Una iniciativa municipal a Tel-Aviv ofereix beguda gratis a les persones que es vacunen (Reuters/Corinna Kern)

Una sola dosi de la vacuna de Pfizer té una eficàcia del 85%, segons un estudi israelià

La recerca s'ha fet amb més de nou mil treballadors sanitaris d'un gran hospital, entre els quals n'hi havia pocs de 65 anys o més
Xavier Duran
TEMA:
Covid-19

La vacuna de Pfizer/BioNTech contra la Covid té una eficàcia del 85% després de la primera dosi, segons un estudi fet a Israel.

Les dades corresponen a la comparació entre vacunats i no vacunats en un grup de més de nou mil membres del personal sanitari d'un gran centre hospitalari.

El treball, realitzat per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Tel-Aviv, encapçalats per Eyal Leshem, s'ha publicat a la revista The Lancet.

Al desembre, el govern israelià va autoritzar la vacuna de Pfizer/BioNTech i va planificar una campanya per administrar-la a tota la població. L'inici va coincidir amb una tercera onada de Covid, que a mitjans de gener va assolir més de deu mil nous casos diaris.

Els autors d'aquest estudi van voler mesurar l'eficàcia de la vacunació després de la primera dosi, que segons els assaigs clínics fets per Pfizer era del 52,4%. Amb la segona dosi s'assolia un 90,5% de protecció.

Però segons dades del Servei de Salut britànic fetes públiques al gener, entre 15 i 28 dies després de la primera dosi l'eficàcia de la vacuna estava entre el 89 i el 91%. Consideraven que en els assaigs clínics es comptaven casos produïts pocs dies després d'administrar la vacuna, quan la immunitat encara no ha assolit un nivell prou important.


Comparació d'infeccions i de casos

Per fer l'estudi, els investigadors israelians van recórrer al Centre Mèdic Sheba, situat a la ciutat de Ramat Gan, que és el més gran d'Israel i on el personal sanitari el formen més de 9.600 persones.

Els autors van agafar un grup de 9.109 membres del personal sanitari que complien les condicions per poder rebre la vacuna. Van comparar el nombre d'infeccions en el grup de vacunats i en el dels no vacunats.

En total, hi va haver 170 infeccions per coronavirus en els dos grups. I d'aquestes, en 99 van aparèixer símptomes de Covid.

Comparant els no vacunats i els vacunats, els investigadors van observar que entre els primers hi havia hagut 89 infeccions. Entre els vacunats en van aparèixer 55 entre un i catorze dies després de la primera dosi i 26 entre els 15 i 28 dies posteriors.

Segons els càlculs dels investigadors, això significa una reducció del 30% els primers 14 dies i del 75% en la segona quinzena, en relació amb els no vacunats.

Quant a casos simptomàtics, entre els no vacunats n'hi va haver 60. Entre els vacunats, en van sorgir 28 els primers catorze dies i 11 més entre els dies 15 i 28 després de l'administració de la vacuna.

Fent els càlculs corresponents, els autors assenyalen que la reducció de casos simptomàtics, amb la vacuna, va ser del 47% la primera quinzena i del 85% a la segona.

 

Una sola dosi per estalviar recursos

La conclusió dels autors és que s'aconsegueix una reducció substancial tant en la infecció per SARS-CoV-2 com en la Covid simptomàtica després de l'administració de la primera dosi. I afegeixen aquesta consideració:

"Les reduccions de bon principi de les xifres de Covid-19 donen suport a la idea de retardar la segona dosi a països que s'enfronten a escassetat de vacunes i a manca de recursos i així poder cobrir més població amb una sola dosi."

Tot i així, també reconeixen que calen més estudis i un seguiment a llarg termini per establir l'eficàcia d'una sola dosi, així com que les característiques dels participants a l'estudi introdueixen certes limitacions.

Així, la majoria eren joves i sans i no n'hi havia gaires de més de 65 anys.

Però també destaquen que l'estudi es va fer en un moment en què el nombre de casos a Israel augmentava de manera alarmant.

Pfizer no ha volgut comentar l'estudi i ha explicat que està fent assaigs per avaluar l'eficàcia de la vacuna en condicions reals a diversos països, entre ells Israel.

ARXIVAT A:
Vacunes Covid-19 Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut