Una trentena de morts i uns 250 ferits en un atac a l'aeroport i el centre de Brussel·les reivindicat per Estat Islàmic

A primera hora de la tarda s'ha trobat una tercera bomba a l'aeroport, que ha estat destruïda pels serveis de seguretat
Redacció Actualitzat

Alerta màxima a Brussel·les. Una cadena d'atemptats a l'aeroport internacional de Zaventem i a la cèntrica estació de metro de Maelbeek ha deixat desenes de morts i ferits. Les autoritats belgues han confirmat almenys 31 morts i uns 250 ferits ferits.

Estat Islàmic ha reivindicat els atemptats, segons ha informat l'agència de notícies AMAQ, propera a aquesta organització. El comunicat assenyala que "s'han detonat bombes, cinturons i aparells explosius" a la capital de Bèlgica, "un país que participa en la coalició internacional contra EI".

Entre les víctimes, no n'hi ha cap de nacionalitat espanyola, segons han confirmat tant el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, com el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo. Sí que hi ha quatre espanyols hospitalizats, però cap està greu, segons ha explicat el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Tres explosions

La fiscalia belga ha confirmat que les tres explosions són atemptats terroristes i que es busquen els fugitius que en serien els responsables. Les explosions a l'aeroport han estat causades per un "atac suïcida", segons el fiscal de primera instància. Un dels autors dels atacs hauria mort. Abans de les deflagracions s'han sentit trets i crits en àrab.

La televisió belga ha informat que han trobat un fusell kalàixnikov i un cinturó d'explosius sense esclatar a l'aeroport de Brussel·les. A més, a primera hora de la tarda, s'ha trobat una tercera bomba, també a l'aeroport, que ha estat destruïda pels serveis de seguretat.

Al voltant de les vuit del matí, hi ha hagut una doble explosió a la terminal de sortides de l'aeroport de Zaventem, on hi ha els taulells de facturació de les companyies aèries, que ha deixat un mínim de 14 víctimes mortals i ferits i ha obligat a evacuar-lo.

Els danys han estat molt considerables. En un primer moment, s'ha registrat una "forta explosió". S'ha vist una gran columa de fum i gent corrent en estampida, segons han explicat els testimonis. Una estona després hi ha hagut la segona explosió. Una de les explosions hauria estat a prop d'una porta d'embarcament.

Els passatgers han abandonat el recinte, fins i tot hi han deixat les maletes. Els que eren a la zona de sortides els han portat a una pista de l'aeroport i més tard han estat evacuats a un poliesportiu, tal com ha explicat una noia catalana que era a Zaventem en el moment dels fets.

 

Explosió a prop de les institucions europees

Una hora després de les explosions a l'aeroport de Brussel·les, passades les nou del matí, hi ha hagut una altra deflagració a l'estació de metro de Maelbeek, al carrer de la Loi, al centre de la capital belga. Aquest atemptat ha causat 20 morts i desenes de ferits.

 

Maelbeek és una estació que es troba a poca distància de les principals institucions de la Unió Europea: la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell de la UE. En el mateix barri també hi ha diversos edificis oficials, com seus d'institucions, ambaixades, partits polítics i empreses. La deflagració ha provocat un fum espès i també s'han pogut veure imatges de passatgers fugint precipitadament del lloc.

Les autoritats ofereixen taxis gratuïts i també traslladen en tren a diversos punts de la ciutat les persones aplegades als poliesportius.

Tancats tots els transports públics

Les autoritats belgues han ordenat el tancament de totes les estacions de metro i de tots els transports públics de Brussel·les, d'autobús i de tramvia, com a mesura de seguretat.

També les estacions de ferrocarril de Brussel·les (central, nord i sud) i la de l'aeroport estan tancades, mentre les autoritats a Anvers han desallotjat l'estació de trens de la ciutat.

L'aeroport està tancat i ho estarà durant tot dimecres, segons ha informat l'aeroport en el seu compte de Twitter, on assenyala que "és impossible dir quan es reprendran les operacions". Els vols previstos s'han cancel·lat i els que havien d'aterrar aquest dimarts s'han desviat a altres aeroports.

La comunicació telefònica és complicada per la sobrecàrrega de les xarxes i recomanen no trucar per telèfon mòbil al centre de la ciutat.

Bèlgica declara la màxima alerta antiterrorista​

Bèlgica ha declarat l'estat de màxima alerta antiterrorista, de nivell 4, després de les explosions, segons ha informat el portaveu del Ministeri d'Interior. El primer ministre belga, Charles Michel, ha demanat a la població que eviti els desplaçaments. Els mateixos eurodiputats han confirmat que els han demanat que no es moguin de les oficines al Parlament Europeu. També han demanat als nens que no surtin de l'escola fins que els pares els vagin a buscar.

L'aeroport internacional de Zaventem és l'aeroport principal de la capital belga i, per tant, és molt freqüentat per a moltes persones. La seguretat a l'aeroport ja s'havia incrementat de forma important des que Bèlgica es va declarar en estat d'alerta després dels atemptats del 13 de novembre a París. Els atacs, a més, arriben quatre hores després de la detenció de Salah Abdeslam, l'únic jihadista supervivent dels atacs a la capital francesa.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut