Una tornada a l'escola més cara per la inflació i l'encariment del paper

L'increment de preus s'ha notat, especialment, en la compra de material escolar, però també en els llibres de text, calçat i roba

Noemí ProusActualitzat

L'inici de curs sempre suposa una despesa econòmica important, però la d'enguany encara ho serà més, principalment per la pujada de preus. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), una de les matèries primeres que més s'ha encarit és el paper: concretament, ha pujat un 23,1% respecte a l'any passat. Un increment que s'ha notat força a l'hora de comprar el material escolar, ja que llibretes, agendes i molts dels objectes que es necessiten per omplir la motxilla estan fets d'aquest material.

Algunes botigues, com la cooperativa Abacus, han pogut fer front a aquesta pujada inflacionària gràcies a un bon aprovisionament i pels acords amb els proveïdors des de fa temps. Tot i això, també han hagut d'incrementar els preus, com explica José Antonio González, director de papereria i manualitats d'Abacus:

"Hi ha una pujada del preu de la cel·lulosa, que arriba al 23%; nosaltres ho hem pogut contenir perquè sigui del 6%."

En la mateixa situació s'han trobat altres llibreries i papereries com l'Aura, de Gràcia, que han hagut de recórrer a les ofertes per facilitar la tornada a l'escola de les famílies, però que també s'han vist afectades per l'escalada del cost del paper. "Materials com els estoigs, bolígrafs i d'altres s'han apujat una mica perquè tot ha pujat, però en el cas de les llibretes i el paper, aquí sí que s'ha notat bastant", afirma l'Antonia Cárdenas de la papereria Aura.

Comprar el paquet de fulls més econòmic en aquesta llibreria, per exemple, costava 3,95 euros l'any passat. Ara, 6,50. Gairebé 2,50 euros per sobre. I el mateix ha passat amb la resta de materials fabricats amb cel·lulosa.

En el cas dels llibres de text s'ha notat igualment un augment de preu, marcat per la pujada del paper, però també per l'increment de l'energia i els materials amb què es fabriquen les planxes d'impressió. Les editorials asseguren que s'ha intentat no traslladar-ho al cost dels llibres, malgrat que és inevitable que hi hagi un petit encariment respecte a altres temporades.  

"Durant els últims 10-12 anys la mitjana de l'increment ha estat al voltant de l'1,5-2%, al voltant o per sota de la inflació, i aquest any serà al voltant del 6%", explica Antonio Garrido, president de la Comissió de Continguts Educatius del Gremi d'Editors.

De fet, davant aquesta escalada de preus cada vegada hi ha més famílies que busquen alternatives al mercat de segona mà. És el cas de la Marta Rodó, que, per primer cop, ha comprat els llibres de text de 4t d'ESO del seu fill a través de Wallapop.

Després de fer una cerca va veure que alguns dels que necessitava, nous, li costaven al voltant dels 39 euros. En canvi, si els adquiria per aquesta via, els podia tenir per només 15 euros. Un estalvi que li ha permès comprar gairebé tots els llibres d'aquest curs per la meitat del que hauria pagat en una llibreria:

"De gastar-me 150-200 euros, n'he pagat 80 encara no. Els llibres, evidentment, estan utilitzats, però són correctes. N'estic contenta i segurament que repetiré."

Menys els d'anglès, la resta els ha adquirit tots de segona mà. Els ha pogut trobar perquè ho ha fet amb temps, però assegura que és difícil aconseguir-los perquè cada vegada hi ha més famílies que opten per aquesta via. Quan el seu fill no els faci servir, diu que els donarà a l'escola, perquè els futurs alumnes els puguin continuar fent servir.

Segons l'INE, a banda del paper, també han crescut els preus del calçat, que s'han incrementat gairebé un 10% i els de la roba infantil, un 2,4%.

Per tot això, i amb un IPC per sobre del 10% per tercer més consecutiu, associacions de consumidors com l'OCU alerten que aquesta tornada a l'escola pot ser una de les més cares dels últims anys.

ARXIVAT A:
Educació Economia de butxacaIPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut