
Un bacteri a l'aigua va provocar la mort de més 300 elefants a Botswana
Els culpables serien els cianobacteris, que normalment ja viuen a les aigües del delta de l'Okavango i generen toxines
Finalment sembla que s'ha resolt la incògnita sobre la mort inquietant de més de 300 elefants a Botswana, entre la primavera i l'estiu. S'ha estat investigant i la principal hipòtesi és que van morir per culpa d'un bacteri transmès a través de l'aigua. Els culpables serien els cianobacteris, que normalment ja viuen a les aigües del delta de l'Okavango i generen toxines. Aquests bacteris poden ser tòxics i tenen forma d'alga, tot i que no ho són.
Toxins in water produced by cyanobacteria killed more than 300 elephants in Botswana this year, officials said on Monday, announcing the result of an investigation into the deaths which had baffled and alarmed conservationists. https://t.co/S6ZxEQNyKL
Reuters Africa (@ReutersAfrica) September 21, 2020
Els cianobacteris es poden trobar arreu del món i, en general, no provoquen problemes greus als animals. Ara bé, tot pot canviar per exemple amb l'augment de la temperatura, quan fa aparèixer toxines que poden afectar diversos òrgans de molts animals.
Alguns experts diuen que els microorganismes han proliferat a conseqüència de l'escalfament de l'aigua, i, per tant, de l'emergència climàtica.
Una possible explicació per l'alta mortalitat seria que els paquiderms beuen aigua amb la trompa del fons dels estanys, on viu el bacteri. Aquests elefants van tenir un trastorn neurològic sever després de beure aigua contaminada. Unes morts que s'haurien aturat per la sequera dels bassals i estanys.

Encara hi ha interrogants oberts, com per què no es van intoxicar les aus carronyaires i altres animals de la zona. I és que els elefants van ser els únics grans animals intoxicats.

El nombre d'elefants està en declivi al planeta, però no a Botswana. De fet, és el país amb més elefants de tot el món, uns 130.000, un terç dels que hi ha a tot Àfrica. Fa pocs mesos, el govern va autoritzar-ne una polèmica caça controlada. Des del mes de febrer es permet caçar 7 grups de 10 elefants.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientÀfrica