Marga Borràs, veïna de la Pobla de Mafumet, aquest dimecres al Tribunal Suprem

Una votant de l'1-O a la Pobla de Mafumet: "Afortunadament, no vam tenir visites"

Marga Borràs ha explicat que van aplaudir un noi que va anar a votar amb una bandera espanyola
Josep Maria Camps Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Marga Borràs, veïna de la Pobla de Mafumet, al Tarragonès, ha explicat aquest dimecres al judici del procés com es va viure l'1-O als col·legis en què no hi van intervenir ni la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional, que van ser la immensa majoria.

Borràs, que és candidata a regidora per ERC a l'ajuntament del poble, ha explicat que hi va anar el dissabte a la tarda, per participar en les activitats que s'havien organitzat a l'Escola Mare de Déu del Lladó d'aquesta població.
 

"Va transcórrer amb normalitat democràtica"

Segons ha explicat a l'advocada de la defensa Ana Bernaola, s'hi va quedar tota la nit i l'endemà la gent del poble va concentrar-s'hi per anar a votar sense cap mena d'incident remarcable:

Bernaola: "Com va transcórrer la resta de la jornada electoral?"

Borràs: "Va transcórrer amb normalitat democràtica, igual que el diumenge 28 d'abril. La gent va estar votant, sortint, entrant... Nosaltres afortunadament no vam tenir visites. Per tant, va transcórrer normal."

Bernaola: "Quan parla de 'visites', es refereix a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil?"

Borràs: "Correcte."

 

L'advocada Anna Bernaola, entre Àlex Solà i Jordi Pina, aquest dimecres al Tribunal Suprem


Van aplaudir un noi amb una bandera espanyola

La testimoni ha explicat que durant tot el dia una parella de mossos d'esquadra es van estar a prop de l'escola i que van intentar entrar-hi moltes vegades, però la gent concentrada davant la porta els ho va impedir de manera passiva.

També ha explicat que al col·legi va anar a votar un noi guarnit amb una bandera espanyola:

Bernaola: "Sap si durant la jornada de l'1-O, va votar algú, alguna persona de signe contrari?"

Borràs: "Sí. Vam tenir un noi que va anar a votar amb la bandera d'Espanya lligada fins a terra, al qual vam aplaudir, és clar que sí! Va entrar, va votar, es va retirar i va marxar."

 

No saben com van arribar les urnes

Pràcticament tots els testimonis d'aquest dimecres al matí, demanats per les defenses de Jordi Sànchez i Jordi Turull, van participar en el referèndum de l'1-O en col·legis de llocs com Vic, Lliçà de Vall, Alforja o Barcelona en els quals no va intervenir ni la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional.

Tots han relatat que les parelles dels Mossos que van anar a tots els col·legis no van poder entrar-hi degut a la concentració de gent que s'hi trobaven cada vegada que ho intentaven.

També han coincidit en les respostes a la pregunta de si sabien com van arribar les urnes i la resta de material electoral: no ho van veure i no ho saben.

Vox ha preguntat a gairebé tots els testimonis si els va caldre fer algun tràmit administratiu per poder votar l'1-O, i tots han respost negativament. Alguns han dit que sabien que hi havia el cens universal que els permetia votar a qualsevol col·legi.

 

Un testimoni demana declarar en català, però no el deixen


Un dels testimonis d'aquest dimecres, Joan Torres, ha volgut declarar en català, però el president del tribunal, Manuel Marchena, no l'hi ha permès.

Torres, que ha estat citat perquè l'1-O va votar en el referèndum a Anglesola, al Pla d'Urgell, ho ha exposat en començar la seva declaració.

Marchena li ha respost que al judici està "tot reglat", i que l'únic idioma permès és el castellà:

Joan Torres: "Jo havia sol·licitat poder declarar en català, basant-me..."

Marchena: "Efectivament, hi ha un escrit, però sàpiga que està en un moment en el qual en aquest acte tot està reglat, fins el lloc on seu. I com que està tot reglat, una de les coses que està reglada és l'idioma en el qual es desenvolupa aquest acte. I, per més respecte que li tinguem a la llengua catalana, la llei exigeix que aquest acte es faci en castellà. En conseqüència, vostè té el deure de respondre en castellà. Respongui les preguntes."

El president del tribunal, Manuel Marchena, aquest dimecres adreçant-se a Joan Torres


Torres ha respost, per tant, en castellà a les preguntes de les defenses i també de les acusacions.


"Tot el que està passant aquí és per imperatiu legal"

Quan ha arribat el torn de Vox, el testimoni ha remarcat que respondria per imperatiu legal, com han fet altres testimonis en dies anteriors, però Marchena li ha dit que tota la seva declaració ho era:

Torres: "Volia deixar constància que responc per imperatiu legal a l'acusació particular."

Marchena: "Però fixi's que tot el que està passant aquí és per imperatiu legal. Ha respost com a testimoni perquè té el deure de declarar. Ha respost a les preguntes del ministeri fiscal, perquè té el deure de declarar a l'Advocacia de l'Estat, tots som aquí per un imperatiu legal. Però, si vol subratllar-ho, fa molt bé de fer-ho. Respongui a l'acció popular."

També altres testimonis, com és el cas d'Isabel Castell, de la Sènia, al Montsià, han fet la mateixa consideració que Torres, i Marchena els ha fet la seva.

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut