capital administrativa.


"Destrucció aclaparadora"

El que sí que se sap amb certesa és que hi ha uns 17 milions de persones afectades, entre les quals 9 milions de persones especialment afectades perquè són a prop de l'epicentre, segons dades de l'OCHA.

El cap de l'OCHA, Tom Fletcher, que ha estat a Mandalay, ha lloat la "resiliència increïble" de molta gent que "ho han perdut tot i, tanmateix, surten a donar suport als supervivents".


"La destrucció és aclaparadora: vides perdudes, llars destruïdes, mitjans de subsistència destruïts, però la resiliència és increïble", ha escrit en un missatge a X.

Des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja s'ha alertat que hi ha un risc alt de brots de còlera a causa de la destrucció de sistemes de sanejament i la manca d'aigua potable.


Més de 300 rèpliques

El terratrèmol va registrar-se a les 12.50, hora local, les 7.20 del matí a Catalunya, a uns 17 quilòmetres al nord-oest de Mandalay, i només a 10 quilòmetres de la superfície, cosa que en va augmentar la capacitat destructora.

Edificis mig caiguts a Mandalay aquest dijous (Reuters/STringer)

Uns deu minuts més tard, un altre tremolor, de magnitud 6,7, va registrar-se a uns 19 quilòmetres al sud de Sagaing.

Des d'aleshores hi ha hagut almenys 300 rèpliques, segons el Departament de Meteorologia de Tailàndia, una desena de les quals de magnituds superiors a 5.


La junta militar manté la repressió

Aquesta setmana, d'altra banda, s'ha sabut que la devastació causada pel terratrèmol no ha impedit que la junta militar en el poder des del cop d'estat de fa quatre anys hagi dut a terme una seixantena d'atacs contra territoris encara controlats per l'oposició, inclosos atacs aeris sobre zones afectades pel terratrèmol.

Una quinzena d'aquests atacs, a més, s'haurien dut a terme després de l'entrada en vigor de l'alto el foc declarat aquest dimecres, segons denúncies rebudes per l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans.

Afectats pel terratrèmol fan cua per rebre ajuda alimentària a Amarapura aquest dijous (Reuters/STringer)

La guerra civil desfermada pel cop d'estat del febrer de 2021 ha danyat l'economia i els serveis essencials, i ha causat més de 3 milions de desplaçats.

A més, ha fet que més d'un terç dels 54 milions d'habitants de Myanmar depenguin de l'ajuda humanitària.

Un grup de damnificats sota una tenda improvisada a Amarapura aquest dijous (Reuters/STringer)

El cap de la junta militar, el general Min Aung Hlaing, ha viatjat aquesta setmana a Bangkok, a la sisena cimera de la Iniciativa del Golf de Bengala per a la Cooperació Tècnica i Econòmica Multisectorial (BIMSTEC), un fòrum econòmic del qual Myanmar forma part.

Encaixada de mans entre el cap de la junta militar birmana, Min Aung Hlaing, i el primer ministre indi, Narendra Modi, a la cimera BIMSTEC aquest divendres (Reuters/STringer)

En conversa amb el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, el líder birmà ha refermat la intenció de celebrar unes eleccions "lliures i justes" al desembre, segons han informat els mitjans estatals de Myanmar.

Modi ha fet una crida a convertir en permanent l'alto el foc acordat dimecres, i ha demanat que les eleccions a Myanmar siguin "inclusives i creïbles", segons ha informat un portaveu del Ministeri d'Exteriors indi.


22 morts i 80 desapareguts a Bangkok

A banda de Myanmar, el terratrèmol va notar-se en territoris fronterers, com la regió xinesa de Yunnan i, sobretot, a la capital de Tailàndia, Bangkok, on s'investiga per què va caure un gratacel en construcció quan hi treballaven unes 300 persones.

Treballs de desenrunament, aquest dimecres, en el lloc on va caure un gratacel en obres a Bangkok (Reuters/Athit Perawongmetha)

Sota la runa de l'edifici, que va plegar-se sobre si mateix, encara hi ha una vuitantena de desapareguts. Ara per ara, a Bangkok, el balanç de víctimes mortals és de 22 persones.

 

ARXIVAT A:
Fenòmens extremsDrets humansBirmàniaÀsia
Anar al contingut