
Una tarifa plana de 20 euros al mes per viatjar en Rodalies: nou bitllet a partir del juliol
Serà a meitat de preu per als joves i gratuït per als infants i entrarà en servei un cop s'acabin els abonaments gratuïts al juny
La Generalitat ha anunciat la creació d'un títol mensual que costarà 20 euros i que permetrà viatjar de forma il·limitada amb Rodalies Catalunya. També és extensible a la resta de trens de rodalia de l'Estat.
Es tracta d'un títol de tarifa plana que s'aplicarà a partir de l'estiu, quan acabin les bonificacions aprovades in extremis en l'últim decret, que permeten viatjar de forma gratuïta fins al 30 de juny del 2025.
La mesura, anunciada al Parlament pel secretari de Mobilitat, Manel Nadal, estava prevista al decret que el govern espanyol va aprovar al gener i ara la Generalitat se la fa seva.
Aquest títol serà a meitat de preu per als joves i gratuït per als infants. Servirà per moure's per totes les zones i tindrà una vigència d'un mes a partir del moment en què es compri.
Podrà servir per moure's per tot l'Estat
El secretari de Mobilitat, Manel Nadal, ha explicat a més que crearan un altre títol propi, que no funcionaria abans del 2026, que també es podria utilitzar en altres sistemes de transport públic a l'Estat.
El ministre de Transports i Mobilitat, Óscar Puente, va explicar que el govern espanyol estava estudiant implantar un sistema de transport únic per a tot l'Estat i anar deixant enrere la política de bonificacions aplicada durant els darrers temps.
En aquest sentit, Nadal ha afegit, en la seva compareixença a la comissió de territori, que "això ho acordarem amb l'Estat i que ens el financi".

Noves tarifes per al segon semestre del 2025
Entre les altres novetats en les tarifes de transport per al segon semestre del 2025 destaca que la Mitjana Distància passa de ser gratuïta a tenir un descompte del 40%. En canvi, es manté en els trens Avant el 50% de descompte actual.
D'altra banda, l'Estat reduirà del 30 al 20% la seva aportació a la T-Usual i la T-Jove i el transport urbà bonificat. Per compensar-ho, la Generalitat augmentarà la seva aportació en els bitllets bonificats del 20% al 30%.
El cost de totes aquestes bonificacions en el transport públic està xifrat en 1.600 milions d'euros, segons el Ministeri de Transports.
El secretari ha destacat que actualment els recursos són "limitats" i ha apostat per rebaixar les bonificacions i anar augmentant el servei per no anar cap a un "col·lapse permanent".
Bonificacions: "Han servit, però tenen un efecte complex"
Sobre les bonificacions, Nadal ha comentat que "han servit", però alhora estan produint un "efecte complex", perquè hi ha un increment de la demanda del servei. En aquest sentit, ha explicat que entre el 2024 i el 2023 s'han registrat augments del 30% i el 40%, i que s'hi sumen altres circumstàncies, com que hi ha molts joves que no es treuen el carnet de conduir.
Pel secretari de Mobilitat, no es poden aplicar bonificacions al mateix temps que es demana un increment dels serveis. Per això, aposta per una rebaixa "gradual" al mateix temps que es dona una alternativa als ciutadans, com ara una millora dels preus del transport públic després de culminar la integració tarifària aquest 2025 i la integració tecnològica l'any que ve.
Durant la seva intervenció, Nadal ha defensat que l'ATM actualitzés almenys l'IPC en les tarifes per a aquest any. Ha dit que no fer-ho hauria significat una pèrdua de recursos de 30 milions d'euros, i més després de no haver-ho fet durant quatre o cinc anys seguits fins al 2023.